Malaysiakini Diserang Malware Semua Salah UMNO… Takdir!!

Tinggalkan komen

Kebodohan Tahap Cipan Pencacai Pakatan Rabak Dalam Membezakan Antara Serangan Malware Dengan Hacker

Malaysiakini diserang malware lagi… Nampaknya kes ini yang ke berapa agaknya… Ha ha ha ha ha… Tapi ada blogger bodoh tolol tahap cipan tak tahu beza antara serangan malware dengan serangan hacker… Kemudian secara semberono menyerang UMNO… Kononnya UMNO mengupah hacker letakkan malware dalam Malaysiakini… Ha ha ha ha… Tak kuasa la hacker BN setakat nak letak malware… Baik kasi shutdown terus Malaysiakini…

Kepada yang gagal membezakan antara serangan hacker dan malware… Serangan hacker ada dua akibat, samaada laman utama Malaysiakini kena tukar kepada gambar lain, sebagai contoh gambar Nuar sedang mengotey China Doll… Ini dinamakan deface… Kedua… dengan memadamkan semua kandungan berita dalam Malaysiakini… Kemudian menutup terus Malaysiakini… Itu baru dinamakan serangan hacker… Kalau serangan malware, amaran seperti imej di atas akan terpapar…

Itulah kebodohan yang berlaku kepada blogger Milo Suam yang menganggap serangan malware terhadap Malaysiakini adalah gara-gara hacker UMNO… Tengok sahaja nota kaki di dalam blognya… “Taktik kotor sudah bermula… “

Kepada siapa mesej tersebut disampaikan? Kepada PAS? Kepada DAP? Tidak… Dah tentu ditujukan kepada UMNO serta BN… Disebabkan otak penuh cecair berlendir kunyit, maka otak tak boleh berfikir secara betul… Malah mata juga digenangi cecair kunyit… Lihat sahaja komen-komen di dalam blog Milo Suam ni…

Inilah bukti kebodohan pencacai Pakatan Rabak…

eXception mengambil inisiatif untuk membuktikan bahawa serangan malware terhadap Malaysiakini tidak ada kena mengena dengan UMNO, BN, NFC atau lembu… Jika berkait dengan lembu sekalipun ianya hanya disebabkan otak pencacai PR tahap bodoh macam lembu… Jadi eXception telah check status Malaysiakini melalui Google Safe Browsing… Diagnostic page for malaysiakini.com, maka paparan di bawah telah keluar…

Jadi Google Safe Browsing mengesan malware ini dihost oleh satu domain iaitu: Diagnostic page for jhcgqjwhegorqtg.co.cc, paparan di bawah terpapar…

Dikatakan malware tersebut dihostkan dari domain ini…

Jadi… Lain kali… dalami dulu ilmu blogging… Jangan setakat pandai tabur fitnah dalam blog sahaja dah kira expert dalam blogging… Fahami dulu apa itu serangan malware… Apa itu serangan hacker… Jangan main semberono menuduh tanpa bukti…

Blog penyebar fitnah: Malaysiakini diserang penggodam!

Panduan mengesan malware dalam blog: Bagaimana Hendak Mengesan Serangan Malware Pada Blog?

Advertisements

Bagaimana Hendak Mengesan Serangan Malware Pada Blog?

Tinggalkan komen

Serangan Malware Pada Blog! Bagaimana Hendak Mengesannya?

Adakah blog korang mempunyai masalah seperti di atas bila hendak diakses? Adakah blog korang benar-benar diserang malware?

eXception mendapat laporan dari rakan-rakan lain yang mengatakan blog ini diserang malware, sedangkan eXception sendiri tidak melihat paparan mesej tersebut. Jadi bagaimana hendak mengesannya?

eXception di sini ingin beri tips… Ini hanya terhad untuk pemilik blog yang berdaftar di bawah Google Blogger (blogspot) sahaja… WordPress atau domain lain kena cari sendiri laa… He he he he he…

Mula-mula periksa blog korang menggunakan Google Safe Browsing… Caranya amat mudah, salin barisan ini: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=
kemudian selepas site=, masukkan domain atau url blog korang, sebagai contoh: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=http://exception2008.blogspot.com/

Korang akan menerima keputusan seperti ini, yang mana menunjukkan tidak ada aktiviti mencurigakan di dalam blog korang. Untuk mengetahui samaada ada aktiviti mencurigakan, pastikan ianya tercatat seperti ini: This site is not currently listed as suspicious.

Sekiranya terdapat aktiviti mencurigakan di dalam blog korang, mesej ini akan keluar.
Site is listed as suspicious – visiting this web site may harm your computer.

Korang juga boleh memeriksa kandungan blog korang sekiranya ada kandungan kod yang mencurigakan atau tidak dengan menggunakan Redleg’s Blogspot/Blogger Tool, di sini: Redleg’s Blogspot/Blogger Tool

Masukkan domain atau url blog korang di dalam kotak atau textbox yang disediakan. Kemudian tekan butang Submit. Ianya akan mengambil masa sedikit kerana ia akan korang akan mendapat keputusannya… Sebagai contoh, mesej amaran malware yang terpapar pada blog eXception adalah disebabkan salah satu link di dalam bloglist adalah blog yang telah dikesan malware atau flagged… Dan Redleg’s Blogspot/Blogger Tool akan memberitahu blog yang mana telah ditanda sebagai flagged… Maka korang perlu remove url blog tersebut dari bloglist korang.

Cara kedua, log masuk akaun blog korang, kemudian pergi ke: Google Webmaster Tools.

Klik pada nama blog korang, klik pada menu Diagnostic di sebelah kiri. Kemudian klik pada menu Malware. Sekiranya blog korang bersih dari Malware, status ini akan keluar: Google has not detected any malware on this site.

Rujukan:

Removing a malware warning Blogspot (Blogger) site

Bagaimana Mengelakkan Blog Kena Godam

11 Komen

Bagaimana Mengelakkan Blog Kena Godam

Di sini eXception nak berkongsi pengetahuan dengan semua blogger-blogger tak kira yang sealiran atau tidak mengenai cara untuk mengelakkan blog, facebook, emel dan laman web kita digodam.

Di sini eXception ingin memperkenalkan teknik-teknik yang selalu digunakan oleh penggodam…

Pertama ialah Phishing… Bunyinya macam ‘fishing’, tetapi maksudnya sama, cuma phishing digunakan untuk ‘mengumpan’ pengguna Internet yang lalai supaya memberikan kata laluan akaun mereka kepada penggodam. Antara caranya ialah penggodam tersebut membina satu page yang menyerupai antaramuka login akaun, tak kiralah akaun emel, facebook mahupun e-banking. Mereka akan menyamar sebagai pentadbir sistem akaun berkenaan dengan meminta anda menukar kata laluan atau mengemaskini maklumat akaun. Banyak kes terjadi apabila kes-kes kehilangan wang dari akaun bank berlaku, akibat terpedaya dengan phishing.

Di bawah ini salah satu contoh emel phising yang sentiasa memenuhi inbox emel eXception, tetapi tak pernah dilayan dan kebiasaannya menjadi penghuni tong sampah…

Anda akan di bawa ke laman sebegini yang bukan milik institusi kewangan tersebut.

Inilah bahayanya phishing… Jadi rakan-rakan sekelian harap berhati-hati..

Di dalam dunia hacker, adakalanya seseorang hacker itu akan menggunakan teknik dictionary attack, di mana hacker akan berterusan meneka kata laluan akaun mangsa sehingga berjaya. Penggunaan kata laluan alfanumerik yang bercampur huruf dan angka berjaya mengurangkan risiko daripada di godam. Sebagai contoh kata laluan seperti: rafflesia2011, paranoid1979, sab3rt00th, sk8t3rboy2011, n3rdh3rd dan lain-lain…

Elakkan daripada menggunakan kata laluan seperti no kad pengenalan, tarikh lahir, kata laluan yang pendek kurang daripada 9 aksara juga memudahkan penggodam menceroboh akaun anda.

Selain itu penggunaan Internet Security yang berkesan juga mampu menangkis serangan penggodam, adakalanya penggodam menghantar program keylogger untuk merekod penggunaan kekunci pada keyboard komputer dan maklumat tersebut akan dihantar kepada penggodam. eXception cadangkan perisian seperti Kaspersky Internet Security dan Norton Internet Security… Kerana ianya mampu menangkis sebarang aktiviti serangan seperti backdoor attack… Backdoor atack mampu ditangkis jika penggunaan perisian Internet Security yang berkesan dan sentiasa dikemaskini.

Serangan penggodam bukan satu perkara yang baru, banyak lagi kaedah-kaedah dalam dunia penggodaman yang perlu diketahui supaya kita boleh mengelakkan ianya dari berlaku ke atas kita…

Blogger Anjing Isytihar Perang!! Kita Serang Balas!!

21 Komen

Blogger Anjing Pakatan Haram Isytihar Serang Blog Pro BN

Seekor blogger anjing kurap PR telah mengancam untuk menyerang blog-blog Pro-BN… Nampaknya anjing kurap ni benar-benar mahu mengisytiharkan perang, bagi eXception takde masalah jika nak isytihar perang sekalipun, kerana eXception akan mengajak blogger-blogger sealiran yang lain melakukan serangan balas dengan cara yang lebih terhormat…

Inilah blog yang dimaksudkan aku (klik untuk besarkan):

Ini Adalah Senarai Blog Yang Akan Gua Serang.

Kepada rakan-rakan blogger sekelian, terdapat cara untuk kita memaksa Blogger untuk menutup akaun anjing kurap ni… Iaitu dengan membuat laporan ancaman… Caranya, klik link di bawah: Report Abuse

Pilih la apa kategori korang nak, tetapi aku cadangkan ‘Hate and Violence’, kemudian klik button Continue… Kemudian klik Continue sekali lagi… Kemudian klik butang Submit. Laporan kita akan dihantar ke Blogger dan Blogger akan mengambil tindakan selanjutnya… Lagi ramai lagi bagus…

Aku dengar banyak blog Pro BN yang diserang… Untuk memastikan anda tidak diserang oleh anjing ini, sila gunakan kata laluan alfanumerik, iaitu kata laluan yang bercampur dengan nombor… Sebaiknya panjang melebihi 6 aksara… Lagi rumit kata laluan, maka bertambah rumit la dia nak cuba godam blog anda…

Cara kedua pula ialah, lapor terus ke SKMM melalui: Aduan SKMM

Kepada blogger anjing tersebut… Nantikanlah masanya… heh heh heh heh… Hang jangan ingat hang terer!!