Ada Apa Dengan Social Media Awards 2012?

Tinggalkan komen

Ada Apa Dengan Social Media Awards 2012?

Ada apa dengan Social Media Awards 2012??

Social Media Awards 2012 merupakan satu penghargaan buat pengamal media sosial. Banyak penyertaan di hantar untuk menyertai anugerah yang julung-julung kali di adakan…

eXception juga tidak ketinggalan mencuba nasib untuk menyertai salah satu kategori yang tersenarai iaitu, Best Political Blog. Sekadar mencuba nasib… Menang kalah belakang kira… He he he he…

Selain eXception, ramai lagi kalangan rakan seperjuangan turut menyertainya… Tengoklah sendiri…

Dalam banyak-banyak pencalonan dalam kategori ni… ada satu blog yang mendapat vote paling tinggi… salute! salute! Tak lain tak bukan… blog milik Ayahanda Tun Dr Mahathir!!

Korang berminat nak vote? Mudah sahaja… Korang kena daftar dulu sebelum vote… Daftar kat sini la… Sign Up Now

Lepas daftar, korang boleh la masuk page ni: Best Political Blog Nominies. Jangan lupa vote untuk eXception sekali ya?? He he he he he…

P/S: Kepada rakan-rakan blogger yang sudah mencalonkan blog mereka, eXception dah vote untuk korang!! Peace!! Bagi yang belum menaclonkan blog mereka, peluang masih terbuka… Oh yeah!!

Ada Apa Dengan Social Media Awards 2012?

1 Komen

Ada Apa Dengan Social Media Awards 2012?

Ada apa dengan Social Media Awards 2012??

Social Media Awards 2012 merupakan satu penghargaan buat pengamal media sosial. Banyak penyertaan di hantar untuk menyertai anugerah yang julung-julung kali di adakan…

eXception juga tidak ketinggalan mencuba nasib untuk menyertai salah satu kategori yang tersenarai iaitu, Best Political Blog. Sekadar mencuba nasib… Menang kalah belakang kira… He he he he…

Selain eXception, ramai lagi kalangan rakan seperjuangan turut menyertainya… Tengoklah sendiri…

Dalam banyak-banyak pencalonan dalam kategori ni… ada satu blog yang mendapat vote paling tinggi… salute! salute! Tak lain tak bukan… blog milik Ayahanda Tun Dr Mahathir!!

Korang berminat nak vote? Mudah sahaja… Korang kena daftar dulu sebelum vote… Daftar kat sini la… Sign Up Now

Lepas daftar, korang boleh la masuk page ni: Best Political Blog Nominies. Jangan lupa vote untuk eXception sekali ya?? He he he he he…

P/S: Kepada rakan-rakan blogger yang sudah mencalonkan blog mereka, eXception dah vote untuk korang!! Peace!! Bagi yang belum menaclonkan blog mereka, peluang masih terbuka… Oh yeah!!

Panas!! Ummi Amalkan Ilmu Hitam??

Tinggalkan komen

Panas!! Benarkah Ummi Amalkan Ilmu Hitam??

Khabar angin yang bertiup kencang kebelakangan ni yang mengkhabarkan bahawa Ummi mengamalkan ilmu hitam. Pada mulanya eXception enggan juga percaya. Akan tetapi banyak akhbar-akhbar arus perdana memaparkan berita ini, eXception merasa kurang enak jika dibiarkan… eXception perlu mendedahkan perkara ini…


Gambar sekadar hiasan. Tiada kena mengena dengan artikel ini.



KUALA KANGSAR, 17 JAN 2012: Pelakon, Ummi Nazeera memberitahu telah dua kali dikejarkan ke hospital, gara-gara mengalami kemalangan sewaktu melakukan beberapa babak aksi dalam filem Penanggal.

Bukan mudah untuk menjayakan babak- babak aksi tersebut untuk kelihatan ‘real’ di mata penonton dan pengarah, Ummi Nazzera berkata apa yang dilalui merupakan antara cabaran buat dirinya sepanjang bergelar pelakon.

“Pada mulanya saya dikejarkan ke hospital selepas terkena duri pokok yang beracun di tangan. Kemudian saya ke hospital lagi disebabkan terkena jangkitan mata yang sangat teruk kerana terlalu lama memakai kanta lekap untuk menjayakan watak Penanggal.

“Saya hanya dinasihatkan doktor untuk berehat seketika sebelum mula penggambaran. Banyak sebenarnya cabaran daripada segi aksi yang saya lakukan dalam filem ini. Saya boleh katakan ini filem yang paling teruk dan mencabar fizikal saya.

“Bergolek dalam lumpur di hutan sehinggalah saya terpaksa melakukan pelbagai aksi lasak. Meskipun badan saya lembam-lebam dan luka tapi apa yang boleh saya cakap, saya sangat puas dengan apa yang saya lakukan dalam filem ini,”katanya yang ditemui di lokasi penggamabaran filem Penanggal di Kuala Kangsar, Perak, malam semalam.

Dalam filem terbitan Astro Shaw dan Grand Brilliance ini, Ummi yang memegang watak Murni yang juga pewaris Penanggal ini telah digandingkan dengan Azri Iskandar (Syed Yusod) sebagai pasangan kekasih.

Biarpun Ummi terpaksa membawa aksi romantik dan menghairahkan bersama Azri dihadapan pengarahnya yang juga isteri kepada Azri, namun dia akui selesa melakukannya.

“Azri seorang pelakon yang profesional jadi ketika kami bersama-sama melakonkan adegan romantik tidak susah .

“Lagipun kami sudah pun beberapa kali menjalankan latihan sebelum berlakon dihadapan kamera. Jadi saya tidak kekok untuk melakukannya,” jelasnya lagi.

Selain Ummi Nazeera dan Azri Iskandar filem pertama arahan Ellie Surity ini turut dibintangi oleh Fasha Sandha, Zul Ariffin, Fauziah Nawi, Normah Damanhuri, Anne Abdullah serta ramai lagi.


Ooh… Rupa-rupanya Ummi cuma melakonkan watak sebagai seorang wanita yang mengamalkan ilmu penanggal di dalam filem bertajuk Penanggal arahan Ellie Suriaty…

Sangkaan eXception ternyata meleset… Cis!! Cis!! Cis!!

Panas!! Ummi Amalkan Ilmu Hitam??

Tinggalkan komen

Panas!! Benarkah Ummi Amalkan Ilmu Hitam??

Khabar angin yang bertiup kencang kebelakangan ni yang mengkhabarkan bahawa Ummi mengamalkan ilmu hitam. Pada mulanya eXception enggan juga percaya. Akan tetapi banyak akhbar-akhbar arus perdana memaparkan berita ini, eXception merasa kurang enak jika dibiarkan… eXception perlu mendedahkan perkara ini…


Gambar sekadar hiasan. Tiada kena mengena dengan artikel ini.



KUALA KANGSAR, 17 JAN 2012: Pelakon, Ummi Nazeera memberitahu telah dua kali dikejarkan ke hospital, gara-gara mengalami kemalangan sewaktu melakukan beberapa babak aksi dalam filem Penanggal.

Bukan mudah untuk menjayakan babak- babak aksi tersebut untuk kelihatan ‘real’ di mata penonton dan pengarah, Ummi Nazzera berkata apa yang dilalui merupakan antara cabaran buat dirinya sepanjang bergelar pelakon.

“Pada mulanya saya dikejarkan ke hospital selepas terkena duri pokok yang beracun di tangan. Kemudian saya ke hospital lagi disebabkan terkena jangkitan mata yang sangat teruk kerana terlalu lama memakai kanta lekap untuk menjayakan watak Penanggal.

“Saya hanya dinasihatkan doktor untuk berehat seketika sebelum mula penggambaran. Banyak sebenarnya cabaran daripada segi aksi yang saya lakukan dalam filem ini. Saya boleh katakan ini filem yang paling teruk dan mencabar fizikal saya.

“Bergolek dalam lumpur di hutan sehinggalah saya terpaksa melakukan pelbagai aksi lasak. Meskipun badan saya lembam-lebam dan luka tapi apa yang boleh saya cakap, saya sangat puas dengan apa yang saya lakukan dalam filem ini,”katanya yang ditemui di lokasi penggamabaran filem Penanggal di Kuala Kangsar, Perak, malam semalam.

Dalam filem terbitan Astro Shaw dan Grand Brilliance ini, Ummi yang memegang watak Murni yang juga pewaris Penanggal ini telah digandingkan dengan Azri Iskandar (Syed Yusod) sebagai pasangan kekasih.

Biarpun Ummi terpaksa membawa aksi romantik dan menghairahkan bersama Azri dihadapan pengarahnya yang juga isteri kepada Azri, namun dia akui selesa melakukannya.

“Azri seorang pelakon yang profesional jadi ketika kami bersama-sama melakonkan adegan romantik tidak susah .

“Lagipun kami sudah pun beberapa kali menjalankan latihan sebelum berlakon dihadapan kamera. Jadi saya tidak kekok untuk melakukannya,” jelasnya lagi.

Selain Ummi Nazeera dan Azri Iskandar filem pertama arahan Ellie Surity ini turut dibintangi oleh Fasha Sandha, Zul Ariffin, Fauziah Nawi, Normah Damanhuri, Anne Abdullah serta ramai lagi.


Ooh… Rupa-rupanya Ummi cuma melakonkan watak sebagai seorang wanita yang mengamalkan ilmu penanggal di dalam filem bertajuk Penanggal arahan Ellie Suriaty…

Sangkaan eXception ternyata meleset… Cis!! Cis!! Cis!!

Muslimah PAS Nyanyi Lagu Gereja Salah Satu Fitnah UMNO??

1 Komen

Fitnah Terkini UMNO: Bukti Muslimah PAS Tak Nyanyi Lagu Gereja

Ramai kalangan cybertrooper dan blogger pro UMNO mendakwa muslimah PAS menyanyi lagu gereja semasa keputusan perbicaraan kes liwat DSAI…

Mana ada!! Semua ni fitnah UMNO!!

Malah cybertrooper dan blogger-blogger PAS juga mempertahankan muslimah PAS tidak menyanyi lagu gereja…

Mereka cuma nyanyi lagu Anak Tupai sahaja… Lihat buktinya di bawah…

Wah!! Begitu bersemangat sekali muslimah PAS menyanyikan lagu Anak Tupai…

Errr… eXception silap dengar ke?? Takde lak irama macam lagu Anak Tupai??

Lagu apa diorang nyanyi ni?? Lagu apakah ini??

Muslimah PAS tolong jawab!!

BR1M: Hotline Kerap Sibuk. Emel Tidak Berjawab. Apa Sudah Jadi?

1 Komen

BR1M: Talian Hotline Sentiasa Sibuk. Emel Tidak Berjawab. Apa Sudah Jadi?

Ramai yang dok bising sebab tak dapat nak ketahui status permohonan BR1M mereka samaada berjaya atau tidak.

Seolah-olah susah sangat nak tahu status diorang…

Dail talian hotline BR1M, sentiasa sibuk… Ramai yang merungut…

Malah emel juga langsung tidak berjawab…

Apa punya mekanisma BR1M ni?? Macam ni ke cara nak bantu rakyat??

Perdana Menteri lantik korang uruskan BR1M bukan untuk suka-suka…

Spesis macam ni la yang banyak merosakkan nama baik kakitangan kerajaan…

Mengapa Kemeterian Kewangan tidak mengambil inisiatif membuat sistem semakan online?

Semakan terus di dalam talian boleh dikatakan langsung tidak membantu…

Hanya talian 1-800-222-500 sahaja berjawab… Manakala talian 1-300-88-3010 langsung tak berfungsi…

Talian 1-800-222-500 yang jawab pun hanya mesin sahaja… Jawapan tetap sama dari jam 9.00 pagi sampai jam 5.00 petang…

All line are busy… Please try later…

Ini zaman IT… Bukan zaman batu… Ambil la inisiatif sikit buat sistem semakan online…

JPN boleh buat sistem semakan permohonan kad pengenalan online…

SPR boleh buat sistem semakan daftar pemilih online…

JPJ boleh buat sistem semakan saman online…

Mengapa Kementerian Kewangan tak boleh??

Apa guna lantik begitu ramai Penolong Pegawai Teknologi Maklumat di dalam Kementerian jika tak mampu membina sistem sebegitu??

Bagi yang gagal dalam permohonan BR1M, anda masih boleh membuat rayuan…

Sila muat turun borang ini: Borang Rayuan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

Edisi Bicara Fitnah Abu Nawas

3 Komen

Seekor Lagi Anjing PAS Kaki Fitnah

Anjing PAS tak habis-habis nak buat fitnah… Seolah-olah fitnah dah jadi mainan… Bagi mereka fitnah sudah menjadi HALAL…

Kali ini Hasan Ali menjadi mangsa fitnah dengan mengubahsuai muka hadapan akhbar Utusan Malaysia…

Siapa punya kerja? Tak lain tak bukan anjing PAS yang menggelarkan dirinya Bicara Abu Nawas… Atau lebih mudah jika kita panggil Bicara Fitnah Abu Nawas…

Lihatlah muka hadapan akhbar Utusan yang diubahsuainya ini…

Cuba bandingkan dengan muka hadapan akhbar Utusan yang sebenar…

Lihat dengan jelas perbezaannya…

eXception harap Hasan Ali dan Utusan Malaysia segera menyaman blogger anjing yang berperangai seperti anjing ini… Jika Anwar berani menyaman Utusan, mengapa Utusan tidak berani untuk menyaman blogger tahap anjing ini??

Inilah sikap sebenar manusia hipokrit dan munafiq di dalam PAS… Apabila bercakap, sukar sekali bercakap tentang kebenaran… Segalanya fitnah… fitnah… dan fitnah…

Inilah blog yang eXception maksudkan tu: Jurugambar siarkan gambar iblis mamah kemaluan wanita sedang melahirkan anak.

Gempar!! eXception Terima Amaran Dari FBI??

4 Komen

FBI Beri Amaran Kepada eXception. Apa Kes??

Minggu lepas eXception menerima satu emel di dalam SPAM BOX, bukan SPONGEBOB… Diulangi SPAM BOX…

Di bawah ini ialah antara kandungan emel tersebut yang berserta dengan lampiran (attachment).

Lampiran (attachment) tersebut adalah berbentuk fail HTML. Adakah ugutan serta amaran yang eXception terima ini adalah berkaitan dengan pendedahan demi pendedahan dan pembongkaran demi pembongkaran terhadap agenda Illuminati di Malaysia yang di bawa oleh Pakatan Rakyat? Adakah FBI mahu eXception menutup mulut dan hentikan serangan terhadap Anwar Ibrahim?? Ohh… Tidak!!! Baca lampiran yang dihantar di bawah ini…


THIS IS THE (F.B.I)

FBI HEADQUARTERS IN WASHINGTON, D.C.

FEDERAL BUREAU OF INVESTIGATION

J. EDGAR HOOVER BUILDING

935 PENNSYLVANIA AVENUE,

NW WASHINGTON, D.C. 20535-0001

E=MAIL:(washingtonfbi@washington.usa.com)

FEDERAL BUREAU OF INVESTIGATION (FBI)

 

ATTENTION DEAR THIS IS THE FINAL WARNING YOU ARE GOING TO RECEIVE FROM
ME DO YOU GET ME????

I HOPE YOU UNDERSTAND HOW MANY TIMES THIS MESSAGE HAS BEEN SENT TO YOU?.

WE HAVE WARNED YOU SO MANY TIME AND YOU HAVE DECIDED TO IGNORE OUR E- MAILS OR
BECAUSE YOU BELIEVE WE HAVE NOT BEEN INSTRUCTED TO GET YOU ARRESTED, AND TODAY
IF YOU FAIL TO RESPOND BACK TO US WITH THE PAYMENT THEN, WE WOULD FIRST SEND A
LETTER TO THE MAYOR OF THE CITY WHERE YOU RESIDE AND DIRECT THEM TO CLOSE YOUR
BANK ACCOUNT UNTIL YOU HAVE BEEN JAILED AND ALL YOUR PROPERTIES WILL BE
CONFISCATED BY THE FBI. WE WOULD ALSO SEND A LETTER TO THE COMPANY/AGENCY THAT
YOU ARE WORKING FOR SO THAT THEY COULD GET YOU FIRED UNTIL WE ARE THROUGH WITH
OUR INVESTIGATIONS BECAUSE A SUSPECT IS NOT SUPPOSE TO BE WORKING FOR THE
GOVERNMENT OR ANY PRIVATE ORGANIZATION.

YOUR ID WHICH WE HAVE IN OUR DATABASE BEEN SENT TO ALL THE CRIMES AGENCIES IN
AMERICA FOR THEM TO INSET YOU IN THEIR WEBSITE AS AN INTERNET FRAUDSTERS AND TO
WARN PEOPLE FROM HAVING ANY DEALS WITH YOU. THIS WOULD HAVE BEEN SOLVED ALL THIS
WHILE IF YOU HAD GOTTEN THE CERTIFICATE SIGNED, ENDORSED AND STAMPED AS YOU
WHERE INSTRUCTED IN THEE-MAIL BELOW.THIS IS THE FEDERAL BUREAU OF INVESTIGATION
(FBI) AM WRITING IN RESPONSE TO THE E-MAIL YOU SENT TO US AND AM USING THIS
MEDIUM TO INFORM YOU THAT THERE IS NO MORE TIME LEFT TO WASTE BECAUSE YOU HAVE
BEEN GIVEN FROM THE 3RD OF JANUARY.

AS STATED EARLIER TO HAVE THE DOCUMENT ENDORSED, SIGNED AND STAMPED WITHOUT
FAILURE AND YOU MUST ADHERE TO THIS DIRECTIVES TO AVOID YOU BLAMING YOURSELF AT
LAST WHEN WE MUST HAVE ARRESTED AND JAILED YOU FOR LIFE AND ALL YOUR PROPERTIES
CONFISCATED. YOU FAILED TO COMPLY WITH OUR DIRECTIVES AND THAT WAS THE REASON
WHY WE DIDN’T HEAR FROM YOU ON THE 3RD AS OUR DIRECTOR HAS ALREADY BEEN NOTIFIED
ABOUT YOU GET THE PROCESS COMPLETED YESTERDAY AND RIGHT NOW THE WARRANT OF
ARREST HAS BEEN SIGNED AGAINST YOU AND IT WILL BE CARRIED OUT IN THE NEXT
48HOURS AS STRICTLY SIGNED BY THE FBI DIRECTOR.

WE HAVE INVESTIGATED AND FOUND OUT THAT YOU DIDN’T HAVE ANY IDEA WHEN THE
FRAUDULENT DEAL WAS COMMITTED WITH YOUR INFORMATION’S/IDENTITY AND RIGHT NOW IF
YOU ID IS PLACED ON OUR WEBSITE AS A WANTED PERSON, I BELIEVE YOU KNOW THAT IT
WILL BE A SHAME TO YOU AND YOUR ENTIRE FAMILY BECAUSE AFTER THEN IT WILL BE
ANNOUNCE IN ALL THE LOCAL CHANNELS THAT YOU ARE WANTED BY THE FBI. AS A GOOD
CHRISTIAN AND A HONEST MAN, I DECIDED TO SEE HOW I COULD BE OF HELP TO YOU
BECAUSE I WOULD NOT BE HAPPY TO SEE YOU END UP IN JAIL AND ALL YOUR PROPERTIES
CONFISCATED ALL BECAUSE YOUR INFORMATION’S WAS USED TO CARRY OUT A FRAUDULENT
TRANSACTIONS, I CALLED THE EFCC AND THEY DIRECTED ME TO A PRIVATE ATTORNEY WHO
COULD HELP YOU GET THE PROCESS DONE AND HE STATED THAT HE WILL ENDORSE, SIGN AND
STAMP THE DOCUMENT AT THE SUM OF $599 USD ONLY AND I BELIEVE THIS PROCESS IS
CHEAPER FOR YOU.

YOU NEED TO DO EVERYTHING POSSIBLE WITHIN TODAY AND TOMORROW TO GET THIS PROCESS
DONE BECAUSE OUR DIRECTOR HAS CALLED TO INFORM ME THAT THE WARRANT OF ARREST HAS
BEEN SIGNED AGAINST YOU AND ONCE IT HAS BEEN APPROVED, THEN THE ARREST WILL BE
CARRIED OUT, AND FROM OUR INVESTIGATIONS WE LEARNT THAT YOU WERE THE PERSON THAT
FORWARDED YOUR IDENTITY TO ONE IMPOSTOR/FRAUDSTERS IN NIGERIA LAST YEAR WHEN HE
HAD A DEAL WITH YOU ABOUT THE TRANSFER OF SOME ILLEGAL FUNDS INTO YOUR BANK
ACCOUNT WHICH IS VALUED AT THE SUM OF $10.500,000.00 USD.

I PLEADED ON YOUR BEHALF SO
THAT THIS AGENCY COULD GIVE YOU THE 2012/4/1 SO THAT YOU COULD GET THIS PROCESS
DONE BECAUSE I LEARNT THAT YOU WERE SENT SEVERAL E-MAIL WITHOUT GETTING A
RESPONSE FROM YOU, PLEASE BEAR IT IN MIND THAT THIS IS THE ONLY WAY THAT I CAN
BE ABLE TO HELP YOU AT THIS MOMENT OR YOU WOULD HAVE TO FACE THE LAW AND ITS
CONSEQUENCES ONCE IT HAS BEFALL ON YOU. YOU WOULD MAKE THE PAYMENT THROUGH MONEY
GRAM TRANSFER OR WESTERN UNION MONEY TRANSFER WITH THE BELOW DETAILS.

RECEIVER NAME ==== PAUL UBA

COUNTRY========== NIGERIA

CITY============== LAGOS

TEXT QUESTION==== WHEN

TEXT ANSWER===== TODAY TODAY

AMOUNT=====$599USD

SENDERS NAME======

SEND THE PAYMENT DETAILS TO ME WHICH ARE SENDERS NAME AND ADDRESS, MTCN NUMBER,
TEXT QUESTION AND ANSWER USED AND THE AMOUNT SENT. MAKE SURE THAT YOU DIDN’T
HESITATE MAKING THE PAYMENT DOWN TO THE AGENCY BY TODAY SO THAT THEY COULD HAVE
THE CERTIFICATE ENDORSED, SIGNED AND STAMPED IMMEDIATELY WITHOUT ANY FURTHER
DELAY. AFTER ALL THIS PROCESS HAS BEEN CARRIED OUT, THEN WE WOULD HAVE TO
PROCEED TO THE BANK FOR THE TRANSFER OF YOUR COMPENSATION FUNDS WHICH IS VALUED
AT THE SUM OF $10,500,000.00 USD WHICH WAS SUPPOSE TO HAVE BEEN TRANSFERRED TO
YOU ALL THIS WHILE.

NOTE: ALL THE CRIMES AGENCIES HAS BEEN CONTACTED ON THIS REGARDS AND WE SHALL
TRACE AND ARREST YOU IF YOU DISREGARD THIS INSTRUCTIONS.

YOU ARE GIVEN A GRACE TODAY TO MAKE THE PAYMENT FOR THE DOCUMENT AFTER WHICH
YOUR FAILURE TO DO THAT WILL ATTRACT A MAXIMUM ARREST AND FINALLY YOU BE
APPEARING IN COURT FOR ACT OF TERRORISM, MONEY LAUNDERING AND DRUG TRAFFICKING
CHARGES, SO BE WARNED NOT TO TRY ANY FUNNY BECAUSE YOU ARE BEEN WATCHED.

THANKS AS I WAIT FOR YOUR RESPONSE

RESPECTIVELY

AGENT RONALD T. HOSKO.

FEDERAL BUREAU OF INVESTIGATION (FBI)


Ha ha ha ha ha ha!! Rileks laa… Kalau korang nak tahu inilah dinamakan SCAM… eXception yakin ianya didalangi oleh kalangan awang-awang hitam yang kununnya menganggap diri mereka pakar dalam bidang komputer.

Kepada pembaca semua, di harap anda abaikan sahaja emel sampah seperti ini. Jangan takut kerana ianya berbentuk SCAM. Kerana awang-awang hitam ni semua nak memeras korang… Sebenarnya banyak emel berbentuk SCAM yang eXception pernah terima, antara termasuklah emel yang mengatakan eXception memenangi 1 Juta Dollar dan perlu memasukkan duit ke akaun mereka untuk memudahkan urusan memasukkan wang. Selain itu emel lain yang eXception turut terima ialah emel yang mengajak eXception melabur dalam satu perniagaan yang memerlukan eXception memasukkan sejumlah wang untuk membeli saham… Ptuihhh!! Taktik lapuk!!

Awas!! Jangan percaya sebarang emel yang belum pasti kesahihannya… Jangan beri duit sekiranya tawaran mereka mampu membuatkan mata anda terbeliak. Takut nanti korang pula yang terberak-berak selepas kena tipu.

SCAM adalah taktik licik menipu pengguna internet. Jangan dedahkan akaun bank anda kepada mereka. Jangan di layan sebarang emel dari bank yang meminta anda mengemaskini akaun anda. Jika was-was, hubungi pihak bank terbabit untuk kepastian.

Lawak Bulan Ini: Anjing PR Dakwa FELDA Ditubuhkan Oleh British?

5 Komen

Lawak Bulan Ini: Anjing PR Dakwa Felda Ditubuhkan Oleh British?

Ha ha ha ha ha ha!! Aduiyai!! Geli buku lali eXception bila membaca artikel yang disiarkan oleh anjing PR yang bernama Tamizi Mohd Jam… Jam apa?? Jamban ke?? Ke Jantan Jambu?? Ha ha ha ha ha ha!! Dah lak tu, sekor lagi anjing PR bernama Tulang Anjing… Eh silap… Tulang Besi… Pakat iyakan sahaja dakwaan si Tarmizi… Entah kitab mana la dia selak… Mungkin kitab Jinggay kot?? Ha ha ha ha ha…

Jom kita selak apa dakwaan Tamizi ni??

Menurut pakar perlembagaan, Dr Samarudin Md Rejab, Felda diwujudkan oleh penjajah Inggeris sebagai satu strategi untuk mengekang pengaruh fahaman komunis dikalangan masyarakat Melayu sebagaimana skim kampung baru (new village) dilaksanakan bagi mengawal ketat anasir komunis daripada menyusup masuk ke dalam masyarakat Cina, lapor Dzulkarnain Taib dari Suara Keadilan.

Oh… Si Tarmizi ni hanya rujuk laporan dari Suara Keldaian… Eh silap… Suara Keadilan… Ha ha ha ha ha!! Sebut Suara Keadilan… Teringat lak penipuan yang dilakukan oleh Suara Keldaian…. Eh silap lagi… Suara Keadilan laa… Kalo tak silap eXception laa… Cuba baca artikel eXception pernah siarkan dulu: Tegakkan Keadilan Untuk Allahyarham Mohd Salleh Hamdan. Wow!! Betapa putar belitnya Suara Keldaian ini… Malah Suara Keldaian juga pernah memfitnah MB Perak kononnya ditahan di San Fransisco… MB Perak saman Suara Keadilan RM100 Juta?? Wow!!

Kalau korang kenal dengan keldai… Suara keldai memang sumbang-mambang… Kalau masuk Akademi Fantasia pun, belum tentu boleh lepas masuk… Apa lagi dengan Suara Keldaian…. Eh… Silap… Suara Keadilan… Yang sentiasa bernada sumbang dan berat sebelah laporannya…

Di sini eXception jelaskan bahawa Felda ditubuhkan pada tahun 1956 dan peluang menjadi peneroka Felda adalah dibuka kepada Bumiputera sahaja. Tahun 1955 kabinet Persekutuan Tanah Melayu telahpun dibentuk…

The Federal Land Development Authority (more commonly referred to as FELDA) is a Malaysian government agency handling the resettlement of rural poor into newly developed areas. It focuses on opening smallholder farms growing cash crops. FELDA’s schemes are generally open only to ethnic Malays, who form a majority of the Malaysian population.

FELDA was formed on July 1, 1956 when the Land Development Act came into force. Its initial capital was M$10 million, and the first FELDA settlement, comprising 2946.88ha of land and focused on rubber, was opened at [[Lurat Bilut[3][4]]] the following year. In 1958, five similar schemes were opened.

In the 1960s and 1970s, government policy began to emphasise crop diversification, in an effort to avoid being affected if the world price of rubber were to drop precipitously. In 1961, FELDA’s first oil palm settlement opened, with 3.75 square kilometres (1.45 sq mi) of land. As of 2000, 6,855.2 square kilometres (2,646.8 sq mi) (approximately 76%) of the land under FELDA’s programs are devoted to oil palms.

FELDA focuses mainly on West Malaysia (Peninsular Malaysia); other government agencies are responsible for land development in the states of Sabah and Sarawak, which form East Malaysia.

Untuk pengetahuan korang semua, pemilihan peneroka adalah secara sukarela dan bukan secara paksaan… Peneroka akan ditempatkan di tanah-tanah rancangan tertentu untuk menjadi peneroka di sana.

Matlamat penubuhan Tanah Rancangan Felda adalah berbeza dengan penubuhan Kampung Baru. Yang mana matlamat penubuhan Felda ialah menyediakan peluang pekerjaan kepada bumiputera dan meningkatkan taraf hidup peneroka. Manakala matlamat penubuhan Kampung Baru pula ialah meletakkan penduduk ke satu penempatan baru untuk mengekang anasir komunis. Di sini Dzulkarnain Taib telah terkantoi…

Perintah Berkurung telah dibuat di kawasan yang telah mempunyai pengaruh komunis.

Kawasan Putih dan Hitam telah diperkenalkan supaya British boleh memudahkan proses mereka dalam membanteras komunis. Kawasan Putih adalah bermaksud kawasan tersebut telah bebas daripada anasir komunis, dan sebaliknya yang ada pada kawasan hitam. Antara semua negeri, Melaka adalah negeri yang pertama mendapat gelaran Kawasan Putih.

Sekatan jalan raya dan kawalan kampung telah dibuat oleh Home Guards di kawasan yang mungkin sebagai kawasan yang mempunyai pengaruh komunis, dengan itu, mereka boleh menyemak sesiapa sahaja dan juga berhak merampas barang yang mereka ada.

Kad Pengenalan diwajibkan supaya mereka boleh menangkap sesiapa sahaja yang tidak ada kad pengenalan. Kerajaan British telah mewajibkan semua penduduk Tanah Melayu mesti membuat kad pengenalan sebaik sahaja mereka berumur 12 tahun sahaja.

Sir Harold Briggs juga melancarkan rancangannya (Rancangan Briggs) untuk membanteras komunis. Rancangannya adalah termasuk:

1. Penempatan semula orang Cina. Ini adalah kerana sebahagian besar daripada ahli PKM adalah orang Cina, dan banyak orang Cina telah tinggal di kawasan setinggan semasa pendudukan Jepun (Rujuk pendudukan Jepun). Dengan kawalan dari orang Cina, jadi masalah untuk membanteras komunis adalah lebih senang.

2. “Kampung baru” telah diperkenalkan. Kampung telah dibina di bahagian kawasan baru yang dipilih adalah dibuat untuk menempatkan orang Cina.

Kedua-dua langkah ini adalah penting, kerana kawasan setinggan orang Cina dianggap sebagai sarang untuk PKM dan tempat PKM untuk mendapatkan maklumat serta makanan. Dengan setiap Kampung Baru yang dikawal oleh Home Guards, jadi peluang untuk PKM and Min Yuen (pengintip PKM) untuk memberi malumat dan barang keperluan kepada PKM yang melancarkan serangan gerila.

Tahun 1956 Tanah Melayu telahpun mencapai kemerdekaan melalui perjanjian yang ditandatangani pada 8 Januari 1956 di London. Kemudian pada tarikh 31 Ogos 1957 kemerdekaan Tanah Melayu diisytiharkan. Maka tidak wujud lagi pemenrintahan British pada tahun 1956, kerana tahun 1956 Tanah Melayu sudahpun merdeka. Satu lagi kekantoian penipuan Dzulkarnain Taib… Malah Felda ditubuhkan pada bulan Julai tahun 1956… Kabinet Persekutuan Tanah Melayu telahpun dibentuk sejak tahun 1955… Yang mana Tunku Abdul Rahman memegang jawatan Ketua Menteri & Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri.

Berkenaan dengan perlantikan Tun Abdul Razak pada tahun 1959 sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar. Beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri mempunyai kuasa untuk melaksanakan mana-mana projek pembangunan walaupun tidak memegang portfolio Menteri Pembangunan Luar Bandar. Kerana Persekutuan Tanah Melayu baru sahaja dibentuk, dan banyak kementerian yang belum diwujudkan termasuk Kementerian Pembangunan Luar Bandar yang diwujudkan pada tahun 1956.

Berikut adalah senarai barisan kabinet Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955 dan 1957.

Kabinet 1955

Ketua Menteri & Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri: Y.T.M. Tengku Abdul Rahman
Timbalan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri: Bahaman bin Shamsuddin
Menteri Pelajaran: Datuk Abdul Razak bin Hussain
Timbalan Menteri Pelajaran: Poh Choon Beng
Menteri Hasil Bumi: Dr.Ismail bin Datuk Abdul Rahman
Menteri Pengangkutan: Kolonel H.S.Lee
Menteri Pertanian dan Perikanan: Abdul Aziz bin Ishak
Menteri Muda Pertanian dan Perikanan: Mohd Khir Johari
Menteri Kesihatan: Baba Leong Yew Koh
Menteri Muda Kesihatan: Rahman bin Talib
Menteri Kerjaraya: Sardon Haji Jubir
Menteri Buruh: Tun V.T.Sambathan
Menteri Muda Buruh: Khalid Awang Osman
Menteri Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Perancang Bandar: Sulaiman bin Datuk Abdul Rahman
Menteri Perhubungan, Telekomunikasi dan Pos: Baba Ong Yoke Lin
Ketua Setiausaha Negara: masih pegawai British
Setiausaha Kewangan: masih pegawai British
Peguam Negara: masih pegawai British
Setiausaha Kerajaan: masih pegawai British

Kabinet 1957

Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Luar Negeri: Tunku Abdul Rahman
Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan: YB Dato’ Abdul Razak bin Hussein
Menteri Kewangan: Kol Sir Henry Han Shik Lee
Menteri Mutlak (Tidak Berjawatan) dan Wakil ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Duta ke Washington: YB Dr. Ismail b. Dato’ Abdul Rahman
Menteri Dalam Negeri dan Keadilan: Sulaiman bin Abdul Rahman
Menteri Perniagaan dan Perusahaan: Tan Siew Sin
Menteri Kesihatan: V.T. Sambanthan
Menteri Pelajaran: Mohamad Khir Johari
Menteri Buruh dan Kebajikan Masyarakat: Ong Yoke Lin
Menteri Pengangkutan: Abdul Rahman bin Taib
Menteri Hasil-hasil Bumi: Bahaman Samsudin
Menteri Pertanian: Abdul Aziz Ishak
Menteri Kerjaraya, Pos dan Telekom: Sardon Jubir

Pada tahun 1957 sememangmya belum lagi wujud Kementerian Pembangunan Luar Bandar, apatah lagi jawatan Menteri Pembangunan Luar Bandar. Maka Tun Abdul Razak mengambil inisiatif untuk menubuhkan Tanah Rancangan Felda semasa beliau memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1957.

Kepada blogger-blogger anjing seperti Tulang Anjing dan Tamizi Jantan Jambu, sebelum nak siarkan satu-satu artikel… Buat kajian dulu… Bukan main hentam keromo sahaja… Apa lagi bila bersumberkan akhbar fitnah dan penipu besar yang sudah banyak kali kantoi membuat fitnah… Checkmate!!

Sumber Fitnah…

Malaysia Waves: BRITISH yg Tubuhkan FELDA, bukan UMNO Mahupun Tun Razak

SANGGAHTOKSAGO.COM: Tun Razak dan Umno tiada kaitan langsung: Felda diwujudkan oleh Inggeris melalui Rancangan Malaya Pertama (RMP) untuk kekang komunis

Sumber Fakta…

Rancangan Malaya Pertama
Felda: Penubuhan dan Matlamat
Federal Land Development Authority
Kabinet Persekutuan Tanah Melayu 1957
Kabinet Persekutuan Tanah Melayu 1955
Rentetan Peristiwa Pengistiharan Tarikh Kemerdekaan
Darurat Tanah Melayu

Nota: Blogger-blogger PR dan fitnah tak dapat dipisahkan…

Anwar Sudah Kena Checkmate!!?

3 Komen

Percaturan Anwar Tidak Menjadi?

Hari ini Mahkamah Tinggi membebaskan DSAI dari tuduhan meliwat Saiful Bukhari Azlan. Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah telah memutuskan membebaskan Anwar dari dakwaan tersebut.

Bagi eXception, keputusan yang dibuat oleh Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, merupakan satu checkmate kepada Anwar, di mana Anwar kerap mendakwa tidak ada lagi keadilan dalam sistem penghakiman negara. Malah turut mendakwa kerajaan turut campur tangan di dalam kes perbicaraan tersebut.

Akhirnya dakwaan DSAI ibarat meludah ke langit, yang mana air liur bertepek ke muka sendiri… Agaknya apa lagi modal Anwar lepas ni… Adakah mahu mengatakan sistem keadilan mahkamah negara tidak adil lagi? Adakah mahu mengatakan kerajaan campur tangan dalam keputusan mahkamah?? Kini Anwar termalu sendiri di hadapan macai-macainya… Tetapi perlu diingatkan di sini bahawa macai-macai Anwar adalah seperti lembu dicucuk hidung… Biarpun berapa kali Anwar mengencengi mereka hingga hancing satu badan, mereka tetap memuja Anwar… Apapun eXception, teringat satu ayat lama… Si Luncai terjun dengan labu-labunya… Biarkan…

Ramai kalangan blogger pro BN yang kecewa dengan keputusan mahkamah, bagi eXception keputusan ini sudah cukup membuatkan pandangan serong media luar negara yang menganggap sistem keadilan mahkamah kita berat sebelah seperti yang didakwa oleh Anwar ternyata salah… Ini akan menyebabkan pandangan serong media antarabangsa akan teralih kepada Anwar pula… Kerana banyak menipu mereka…

eXception agak kecewa dengan tahap keselamatan semasa perhimpunan di Mahkamah Tinggi Jalan Duta tadi, yang mana menyaksikan berlaku letupan bom di luar mahkamah. Sepatutnya PDRM melakukan tapisan keselamatan sejak dipintu masuk lagi bagi mengelakkan penyeludupan bahan letupan ke dalam kawasan mahkamah… Dilihat tapisan keselamatan yang dibuat PDRM agak longgar… PDRM juga sepatutnya melakukan pemeriksaan segenap kawasan mahkamah sehari sebelum hari perbicaraan bagi memastikan tidak ada barangan merbahaya diseludup masuk secara curi-curi… Di sini eXception agak kecewa sedikit…

Bagaimanapun kemungkinan Pendakwaraya akan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi untuk membatalkan keputusan tersebut. Bagi eXception tidak perlu buat rayuan lagi… Walaupun agak kecewa kerana keadilan terhadap Saiful Bukhari Azlan tidak ditegakkan walaupun jelas berlaku aktiviti liwat dan peguam bela Anwar sendiri mengakui bahawa liwat terjadi atas suka sama suka…

Apapun, keputusan telah pun dibuat… Dengan pembebasan ini dijangka bakal mencalarkan lagi imej Anwar yang banyak menghentam Sistem Keadilan negara di mata rakyat Malaysia… Apa yang boleh eXception ucapkan kepada Anwar Ibrahim….

ANWAR!! LU SUDAH KENA CHECKMATE!!

Older Entries