Kentang Goreng Mc Donalds Dan KFC Selepas 3 Tahun…

5 Komen

Apa Yang Akan Berlaku Pada Kentang Goreng Mc Donalds Dan KFC Selepas 3 Tahun??

Lihat perbandingan antara kentang goreng Mc Donalds sebelah kiri dan kentang goreng Kentucky Fried Chicken (KFC) di sebelah kanan… Apa yang anda boleh lihat??

Yaa… Anda boleh nampak kentang goreng KFC telah menjadi buruk dan berkulat…

Yaa… Anda juga boleh nampak kentang goreng Mc D, masih kekal denga keadaan asalnya…

Jadi tahukah anda apa kesimpulannya??

Yaa… Kentang goreng Mc D… Mengandungi bahan pengawet…

Jika tidak nasibnya akan sama seperti kentang goreng KFC…

Menjadi buruk dan berkulat…

Apapun perlu diingatkan… Perbandingan ini bukan dibuat di Malaysia… Tapi di luar negara…

Bermakna… Produk KFC atau Mc D di Malaysia tidak terlibat…

Tetapi eXception tak pasti adakah ianya dari bahan yang sama atau tidak…

eXception perolehi dari laman web 9Gag…

Kepada rakyat Malaysia… jika anda was-was… Sila buat ujikaji sebegini…

Kemudian bandingkan… Tak perlu tiga tahun… 3 bulan pun dah cukup…

Sumber: McDonald’s Fries vs KFC Fries after 3 years

Advertisements

Isu Pekerja KFC Tumbuk Pelanggan

3 Komen

Isu Pekerja KFC Tumbuk Pelanggan

Sebenarnya eXception malas nak mengulas lanjut pasal isu ni… Tapi bila tengok Facebook page KFC ramai kalangan kaum kiasu lahanat masih lagi dok maki-maki KFC… Malah campur tangan orang politik dalam isu ini ternyata mempunyai agenda tersembunyi… Malah kalangan yang memberikan komen banyak memuji-muji Mc Donalds…

Di sini ramai tidak sedar agenda mereka yang sebenar… Biarlah eXception dedahkan agenda terancang untuk menjahanamkan perniagaan bumiputera…

Mungkin ramai tidak tahu bahawa pemegang saham terbesar KFCH Malaysia ialah QSR Brands yang mana barisan Board of Director majoriti terdiri dari orang melayu…

Cuba bandingkan dengan Mc Donalds Malaysia yang kaum kiasu ni dok puji-puji… Siapakah barisan Board of Director Mc Donalds Malaysia ni…

Semuanya terdiri dari kaum-kaum kerabat mereka jugak… Maka tak hairanlah mereka dok puji-puji melangir Mc D ni…

Kesesakan bukan berlaku di KFC sahaja, malah Mc D juga berlaku kesesakan pelanggan… Malah eXception pernah menyaksikan pelanggan cina sendiri marah-marah kepada krew restoran sebab lambat serve hidangan mereka… Cuma eXception tidak pernah lagi menyaksikan adegan bertumbuk bagaikan aksi di dalam filem Tamil…

Ada banyak sebab… Pertama, walaupun mereka marah-marah tapi tidak sampai mencaci maki krew restoran ketika itu sebab krew restoran juga kaum kerabat mereka jugak… Kita sepatutnya bersabar dan tidak perlu menunjukkan ego kita… Jika korang rasa membuang masa tunggu lama-lama krew restoran KFC serve hidangan korang, ada baiknya korang cari lah restoran lain… Jangan kita ingat krew restoran itu semuanya robot yang perlu menurut perintah korang sorang… Mereka juga ada perasaan, mereka juga tahu marah, mereka juga tahu penat, mereka juga manusia macam kita… Cubalah bersabar sedikit…

eXception banyak mendengar dan membaca banyak fitnah terhadap KFC… Antaranya ayam tidak disembelih… Kilang memproses ayam KFC kotor… Ayam KFC tidak HALAL… tetapi jarang sekali eXception mendengar cerita ini berlaku pada makanan yang dihidang di Mc Donalds Malaysia… Mengapa? Malah kenyataan fitnah itu mendakwa kilang tersebut milik KFC sedangkan pembekal ayam mentah kepada KFC ialah syarikat Ayamas… Bukan KFC yang memproses ayam itu secara sendirian… Maka ini satu lagi fitnah sengaja dirancang…

Sila baca fitnah di bawah ini…

KFC – Haram dimakan.

Persoalannya sekarang bukan ini sahaja (fizikal) yang menentukan halal atau haram sesuatu makanan itu diperbuat contohnya daging babi…sememangnya haram. Persoalannya ialah cara penyediaan sesuatu makanan itu dibuat.

Saya ambil satu contoh, semasa saya menghadiri satu kuliah ilmu, Ustaz Daud Che Ngah ada menceritakan Kes KFC. Begini ceritanya:

Pihak KFC bercadang hendak memberi makanan percuma berupakan ayam goreng KFC kepada jemaah haji Malaysia yang sedang menunggu giliran sebelum untuk diangkut dari Kelana Jaya ke Subang/KLIA. Maka Boss Ustaz Daud menyuruh beliau menyiasat cara penyediaan ayam itu dibuat dan memberikan laporan kepadanya sama ada boleh atau tidak mengikut syarak.Pusat Penyembelihan ayam KFC dibuka dan ia dimulakan seawal jam 6.00 pagi. Ustaz Daud mengambil keputusan untuk sembahyang Subuh berdekatan dengan pusat tersebut. Selesai solat subuh kedengaran siren dibunyikan menanda pekerja KFC mesti memulakan tugas memyembelih ayam. Para pekerja yang duduk berhampiran dengan pusat penyembelihan/ hostel muda-muda terus memakai pakaian seragam mereka dan terus membuat kerja. Satu persatu ayam digantung dengan kaki keatas dan sayap dikepit. Ayam dipotong dan seterusnya dijatuhkan dalam air suam.

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan dihidangkan kepada jemaah haji kerana:

a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang sembelih yang menunaikan solat subuh

b. Ayam yang disembelih tidak mati/dibiarkan bebas tetapi terus dijatuhkan dalam air panas/letrik

c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat.

Oleh yang demikian maka Ayam tersebut tidak boleh dimakan. Oleh kerana ianya telah disahkan oleh JAKIM maka dosa itu depa yang tanggung. Kita cuma perlu berhenti memakan KFC.

Saya sejak dengar tempoh hari tidak makan KFC Insyallah dan wallahualam.
Assalamualaikum wbt.

Ini cerita pengalaman seorang hamba Allah di kampung aku la. Recently seorang hamba Allah di kampung aku ni dapat offer masuk KFC/Pizza Hut management trainee. Lepas buat medical checkup, etc, maka berangkatlah dia ke KFC training center kat Kelana Jaya. Khabarnya dia diberi penginapan kat Sentul. So tiap2 hari kenalah dia berulang ke Kelana Jaya untuk training session dia. Sepanjang waktu latihan, beliau diberi subsidi makan dan uniform serta penginapan percuma. Selepas beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang meragukan.

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga orang penyembelih dan dua daripadanya ialah perempan. Perempuan sembelih ayam? mmm…macamana tu?.

Kemudian diperhatikannya pula ayam2 (dari kotak tetapi ada seekor dua yang tak bergerak langsung dan tak nampak aktif. Maka ditanya pada orang yang menggantung ayam tentang ayam2 tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa adakalanya ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau keadaan sesak di dalam kotak plastik itu sendiri. Sudah Mati, ianya masih digantung untuk masuk ke ruang penyembelihan. Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal? Sekali lagi, hmmm….macamana tu?

Akibat daripada timbulnya rasa was2 yang berat, hamba Allah ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita dapat tengok anggota yang menjadi ahli dalam menguruskan soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan ini memastikan semua hidangan di KFC dan Pizza jikalau cerita hamba Allah ni salah.

Kalau betul, maknanya tanda ditanggung halal di premis KFC dan Pizza Hut boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan beragama Islam

Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang saudaranya dapat kerja sebagai penyembelih diKFC. Tak sampai seminggu dia resign kerana tak sanggup menanggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya ( kerana nak sembelih banyak ) dia hanya sempat sebut ” bis ” saja untuk setiap ekor yg disembelih, lepas tu rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan.

**Setiap apa yg kita makan akan menjadi darah daging, sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya, ” setiap daging dari sumber yg haram akan menjadi makanan api neraka ” .

MAKA BERHATI – HATILAH DGN APA YG KITA MAKAN SEMOGA KITA TERSELAMAT

DARI API NERAKA YG MAHA DAHSYAT.

Wassalam.

“Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari, sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu.”

by : -sabri ahmad-

Jelas sekali ianya berbaur fitnah… Siapakah yang bertanggungjawab menyebar fitnah ini? Semoga Allah berikan balasan yang amat berat kepada pemfitnah…

Akhir kata dari eXception…

AYUH BOIKOT MC D!! SUPPORT KFC!! KFCH MALAYSIA DIPEGANG SYARIKAT BUMIPUTERA!!

Rujukan…

QSR Brands Executive Director
Mc Donalds Board of Director

Artikel Berkaitan…

TERKINI : Pengakuan Pekerja Melayu KFC Yang Belasah Pelanggan Cina..
KISAH SEBENAR PEKERJA MELAYU KFC BELASAH PELANGGAN CINA…
Pelanggan Cina KFC I-City Tidak Mengaku Mencarut ‘C*bai Punya Melayu’ …
HALLO DANNY, LU MACAM PONDAN MAA !
“Cibai Punya Melayu” Bangkitkan Kemarahan Staff KFC

Epic Failed!! Kesilapan Marketing Atau Strategi??

5 Komen

Rakyat Malaysia Naik Gila!! KFC Batalkan Kupon Percuma??

Tak sampai satu hari kupon di atas dikeluarkan… KFC umumkan di dalam Facebook mereka mengatakan promosi tersebut sudah habis??

Lihatlah berapa ramai Rakyat Malaysia yang cintakan barangan PERCUMA marah dan memaki hamun KFC berbakul-bakul… Sampai tak larat lagi KFC nak angkat bakul-bakul maki hamun dan seranah tersebut…

Sedangkan pada kupon tu menyatakan ianya sah sehingga 15 Januari 2012. Tetapi belum pun 15 Disember 2011, KFC terpaksa umumkan pembatalan promosi tersebut… Apakah sudah jadi dengan bahagian pemasaran dan promosi KFC Malaysia ni? Apakah strategi pemasaran sebegini boleh melakukan KFC? Lihat berapa ramai rakyat Malaysia yang bangkit marah… KFC patut peka ramai yang dok kebulur sangat dengan burger FREE korang tu? Tiba-tiba pulak korang boleh buat lawak APRIL FOOL di tengah-tengah bulan Disember… Siapa tak hangin??

Kat atas merupakan sebahagian dari komen terhadap KFC… Begitu ramai pencinta barangan FREE mengeluarkan kata-kata yang tidak sanggup kita dengar… Ramai yang dah print siap-siap kupon KFC tu sampai siap boleh bagi kat mak bapak kat kampung, tok wan, tok teh… Tu belum lagi mak-mak sedara kat kampung… Camne la diorang nak menjawab bila secara tiba-tiba KFC buat pengumuman yang bertaraf EPIC FAILED!! Ramai jugak yang dok cadang-cadang serbu ramai-ramai hari ini semata-mata nak makan burger FREE tapi kempunan kerana TIPAH TERTIPU!!

Pihak pengurusan dan bahagian pemasaran serta promosi perlu bertanggungjawab atas perkara ini. Korang perlu sedar bahawa kegagalan korang hari ini boleh menyebabkan graf sale untuk bulan Disember akan meluncut turun seperti air terjun… Inilah akibat apabila membuat promosi tanpa strategi yang betul… Nah… Terima sahajalah maki hamun yang tak enak untuk didengari… Itupun jika korang sanggup dengar…

Apapun, eXception di sini tetap memberi sokongan dan akan tetap menjadi pelanggan setia KFC… Sebab eXception TAK KEBULUR sangat dengan burger percuma KFC tu… Lagipun KFC Malaysia juga dimiliki oleh orang melayu. Maka wajarlah eXception menyokong perniagaan orang melayu walaupun KFC merupakan francais jenama dari Barat… Cuma nasihat eXception… Kepada pengurusan KFC anda perlu menghantar personel bahagian marketing atau promosi ke kelas silap mata. Ini bagi membolehkan mereka menghaibkan diri jika perkara sebegini berulang…

Wah… Hitler pun dah marah… Tak tahu… Tak tahu… Pandai lah korang menjawab… Ha ha ha ha ha…

Nota: Teringat pulak KFC versi Kenkaki Fried Chicken yang bersalut tapak kasut… Apa punya bahalol la pekerja KFC tu…

Humm jika korang tengok yang seranah berbakul-bakul kebanyakan ialah kaum cina yang dok hasut kita makan Mc D dan boikot KFC lak… Taula korang nak support bisnes kaum korang… Apapun eXception tetap support KFC… Dari mengayakan kaum korang baik kayakan orang melayu…

Tak sanggup tengok berbakul-bakul maki hamun… Korang tengoklah sendiri…

KFC Malaysia – Kentucky Fried Chicken