Telco Mengenakan Cukai Pada Kad Tambah Nilai Prabayar Bermula 15 September 2011

3 Komen

Bantah Cukai Pada Kad Tambah Nilai Prabayar Yang Dikenakan Telco

eXception cukup tidak berpuas hati dengan Telco Malaysia tak kiralah Celcom ke, Digi ke, Maxis ke, hape ke… Yang mengenakan cukai pada setiap kad tambah nilai prabayar dan pek permulaan prabayar yang bermula 15 September ini… Telco di Malaysia ini seolah-olah berlagak seperti Ah Long memaksa pelanggan membayar cukai tersebut walhal perkhidmatan yang disediakan tak ubah seperti sampah…

eXception tak kisah jika Telco hendak kenakan cukai, sekiranya perkhidmatan memuaskan hati. Ini tidak, adakalanya talian sibuk, malah ada sesetengah kawasan tidak mendapat liputan… Terutama sekali di kawasan pedalaman… SKMM pula tak ubah seperti KDN yang hanya tahu memberi amaran… Jika dulu SKMM memberi amaran kepada Astro supaya tidak menaikkan harga pakej, tetapi langsung tidak diendahkan oleh Astro… Malah SKMM diperbudak-budakkan oleh Astro dengan menaikkan harga pakej siaran. Yang menghairankan eXception, SKMM langsung tidak berani bertindak ke atas Astro hatta menjegilkan bijik matanya…

Seperti yang kita sedia maklum bahawa Telco juga perlu membayar cukai kepada kerajaan. Tetapi SKMM juga sepatutnya memastikan Telco ini memberikan perkhidmatan yang terbaik dan berjaya memuaskan hati pelanggan sebelum mengenakan cukai sesuka hati. Jika perkhidmatan yang diberikan tahap tong sampah, mahukah kita membayarnya lebih? Telco boleh mengelak dari mengenakan caj tambahan daripada pelanggan dengan mengambil 6% dari hasil keuntungan jualan kad prabayar yang dijual pada harga asal. Tetapi Telco enggan menanggung sedikit cukai dari keuntungan diperolehi kerana takut rugi.

Bukan sahaja perkhidmatan telefon mudah alih, malah perkhidmatan internet juga gagal memuaskan hati pelanggan. Jika kelajuan sepatutnya diberi ialah 300 kbps, tetapi yang pelanggan dapat cuma 100 kbps… Banyak aduan serta rungutan pelanggan ibarat masuk telinga kiri, keluar telinga kanan… Sedikit pun tidak berbekas… Sedikit pun tidak meninggalkan kudis bagi mereka… Mereka tidak hairan kerana pelanggan mereka ramai… 1 pergi 100 yang datang…

Di sini eXception ingin merayu kepada SKMM supaya membatalkan niat Telco ini mengenakan cukai pada kad tambah nilai prabayar dan pada pek permulaan prabayar, jika perkhidmatan yang mereka berikan sekarang masih belum berjaya memuaskan hati pelanggan mereka. Tak kira Celcom, Maxis, Digi, U-Mobile sekalipun… Biar gah mana pun iklan mereka, sampai ke ceruk rimba mana sekalipun liputan yang mereka dakwa dalam iklan tetapi hakikatnya tiada… Semuanya hanya propa sahaja… Kepada Kerajaan Malaysia, khususnya Datuk Seri Najib Tun Abd Razak, eXception merayu agar semua Telco membatalkan niat mereka mengenakan cukai kepada pelanggan selagi perkhidmatan yang mereka berikan masih gagal memuaskan hati kami. Kepada Menteri Telekomunikasi, tolonglah bertindak… Janganlah jadi bacul…

Yang Kaya Bertambah Kaya Hasil Memeras Duit Orang Miskin…

Advertisements

DragonForce – Kumpulan Hacker Takde Otak

66 Komen

DragonForce – Korang Hacker Takde Otak!!

Siapakah kumpulan yang digelar DragonForce ini? Dikatakan DragonForce ini merupakan sekumpulan hacker atau penggodam atau lebih elok juga dipanggil pandikutty, sebab tindakan mereka telah menyusahkan orang ramai yang ingin mengakses laman web kerajaan malah menyusahkan personel IT jabatan kerajaan untuk membaiki semula laman web yang telah diserang…

DragonForce dikatakan pecahan dari kumpulan RileksCrew… Walau apapun… Tindakan takde otak dan tindakan takde maruah oleh sekumpulan anak muda yang hanya berfikir menggunakan kepala lutut boleh menyebabkan kerugian jutaan ringgit kepada kerajaan… Tidakkan anak-anak haram ini terfikir bahawa jutaan wang yang rugi itu adalah wang rakyat…

Apa yang mereka marah sangat dengan Kerajaan? Adakah disebabkan kununnya SKMM menyekat laman web perkongsian fail?? WTF!! eXception rasa SKMM tak pernah menyekat sebarang laman web, kecuali jika laman web tersebut boleh memberi ancaman penyebaran virus serta ancaman penggodam dan pencuri identiti… Buka sahaja laman web Rapidshare, Hotfile, Ziddu… Malah nak torrent pun takde masalah… Jadi apa masalah korang haa DragonForce?? Jika disebabkan beberapa laman web seperti Megaupload, Fileserve, Duckload, Depositfile dan lain-lain disekat, macam la korang takde alternatif lain? Malah korang juga boleh bypass DNS server… Tujuan SKMM ialah untuk menyekat muat turun fail tidak sah, bermakna korang telah mencuri harta intelek orang lain… Kerajaan menyekat korang dari mencuri harta intelek orang lain, tapi korang pulak marah… BODOH!!

Rentikanlah kerja dok hacking laman web orang lain, mungkin korang rasa undang-undang kat Malaysia ni tak seketat di US sana? Mungkin korang nak kerajaan bertindak seperti FBI yang mana setiap hacker diburu dan disumbatkan ke dalam penjara?? Ke mana sahaja nak pergi pun ada sahaja ‘mata’ yang memerhatikan pergerakan korang… Korang nak macam tu?

Maka tak salah eXception katakan di sini korang memang BODOH!! Ada otak tak nak guna… Allah bagi korang akal fikiran, bagi kemahiran dalam satu bidang… Tapi korang tak gunakan kearah kebaikan… Korang ni ibarat ‘Tikus Membaiki Labu’… Tak guna satu sen pun!!

Pautan:

Info : RileksCrew vs DragonForce
Dragon Force (Malaysia)