Alert!! Blogger Pro BN… Serangan Hacker Bermula!!

Tinggalkan komen

Awas!! Serangan Hacker Bermula!! Kukuhkan Pertahanan Blog Anda!!

eXception mendapat tahu, blog rakan seperjuangan, Pena Minang telah diceroboh masuk dan blognya telah dipadamkan…

Agak kecewa apabila panduan yang eXception berikan dulu untuk mengelakkan blog diceroboh tidak sampai kepada semua blogger…

Di sini eXception ingin menyeru semua rakan-rakan blogger, agar dapat kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan blogger yang lain…

Sila kongsikan artikel ini: Blogging Tips & Tricks 1: Elakkan Blog Anda Dari Diceroboh

Kemudian, pastikan korang semua sentiasa buat backup blog korang…

Caranya amat mudah…

1) Masuk Dashboard blog anda…

2) Klik pada Settings

3) Klik pada Others

4) Kemudian klik Export Blog

5) Kemudian download blog…

6) Kerapkan buat backup sehari sekali…

Advertisements

Rahsia Disebalik Serangan Siber 24 Oktober 2011

1 Komen

Rahsia Disebalik Serangan Siber 24 Oktober 2011

Di dalam artikel sebelum ini eXception ada memberi amaran mengenai serangan siber yang bakal dilancarkan pada 24 Oktober 2011 nanti. Serangan tersebut bakal mensasarkan laman web-laman web kerajaan serta mana-mana laman web yang menyokong gagasan 1 Malaysia. Seolah-olah gagasan ini begitu menakutkan…

Melihat dari niat dan corak serangan nanti, eXception beranggapan bahawa penggodam yang menggelarkan diri mereka Anonymous ini merupakan ‘anjing-anjing kurap’ upahan Pakatan Rakyat. Kita boleh lihat ketakutan mereka pada gagasan 1 Malaysia dan berniat mahu menyerang mana-mana laman web yang menyokong gagasan 1 Malaysia… Serta berniat mahu menjatuhkan kepimpinan Datuk Seri Najib.

Malah ianya juga merupakan sebahagian kempen untuk memerangi niat Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia untuk menggunakan sistem biometrik bagi menggantikan penggunaan dakwat kekal. Mengapa eXception berkata sedemikian?

Apabila serangan tersebut berjaya, ianya berjaya memberikan persepsi yang buruk terhadap penggunaan biometrik yang pada anggapan mudah digodam walaupun hakikatnya amat sukar. Apabila persepsi buruk didedahkan, maka mudahlah Pakatan Rakyat mengacum rakyat yang mengatakan sistem yang bakal digunakan oleh SPR nanti mudah digodam dan tidak selamat.

Apabila itu berlaku, maka rakyat akan was-was dengan penggunaan biometrik. Ini kerana ramai dikalangan rakyat masih tidak faham dengan penggunaan biometrik ini. Terutama sekali dikalangan penduduk luar bandar. Mereka ini mudah sahaja ditipu dengan bermacam helah Pakatan Rakyat bagi memburuk-burukkan penggunaan sistem biomterik.

Maka inilah sebenarnya tujuan penggodam ini melancarkan serangan, kerana penggodam ini bukan bergerak sendirian tetapi telah ditaja oleh seseorang… Siapa? Cubalah teka… Siapa lagi yang tidak menyukai gagasan 1 Malaysia? Siapa yang bencikan Datuk Seri Najib? Dan siapakah yang tidak menyukai penggunaan biometrik oleh SPR?

Apapun, harapan eXception kepada personel IT Jabatan Kerajaan agar mengambil langkah pencegahan lebih awal dari bertindak apabila ianya sudah terlambat. Maruah jabatan berada di tangan anda, jika anda bertindak sambil lewa maka tercalarlah imej jabatan.

Hackers set Oct 24 for fresh attacks

DragonForce – Kumpulan Hacker Takde Otak

66 Komen

DragonForce – Korang Hacker Takde Otak!!

Siapakah kumpulan yang digelar DragonForce ini? Dikatakan DragonForce ini merupakan sekumpulan hacker atau penggodam atau lebih elok juga dipanggil pandikutty, sebab tindakan mereka telah menyusahkan orang ramai yang ingin mengakses laman web kerajaan malah menyusahkan personel IT jabatan kerajaan untuk membaiki semula laman web yang telah diserang…

DragonForce dikatakan pecahan dari kumpulan RileksCrew… Walau apapun… Tindakan takde otak dan tindakan takde maruah oleh sekumpulan anak muda yang hanya berfikir menggunakan kepala lutut boleh menyebabkan kerugian jutaan ringgit kepada kerajaan… Tidakkan anak-anak haram ini terfikir bahawa jutaan wang yang rugi itu adalah wang rakyat…

Apa yang mereka marah sangat dengan Kerajaan? Adakah disebabkan kununnya SKMM menyekat laman web perkongsian fail?? WTF!! eXception rasa SKMM tak pernah menyekat sebarang laman web, kecuali jika laman web tersebut boleh memberi ancaman penyebaran virus serta ancaman penggodam dan pencuri identiti… Buka sahaja laman web Rapidshare, Hotfile, Ziddu… Malah nak torrent pun takde masalah… Jadi apa masalah korang haa DragonForce?? Jika disebabkan beberapa laman web seperti Megaupload, Fileserve, Duckload, Depositfile dan lain-lain disekat, macam la korang takde alternatif lain? Malah korang juga boleh bypass DNS server… Tujuan SKMM ialah untuk menyekat muat turun fail tidak sah, bermakna korang telah mencuri harta intelek orang lain… Kerajaan menyekat korang dari mencuri harta intelek orang lain, tapi korang pulak marah… BODOH!!

Rentikanlah kerja dok hacking laman web orang lain, mungkin korang rasa undang-undang kat Malaysia ni tak seketat di US sana? Mungkin korang nak kerajaan bertindak seperti FBI yang mana setiap hacker diburu dan disumbatkan ke dalam penjara?? Ke mana sahaja nak pergi pun ada sahaja ‘mata’ yang memerhatikan pergerakan korang… Korang nak macam tu?

Maka tak salah eXception katakan di sini korang memang BODOH!! Ada otak tak nak guna… Allah bagi korang akal fikiran, bagi kemahiran dalam satu bidang… Tapi korang tak gunakan kearah kebaikan… Korang ni ibarat ‘Tikus Membaiki Labu’… Tak guna satu sen pun!!

Pautan:

Info : RileksCrew vs DragonForce
Dragon Force (Malaysia)

Awas!! Serangan Siber Kedua 4 Julai 2011!!

1 Komen

Awas! Penggodam Bakal Melancarkan Serangan Siber Kedua 4 Julai 2011

Berdasarkan maklumat yang diterima dari MAMPU, kemungkinan tarikh 4 Julai ini laman web-laman web sektor kerajaan bakal menerima serangan kedua oleh sekumpulan penggodam. Dijangkakan serangan akan berlaku pada jam 9.37 malam (Waktu Malaysia).

Serangan ini bakal mensasarkan laman web-laman web kerajaan yang mempunyai domain (.gov.my). Serangan yang dilancarkan pada minggu yang lepas berjaya menggodam beberapa laman web kerajaan. Berkemungkinan serangan kedua ini juga dilancarkan oleh sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Anonymous…

Oleh itu semua agensi kerajaan diminta berwaspada dan melakukan langkah pengukuhan seawal hari ini… Di sini MAMPU telah menggariskan langkah-langkah penting dalam mencegah serangan ini berlaku…

  1. Memasang tools/modul tambahan (mod security/mod rewrite/URL scan) pada server web bagi meningkatkan keselamatan aplikasi web
  2. Mengaktifkan intrusion prevention system (IPS) dan membuat pemantauan rapi terhadap aktiviti/trafik rangkaian
  3. Mengemaskinikan application database firewall bagi menghalang pencerobohan
  4. Memastikan peralatan sensor PRISMA sentiasa berfungsi dengan baik
  5. Membuat semakan konfigurasi network firewall bagi memastikan ia hanya membenarkan perkhidmatan (port) yang dibenarkan sahaja
  6. Memasang security patch pada semua server dan peralatan rangkaian
  7. Memastikan perisian antivirus dikemas kini dan diaktifkan.

Sekiranya berlaku insiden serangan atau sebarang aktiviti mencurigakan, agensi hendaklah memaklumkan kepada MAMPU serta merta melalui: gcert@mampu.gov.my atau pada talian 03-88725138 dan 03-88726299 (waktu pejabat) atau 012-3312205 (beroperasi 24 jam).

P/S: Maklumat ini eXception perolehi dari emel Jabatan dan WAJIB disebarkan kepada semua… Selain dari sektor kerajaan, sektor swasta terutamanya perbankan juga harus berhati-hati dan mengaktifkan langkah pengukuhan sistem…