Pencacai Pakatan Haram Spin Isu Mobile Unit AES

Tinggalkan komen

Pencacai Pakatan Haram Spin Isu Mobile Unit AES

Seperti biasa, dah resmi pencacai Pakatan Haram, semua isu akan dispin sampai pening… Isu kenderaan Jabatan Pengangkutan Jalan yang mempunyai label Automated Enforcement Mobile Unit disangkanya milik syarikat swasta… Sudah dasar orang bodoh, akan cuba memperbodohkan diri sendiri…

Pemasangan sistem kamera AES sememangnya melibatkan syarikat swasta, tetapi AES Mobile Unit sepenuhnya dikendalikan oleh PDRM dan JPJ.

Beza antara AES Mobile Unit dan AES Kamera Statik ialah Mobile Unit merujuk kepada unit yang akan membawa kamera mudah alih, di mana di kawasan tersebut tidak mempunyai kemudahan bekalan elektrik, liputan komunikasi dan sebagainya.

Sebagai contoh, speed trap konvensional yang memerlukan anggota Polis untuk berada di lokasi untuk merakam kenderaan yang melebihi had laju. Ini adalah contoh mobile unit. Tidak ada kena mengena langsung dengan syarikat swasta. Jelas pencacai Pakatan Haram cuba memperbodohkan diri sendiri dan rakyat Malaysia. Malah pemimpin Pakatan Rakyat juga berjaya memperbodohkan diri sendiri di dalam parlimen.

Cuma bezanya AES dengan speed trap yang lama, di mana lokasi AES adalah tetap. Manakala speed trap yang lama tidak tetap kedudukannya. Sila rujuk portal Jabatan Pengangkutan Jalan untuk maklumat yang lebih jelas…

Sumber Fitnah

Awal-awal Kroni Sudah Besar Kepala, Syarikat Konsesi AES Menyamar Pegawai JPJ

Sumber Fakta

Automated Enforcement System (AES)

Advertisements

Inilah Antara Sebab Mengapa AES Patut Diteruskan

Tinggalkan komen

Inilah Antara Sebab Mengapa AES Patut Diteruskan

Dah tengok video kat atas??

Apa pendapat korang dengan sikap semberono pemandu Alza ni??

Sudah la langgar lampu merah, lepas tu rempuh pula penunggung motorsikal…

Lepas tu bukan nak tengok keadaan penunggang motorsikal tu teruk ke tidak…

Dia terkam kereta dia dulu… Takut kereta kemek teruk…

Kalau tak nak kereta kemek teruk, jangan langgar orang…

Kalau tak nak langgar orang, patuhi lampu isyarat…

Inilah antara sebab mengapa AES memang sepatutnya dilaksanakan…

Tiada AES maka pengguna jalan raya sesuka hati melanggar lampu merah…

Terima kasih Datuk Michael Chong (Ketua Biro Pengaduan Awam MCA) kerana merakam aksi bahaya pemandu Alza ini…

AES Akan Beroperasi Bermula Hari Ini

Tinggalkan komen

AES Akan Beroperasi Bermula Hari Ini


Smile!!! You are on candid camera!!

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di 14 lokasi panas sekitar Perak, Selangor, Putrajaya dan di ibu negara berkuat kuasa esok.

Pelaksanaan kamera berteknologi tinggi itu merupakan fasa pertama yang terdiri daripada 10 lokas
i bagi merakam kesalahan memandu melebihi had laju dan empat lokasi lagi merakam kesalahan melanggar lampu isyarat.

Pelaksanaan AES adalah satu langkah serius kerajaan untuk mengurangkan kadar kematian akibat kemalangan jalan raya.

“Orang ramai harus melihat pelaksanaan AES sebagai cara untuk mendidik pengguna jalan raya, bukan untuk memberi lebih kuasa kepada JPJ untuk keluarkan saman,”

Pengguna jalan raya boleh mengetahui lokasi pemasangan kamera AES melalui papan tanda yang dipasang sebelum mereka memasuki zon operasi kamera tersebut. Kamera yang merakam kesalahan memandu melebihi had laju, papan tanda akan diletakkan dalam lingkungan dua kilometer dari lokasi kamera AES dipasang.

“Bagi kesalahan melanggar lampu isyarat pula, papan tanda akan dipasang dalam lingkungan 50 hingga 500 meter dari persimpangan lampu isyarat.

“Selain itu, orang ramai juga boleh merujuk senarai lokasi pemasangan kamera AES di laman web JPJ iaitu http://www.jpj.gov.my,”

Pemilik kenderaan yang menerima notis saman AES boleh mengajukan pertanyaan dengan menghubungi Pusat Kawalan AES di talian 03-7846 4400 bagi negeri Perak dan 03-7628 8268 untuk negeri Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur.


Lokasi AES seluruh Malaysia


Nota: Pemasangan sistem AES ini bukanlah mahu membebankan rakyat, tetapi ianya mahu mendidik rakyat supaya mematuhi undang-undang jalanraya. Sekurang-kurangnya ianya dapat mengurangkan lagi kes kemalangan akibat kenderaan dipandu melebihi had laju. Jika banyak berlaku kes kemalangan, kerajaan juga akan dipersalahkan. Bila kerajaan bertegas dengan penguatkuasaan undang-undang, kerajaan dikata zalim pula.

Pemimpin PKR Manakah Yang Akan Membida Nombor PKR 1 Nanti?

Tinggalkan komen

Bidaan Nombor Pendaftaran PKR 1 – PKR 9999 Dibuka Oleh JPJ

Untuk pengetahuan korang semua, JPJ Pulau Pinang telah membuka tawaran kepada orang awam bagi yang ingin membida nombor plat bermula dari PKR 1 hingga PKR 9999. Tawaran telah dibuka bermula 21 Mei 2012 hingga 4 Jun 2012 (jam 12.00 tengahari).

Kini menjadi teka-teki siapakah yang akan membida nombor plat PKR 1 ini… Serta berapakah harga bidaannya nanti? Adakah harganya akan menjadi RM 520,000.00?? Ataupun harganya akan menjadi RM 600,000.00?? Siapa tahu?? Mungkinkah beliau ini yang akan membida nombor PKR 1 nanti??

Atau mungkin individu ini??

Mungkin juga MB Selangor mempunyai minat untuk membidanya??

Apa pula kata pencacai-pencacai Pakatan Anak Haram Jadah nanti apabila pemimpin mereka membida nombor plat ini nanti??

Sama-sama kita fikirkan…