Bagaimana Mengelakkan Blog Kena Godam

11 Komen

Bagaimana Mengelakkan Blog Kena Godam

Di sini eXception nak berkongsi pengetahuan dengan semua blogger-blogger tak kira yang sealiran atau tidak mengenai cara untuk mengelakkan blog, facebook, emel dan laman web kita digodam.

Di sini eXception ingin memperkenalkan teknik-teknik yang selalu digunakan oleh penggodam…

Pertama ialah Phishing… Bunyinya macam ‘fishing’, tetapi maksudnya sama, cuma phishing digunakan untuk ‘mengumpan’ pengguna Internet yang lalai supaya memberikan kata laluan akaun mereka kepada penggodam. Antara caranya ialah penggodam tersebut membina satu page yang menyerupai antaramuka login akaun, tak kiralah akaun emel, facebook mahupun e-banking. Mereka akan menyamar sebagai pentadbir sistem akaun berkenaan dengan meminta anda menukar kata laluan atau mengemaskini maklumat akaun. Banyak kes terjadi apabila kes-kes kehilangan wang dari akaun bank berlaku, akibat terpedaya dengan phishing.

Di bawah ini salah satu contoh emel phising yang sentiasa memenuhi inbox emel eXception, tetapi tak pernah dilayan dan kebiasaannya menjadi penghuni tong sampah…

Anda akan di bawa ke laman sebegini yang bukan milik institusi kewangan tersebut.

Inilah bahayanya phishing… Jadi rakan-rakan sekelian harap berhati-hati..

Di dalam dunia hacker, adakalanya seseorang hacker itu akan menggunakan teknik dictionary attack, di mana hacker akan berterusan meneka kata laluan akaun mangsa sehingga berjaya. Penggunaan kata laluan alfanumerik yang bercampur huruf dan angka berjaya mengurangkan risiko daripada di godam. Sebagai contoh kata laluan seperti: rafflesia2011, paranoid1979, sab3rt00th, sk8t3rboy2011, n3rdh3rd dan lain-lain…

Elakkan daripada menggunakan kata laluan seperti no kad pengenalan, tarikh lahir, kata laluan yang pendek kurang daripada 9 aksara juga memudahkan penggodam menceroboh akaun anda.

Selain itu penggunaan Internet Security yang berkesan juga mampu menangkis serangan penggodam, adakalanya penggodam menghantar program keylogger untuk merekod penggunaan kekunci pada keyboard komputer dan maklumat tersebut akan dihantar kepada penggodam. eXception cadangkan perisian seperti Kaspersky Internet Security dan Norton Internet Security… Kerana ianya mampu menangkis sebarang aktiviti serangan seperti backdoor attack… Backdoor atack mampu ditangkis jika penggunaan perisian Internet Security yang berkesan dan sentiasa dikemaskini.

Serangan penggodam bukan satu perkara yang baru, banyak lagi kaedah-kaedah dalam dunia penggodaman yang perlu diketahui supaya kita boleh mengelakkan ianya dari berlaku ke atas kita…

Blogger Anjing Isytihar Perang!! Kita Serang Balas!!

21 Komen

Blogger Anjing Pakatan Haram Isytihar Serang Blog Pro BN

Seekor blogger anjing kurap PR telah mengancam untuk menyerang blog-blog Pro-BN… Nampaknya anjing kurap ni benar-benar mahu mengisytiharkan perang, bagi eXception takde masalah jika nak isytihar perang sekalipun, kerana eXception akan mengajak blogger-blogger sealiran yang lain melakukan serangan balas dengan cara yang lebih terhormat…

Inilah blog yang dimaksudkan aku (klik untuk besarkan):

Ini Adalah Senarai Blog Yang Akan Gua Serang.

Kepada rakan-rakan blogger sekelian, terdapat cara untuk kita memaksa Blogger untuk menutup akaun anjing kurap ni… Iaitu dengan membuat laporan ancaman… Caranya, klik link di bawah: Report Abuse

Pilih la apa kategori korang nak, tetapi aku cadangkan ‘Hate and Violence’, kemudian klik button Continue… Kemudian klik Continue sekali lagi… Kemudian klik butang Submit. Laporan kita akan dihantar ke Blogger dan Blogger akan mengambil tindakan selanjutnya… Lagi ramai lagi bagus…

Aku dengar banyak blog Pro BN yang diserang… Untuk memastikan anda tidak diserang oleh anjing ini, sila gunakan kata laluan alfanumerik, iaitu kata laluan yang bercampur dengan nombor… Sebaiknya panjang melebihi 6 aksara… Lagi rumit kata laluan, maka bertambah rumit la dia nak cuba godam blog anda…

Cara kedua pula ialah, lapor terus ke SKMM melalui: Aduan SKMM

Kepada blogger anjing tersebut… Nantikanlah masanya… heh heh heh heh… Hang jangan ingat hang terer!!

Harakah Memang Macam Haramjadah

1 Komen

Harakah Akhbar Penyebar Fitnah

eXception terbaca artikel di dalam blog rakan seperjuangan, iaitu RBF, berkenaan pertemuannya dengan wartawan Harakah di Kuala Lumpur atas permintaan Papa Gomo. Wartawan tersebut yang kebetulan juga antara yang turut dijemput oleh Datuk T menonton video seks Anwar di Carcosa Seri Negara, mengakui bahawa lelaki yang muncul di dalam klip video tersebut adalah Anwar…

Sila baca selanjutnya di blog RBF: Video Seks: Wartawan Harakah Sahkan Itu Anwar Ibrahim

Sebut pasal fitnah, Harakah juga memfitnah Umi Hafilda dengan mengubah gambar Umi Hafilda yang asalnya menunjukkan dua jari, tetapi diubah menjadi isyarat lucah…

Bagaimanapun Harakah cepat-cepat memadam gambar tersebut kerana terkantoi, akan tetapi masih ada blog pencacai PAS masih menyimpan gambar tersebut…

Ummi Hafilda Barua bUMNgOk Macam Ezam

Ummi Hafilda ini sebagai askar upahan

Jika dilihat di dalam blog ini pula, imej Umi Hafilda tidak kelihatan. Hanya yang tinggal ialah ‘blank box’ sahaja yang imejnya bersumber dari: http://www.harakahdaily.net/v2/images/stories/harakahdaily/person/umnoBN/umi_hafilda.jpg

Umi Hafilda hanya tentera upahan – Halim

Lihat disebelah kiri text ‘Bukan isu pun, di sini isu tempatan banyak…Ummi Hafilda (gambar)’, terdapat blank box di situ…

Malah isu ini hangat diperdebatkan di dalam forum ini: Edisi lidah isele – ummi hafilda tunjuk isyarat 1malaysia….

Harakah atau lebih mulia jika dipanggil Haramjadah adalah tabloid yang suka menyebarkan fitnah… Tetapi menganggap dirinya lebih suci dari akhbar lain… Baginya fitnah tak menjadi satu hal… Islam jenis apakah ini?? Haramjadah!!

Terbaru: Wartawan Harakah membuat U-Turn menafikan dia membuat pengakuan pada blogger RPF… Adakah wartawan yang sama?

Isu Video Seks: Klip Video Berkaitan Telah Didedahkan

Tinggalkan komen

Klip Video Seks Telah Didedahkan

eXception berjaya menemui satu sumber klip video terbabit dan telah memuat-naik ke You Tube… Di harap anda semua dapat klik di bawah untuk menontonnya…

P/S: Sila SKIP AD untuk ke laman terbabit…

AMARAN!! SESIAPA MEMPUNYAI SAKIT JANTUNG, DARAH TINGGI, KENCING MANIS DAN GOUT, DILARANG SAMA SEKALI MENONTONNYA!!

Isu Video Seks: Al-Juburi Cuba Spin Lagi

Tinggalkan komen

Al-Juburi Enggan Menjawab Soalan Wartawan

Al-Juburi yang sememangnya terkenal dengan kaki spin, sedaya upaya cuba mengelak soalan cepu emas yang dikemukakan oleh wartawan iaitu soalan berkaitan jam tangan omeganya dan jarak masa kehilangannya di dalam Facebook dan Tweeter… Kenapa takut nak jawab? Dah terkantoi? Al-Juburi akan cuba spin isu ini dan menyalahkan orang lain… Beliau takkan sesekali mengaku… Mati hidup balik, lepas tu mati hidup balik… mati lagi, hidup balik…. Belum tentu dia nak mengaku…

Ibarat satu pepatah, Gagak Jika Dimandikan Sepuluh Kali Sehari Pun Takkan Luntur Hitamnya…


Gambar Sekadar Hiasan

Wartawan 1: Ke mana Datuk Seri menghilang antara jam 9.20 malam sehingga jam 11.38 malam, 21 Februari yang lalu?

Wartawan 2: Beritahu kami jika benar jam tangan omega yang dipegang oleh Datuk T itu Datuk Seri punya?

Wartawan 3: Adakah patut Datuk Seri desak Kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Di Raja?

Al-Juburi: Kalau you all tengok dalam video tu, lelaki dalam klip video tu bukan I, perut I tak buncit macam tu. (cuba nak spin isu)

Wartawan 4: Tapi Datuk Seri tak tengok lagi klip video tu kan. Camne Datuk Seri tahu bukan Datuk Seri?

Al-Juburi: I pasti ini adalah konspirasi jahat oleh Najib (Datuk Seri Najib) untuk menjatuhkan karier I (nak spin lagi)

Wartawan 3: Adakah Datuk Seri berani bersumpah laknat mengatakan lelaki dalam klip video tersebut bukan Datuk Seri?

Al-Juburi: I percaya jam omega tersebut telah dicuri oleh orang upahan Rosmah (Datin Seri Rosmah) dari rumah I (nak spin lagi le tu)

Wartawan 1: Datuk Seri, soalan saya masih belum di jawab lagi?

Al-Juburi: Ya, nanti I akan meminta rekyat semua melakukan solat hajat bagi menangkis fitnah ini.

Wartawan 2: Datuk Seri, tolong jangan spin isu… Kami mahu kenyataan… Bukan spin…

Al-Juburi: You shut up!! You wartawan mana RTM? Utusan? You all semua sama sahaja!! I tak percaya dengan you all!!

Wartawan 1: Saya wartawan TV Selangor… Bukan wartawan RTM, Datuk Seri…

Wartawan 2: Saya wartawan Sinar Harian…

Al-Juburi: Ahhh…. Wartawan sama sahaja…!! Semua penipu!! I Tak percaya!!

Al-kisahnya, begitulah agaknya apabila wartawan cuba mendapatkan jawapan dari Al-Juburi dan jawapan yang diterima bukan jawapan sebenar, tetapi spin issue… Tak habis-habis nak spin… Kenapa Al-Jub?? Takooooooottttt???

Berani Kerana Benar, Takut Kerana Salah…

Punca Yayasan Selangor Mengalami Defisit

Tinggalkan komen

Penyelenggaraan Kenderaan Milik Yayasan Selangor Punca Defisit?

Dikatakan bahawa perbelanjaan untuk membaiki dan membeli alat ganti kenderaan milik Yayasan Selangor mencecah RM 6 juta bagi tempoh 11 bulan. Logikkah?

Tapi itu sememangnya logik, sekiranya Yayasan Selangor memiliki banyak Ferrari yang mana kita sedia maklum alat gantinya amat mahal dan perlu diimport…

Ataupun Lamborghini…

Ataupun mempunyai bas yang canggih tahap gaban dan futuristik…

Ataupun….

Berkemungkinan ada makhluk yang sama spesis dengan toyol, tetapi menyerupai manusia yang menyonglap duit tersebut??

Apapun alasan, kita tak pasti lagi mana perginya wang sebanyak itu… Wallahu’alam…

Selamat Hari Polis Ke 204

Tinggalkan komen

Selamat Hari Polis Ke 204

Di sini eXception ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Polis kepada semua warga PDRM yang bertugas di mana sahaja. Tak kira yang bertugas di bawah terik mentari menjaga lalulintas, yang sedang membuat rondaan cegah jenayah serta yang sedang menjalankan operasi hari ini…

Walaupun Hari Polis, warga PDRM tidak pernah berehat dari menjalankan tugas… Tidak seperti Hari Guru, di mana guru-guru akan berehat dan diraikan oleh anak-anak didik mereka… Warga PDRM tidak pernah berhenti serta berehat menjalankan tanggungjawabnya walaupun satu hari… Bayangkan jika semua Polis di Malaysia bercuti untuk satu hari, semua tanggungjawab, tugas anggota Polis siapa yang akan pikul? Pada masa itu penjenayah akan bermaharajalela selama satu hari tanpa risau diberkas oleh Polis. Nak takut apa kan? Polis cuti?

Akan tetapi ramai yang mencemuh Polis… Terutama sekali kalangan pro-pembangkang, mereka mengeji dan menghina Polis… Akan tetapi apabila mereka menjadi mangsa kepada penjenayah, kepada siapa yang akan mereka laporkan? Adakah pada Balai Bomba? Balairaya? Ketua Kampung? Tok Batin? Sudah tentu Polis yang mereka dok hina dan kutuk itu juga yang akan mereka cari tanpa rasa segan dan malu walau sekelumit pun… Apa akan jadi pada Malaysia apabila ditakdirkan pada suatu hari Pasukan Polis dibubarkan? Adakah anda berasa gembira apabila tiada Polis maka amanlah Malaysia? Disebalik kegembiraan anda, ada yang LEBIH GEMBIRA… iaitu penjenayah… Mereka akan melakukan modus operandi mereka dengan aman dan tanpa rasa takut… Pembunuhan boleh berlaku di mana-mana, hatta di tepi jalanraya sekalipun… Nak takut apa, Malaysia sudah tiada penguatkuasa undang-undang… Itulah yang diharap-harapkan oleh rakyat Malaysia? Tanpa Polis Malaysia aman?

Apapun di sini eXception ingin mengucapkan ribuan terima kasih tak terhingga kepada semua warga PDRM di seluruh Malaysia samaada yang sedang bertugas atau yang sedang pulang dari tempat kerja… Jasa anda semua amat dihargai… Tetapi pesan eXception, jangan gunakan tanggungjawab tersebut untuk bertindak sesuka hati seperti memeras ugut orang lain… Ingat, anda adalah adalah pasukan Polis Di Raja Malaysia… Bukan pasukan Polis Raja Di Malaysia

Older Entries