Gempar!! Akaun Twitter Milik Timbalan Perdana Menteri Digodam??

Tinggalkan komen

Gempar!! Akaun Twitter Milik Timbalan Perdana Menteri Digodam??

Apa kes pula kumpulan hacker Anonymous ni dok hack akaun Twitter milik Timbalan Perdana Menteri??

Itulah yang menjadi kehairanan eXception…

Adakah mereka ini takut dengan bahang Perhimpunan Agung UMNO yang berlangsung di PWTC??

Oh tidak sama sekali…

Sebenarnya mereka cuma menggodam akaun Twitter milik Timbalan Perdana Menteri Israel sahaja…

Tidak ada kena mengena langsung dengan akaun Twitter milik Timbalan Perdana Menteri Malaysia…

eXception amat menyokong tindakan kumpulan penggodam Anonymous ini kerana tindakan mereka adalah atas dasar mengutuk tindakan kejam Israel terhadap rakyat Palestin.

Jadi tidakkah tindakan Anonymous ini mengujakan kumpulan hacker Malaysia untuk menggodam akaun Twitter milik Anwar Ibrahim??

Mahukah kumpulan hacker Malaysia melambakkan mesej ‘I support all efforts to protect the security of the state of Israel’ di dalam Twitter Anwar??

Ini satu cabaran buat kumpulan hacker Malaysia…

Jangan asyik dok hacking laman web kerajaan dan blog orang lain…

Advertisements

Epic Fail! Cabaran Kepada Hacker Tamat Hari Ini!

1 Komen

Hacker Gagal Godam Blog Dalam Masa 7 Hari

Cabaran 7 hari yang eXception berikan kepada hacker-hacker taik hanjing untuk hack blog ini, telahpun tamat tepat jam 12 tengah malam tadi… Jelas menggambarkan bahawa mereka borak sahaja lebih… Habuk pun takde… Kesian…

Lihatlah komen-komen yang mereka berikan… Tak lebih sekadar masuk bakul angkat sendiri… eXception hanya guna hosting Blogspot sahaja itupun masih gagal untuk menggodam blog ini… Aparaaa!!

Jadi… Bagaimana hacker-hacker sekelian?? Masih perlukan lagi 7 hari untuk hack blog ni?? Atau nak extend sampai 1 bulan?? Kalo dah gagal tu mengaku sahaja… Tak payah nak gebang lebih-lebih…

Perangai hacker dengan perangai totok PAS lebih kurang jer… Mereka merasakan tindakan mereka itu BETUL untuk MEMBETULKAN KEADAAN… Tapi malangnya… mereka tak lebih sekadar memperjuangkan slogan MATLAMAT MENGHALALKAN CARA… Mereka seboleh-boleh menganggap hacking itu HALAL… Mereka anggap menceroboh laman web orang lain itu HALAL… Mereka beri bermacam-macam alasan, sebagai contoh rumah yang tidak berkunci… Adakah mereka mempunyai HAK untuk menceroboh masuk mana-mana premis tanpa disedari dan tanpa izin Tuan Rumah walaupun alasan mereka, rumah itu tidak berkunci? Apabila eXception mempersoalkan apa HAK mereka menceroboh masuk laman web orang lain, mereka pusing cerita yang lain pulak… Serupa sahaja dengan totok-totok PAS… Selalu dok pusing-pusing…

Kepada hacker-hacker sekelian… Tak perlulah korang dok pusing cerita… Mengaku sahaja KEGAGALAN korang…. JUST ADMIT IT… YOU ALL TOTALLY LOOSER!!

Rujuk Artikel Ini: DragonForce – Kumpulan Hacker Takde Otak

Nota: Next… eXception akan berikan tutorial untuk secure blog korang dari hacker… Very easy… Nantikan ya??

Rahsia Disebalik Serangan Siber 24 Oktober 2011

1 Komen

Rahsia Disebalik Serangan Siber 24 Oktober 2011

Di dalam artikel sebelum ini eXception ada memberi amaran mengenai serangan siber yang bakal dilancarkan pada 24 Oktober 2011 nanti. Serangan tersebut bakal mensasarkan laman web-laman web kerajaan serta mana-mana laman web yang menyokong gagasan 1 Malaysia. Seolah-olah gagasan ini begitu menakutkan…

Melihat dari niat dan corak serangan nanti, eXception beranggapan bahawa penggodam yang menggelarkan diri mereka Anonymous ini merupakan ‘anjing-anjing kurap’ upahan Pakatan Rakyat. Kita boleh lihat ketakutan mereka pada gagasan 1 Malaysia dan berniat mahu menyerang mana-mana laman web yang menyokong gagasan 1 Malaysia… Serta berniat mahu menjatuhkan kepimpinan Datuk Seri Najib.

Malah ianya juga merupakan sebahagian kempen untuk memerangi niat Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia untuk menggunakan sistem biometrik bagi menggantikan penggunaan dakwat kekal. Mengapa eXception berkata sedemikian?

Apabila serangan tersebut berjaya, ianya berjaya memberikan persepsi yang buruk terhadap penggunaan biometrik yang pada anggapan mudah digodam walaupun hakikatnya amat sukar. Apabila persepsi buruk didedahkan, maka mudahlah Pakatan Rakyat mengacum rakyat yang mengatakan sistem yang bakal digunakan oleh SPR nanti mudah digodam dan tidak selamat.

Apabila itu berlaku, maka rakyat akan was-was dengan penggunaan biometrik. Ini kerana ramai dikalangan rakyat masih tidak faham dengan penggunaan biometrik ini. Terutama sekali dikalangan penduduk luar bandar. Mereka ini mudah sahaja ditipu dengan bermacam helah Pakatan Rakyat bagi memburuk-burukkan penggunaan sistem biomterik.

Maka inilah sebenarnya tujuan penggodam ini melancarkan serangan, kerana penggodam ini bukan bergerak sendirian tetapi telah ditaja oleh seseorang… Siapa? Cubalah teka… Siapa lagi yang tidak menyukai gagasan 1 Malaysia? Siapa yang bencikan Datuk Seri Najib? Dan siapakah yang tidak menyukai penggunaan biometrik oleh SPR?

Apapun, harapan eXception kepada personel IT Jabatan Kerajaan agar mengambil langkah pencegahan lebih awal dari bertindak apabila ianya sudah terlambat. Maruah jabatan berada di tangan anda, jika anda bertindak sambil lewa maka tercalarlah imej jabatan.

Hackers set Oct 24 for fresh attacks

Awas Serangan Siber 24 Oktober 2011

Tinggalkan komen

Anonymous Anak Babi Belaan Yahudi Akan Melakukan Vandalisma 24 Oktober 2011

Sekumpulan anak babi yang menggelarkan diri mereka sebagai Anonymous yang dipercayai anak babi peliharaan Pakatan Rakyat dan ditaja oleh Yahudi dan CIA akan melakukan serangan siber 24 Oktober nanti.

Seperti yang kita maklum perangai seekor babi yang suka menceroboh dan memusnahkan tanaman, begitulah serupanya sikap anak-anak babi yang menggelarkan diri mereka sebagai Anonymous…

eXception percaya bahawa anak-anak babi ini adalah anak-anak babi tempatan yang dipelihara oleh *B.A.B.I… Ini kerana *B.A.B.I kelihatan terdesak dengan penyebaran klip video skandal seks dengan China Doll dan kes liwat bekas pembantu peribadinya. Oleh itu *B.A.B.I dipercayai mengupah anak-anak babi Anonymous ini untuk menyerang laman web kerajaan Malaysia dan mana-mana laman web yang menyokong 1 Malaysia…

Di sini eXception ingin membuat cabaran terbuka kepada anak-anak babi yang menggelar diri mereka Anonymous ini… Agar dapat menggodam blog eXception ini… eXception nak tengok sejauh mana kehandalan korang…

eXception ingin berpesan, jika ilmu yang kita perolehi disalah guna, jangan salahkan orang lain sekiranya suatu hari nanti ilmu tersebut memakan diri sendiri…

Hackers set Oct 24 for fresh attacks

Nota: *B.A.B.I (Lu pikir la sendiri…)

DragonForce – Kumpulan Hacker Takde Otak

66 Komen

DragonForce – Korang Hacker Takde Otak!!

Siapakah kumpulan yang digelar DragonForce ini? Dikatakan DragonForce ini merupakan sekumpulan hacker atau penggodam atau lebih elok juga dipanggil pandikutty, sebab tindakan mereka telah menyusahkan orang ramai yang ingin mengakses laman web kerajaan malah menyusahkan personel IT jabatan kerajaan untuk membaiki semula laman web yang telah diserang…

DragonForce dikatakan pecahan dari kumpulan RileksCrew… Walau apapun… Tindakan takde otak dan tindakan takde maruah oleh sekumpulan anak muda yang hanya berfikir menggunakan kepala lutut boleh menyebabkan kerugian jutaan ringgit kepada kerajaan… Tidakkan anak-anak haram ini terfikir bahawa jutaan wang yang rugi itu adalah wang rakyat…

Apa yang mereka marah sangat dengan Kerajaan? Adakah disebabkan kununnya SKMM menyekat laman web perkongsian fail?? WTF!! eXception rasa SKMM tak pernah menyekat sebarang laman web, kecuali jika laman web tersebut boleh memberi ancaman penyebaran virus serta ancaman penggodam dan pencuri identiti… Buka sahaja laman web Rapidshare, Hotfile, Ziddu… Malah nak torrent pun takde masalah… Jadi apa masalah korang haa DragonForce?? Jika disebabkan beberapa laman web seperti Megaupload, Fileserve, Duckload, Depositfile dan lain-lain disekat, macam la korang takde alternatif lain? Malah korang juga boleh bypass DNS server… Tujuan SKMM ialah untuk menyekat muat turun fail tidak sah, bermakna korang telah mencuri harta intelek orang lain… Kerajaan menyekat korang dari mencuri harta intelek orang lain, tapi korang pulak marah… BODOH!!

Rentikanlah kerja dok hacking laman web orang lain, mungkin korang rasa undang-undang kat Malaysia ni tak seketat di US sana? Mungkin korang nak kerajaan bertindak seperti FBI yang mana setiap hacker diburu dan disumbatkan ke dalam penjara?? Ke mana sahaja nak pergi pun ada sahaja ‘mata’ yang memerhatikan pergerakan korang… Korang nak macam tu?

Maka tak salah eXception katakan di sini korang memang BODOH!! Ada otak tak nak guna… Allah bagi korang akal fikiran, bagi kemahiran dalam satu bidang… Tapi korang tak gunakan kearah kebaikan… Korang ni ibarat ‘Tikus Membaiki Labu’… Tak guna satu sen pun!!

Pautan:

Info : RileksCrew vs DragonForce
Dragon Force (Malaysia)

Awas!! Serangan Siber Kedua 4 Julai 2011!!

1 Komen

Awas! Penggodam Bakal Melancarkan Serangan Siber Kedua 4 Julai 2011

Berdasarkan maklumat yang diterima dari MAMPU, kemungkinan tarikh 4 Julai ini laman web-laman web sektor kerajaan bakal menerima serangan kedua oleh sekumpulan penggodam. Dijangkakan serangan akan berlaku pada jam 9.37 malam (Waktu Malaysia).

Serangan ini bakal mensasarkan laman web-laman web kerajaan yang mempunyai domain (.gov.my). Serangan yang dilancarkan pada minggu yang lepas berjaya menggodam beberapa laman web kerajaan. Berkemungkinan serangan kedua ini juga dilancarkan oleh sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Anonymous…

Oleh itu semua agensi kerajaan diminta berwaspada dan melakukan langkah pengukuhan seawal hari ini… Di sini MAMPU telah menggariskan langkah-langkah penting dalam mencegah serangan ini berlaku…

  1. Memasang tools/modul tambahan (mod security/mod rewrite/URL scan) pada server web bagi meningkatkan keselamatan aplikasi web
  2. Mengaktifkan intrusion prevention system (IPS) dan membuat pemantauan rapi terhadap aktiviti/trafik rangkaian
  3. Mengemaskinikan application database firewall bagi menghalang pencerobohan
  4. Memastikan peralatan sensor PRISMA sentiasa berfungsi dengan baik
  5. Membuat semakan konfigurasi network firewall bagi memastikan ia hanya membenarkan perkhidmatan (port) yang dibenarkan sahaja
  6. Memasang security patch pada semua server dan peralatan rangkaian
  7. Memastikan perisian antivirus dikemas kini dan diaktifkan.

Sekiranya berlaku insiden serangan atau sebarang aktiviti mencurigakan, agensi hendaklah memaklumkan kepada MAMPU serta merta melalui: gcert@mampu.gov.my atau pada talian 03-88725138 dan 03-88726299 (waktu pejabat) atau 012-3312205 (beroperasi 24 jam).

P/S: Maklumat ini eXception perolehi dari emel Jabatan dan WAJIB disebarkan kepada semua… Selain dari sektor kerajaan, sektor swasta terutamanya perbankan juga harus berhati-hati dan mengaktifkan langkah pengukuhan sistem…

Bagaimana Mengelakkan Blog Kena Godam

11 Komen

Bagaimana Mengelakkan Blog Kena Godam

Di sini eXception nak berkongsi pengetahuan dengan semua blogger-blogger tak kira yang sealiran atau tidak mengenai cara untuk mengelakkan blog, facebook, emel dan laman web kita digodam.

Di sini eXception ingin memperkenalkan teknik-teknik yang selalu digunakan oleh penggodam…

Pertama ialah Phishing… Bunyinya macam ‘fishing’, tetapi maksudnya sama, cuma phishing digunakan untuk ‘mengumpan’ pengguna Internet yang lalai supaya memberikan kata laluan akaun mereka kepada penggodam. Antara caranya ialah penggodam tersebut membina satu page yang menyerupai antaramuka login akaun, tak kiralah akaun emel, facebook mahupun e-banking. Mereka akan menyamar sebagai pentadbir sistem akaun berkenaan dengan meminta anda menukar kata laluan atau mengemaskini maklumat akaun. Banyak kes terjadi apabila kes-kes kehilangan wang dari akaun bank berlaku, akibat terpedaya dengan phishing.

Di bawah ini salah satu contoh emel phising yang sentiasa memenuhi inbox emel eXception, tetapi tak pernah dilayan dan kebiasaannya menjadi penghuni tong sampah…

Anda akan di bawa ke laman sebegini yang bukan milik institusi kewangan tersebut.

Inilah bahayanya phishing… Jadi rakan-rakan sekelian harap berhati-hati..

Di dalam dunia hacker, adakalanya seseorang hacker itu akan menggunakan teknik dictionary attack, di mana hacker akan berterusan meneka kata laluan akaun mangsa sehingga berjaya. Penggunaan kata laluan alfanumerik yang bercampur huruf dan angka berjaya mengurangkan risiko daripada di godam. Sebagai contoh kata laluan seperti: rafflesia2011, paranoid1979, sab3rt00th, sk8t3rboy2011, n3rdh3rd dan lain-lain…

Elakkan daripada menggunakan kata laluan seperti no kad pengenalan, tarikh lahir, kata laluan yang pendek kurang daripada 9 aksara juga memudahkan penggodam menceroboh akaun anda.

Selain itu penggunaan Internet Security yang berkesan juga mampu menangkis serangan penggodam, adakalanya penggodam menghantar program keylogger untuk merekod penggunaan kekunci pada keyboard komputer dan maklumat tersebut akan dihantar kepada penggodam. eXception cadangkan perisian seperti Kaspersky Internet Security dan Norton Internet Security… Kerana ianya mampu menangkis sebarang aktiviti serangan seperti backdoor attack… Backdoor atack mampu ditangkis jika penggunaan perisian Internet Security yang berkesan dan sentiasa dikemaskini.

Serangan penggodam bukan satu perkara yang baru, banyak lagi kaedah-kaedah dalam dunia penggodaman yang perlu diketahui supaya kita boleh mengelakkan ianya dari berlaku ke atas kita…

Older Entries