Jalur Gemilang Versi Republik Malaysia

Tinggalkan komen

Jalur Gemilang Versi Republik Malaysia

Dulu kutuk jalur gemilang serupa dengan bendera Amerika…

Dulu kutuk arwah pencipta jalur gemilang kerana mereka jalur gemilang sebegitu rupa…


Sekarang diorang pulak tunjuk kebodohan…

Konon nak tukar jalur gemilang lama kepada versi Pakatan Rakyat…

Tapi bila tengok balik, rekabentuk dah serupa dengan bendera Republik Singapura…

Jelas cita-cita Pakatan Rakyat mahu menubuhkan kerajaan republik di Malaysia…

Jelas cita-cita Pakatan Rakyat mahu menumbangkan sistem beraja di Malaysia…

Ayuh!! Bangkit!! Selamatkan Malaysia daripada Pakatan Rakyat!!

Propaganda Kristianiti Dan Dajjal Bershit 3.0

1 Komen

Propaganda Kristianiti Dan Dajjal Bershit 3.0

Poster di atas banyak tersebar dalam Internet… Slogannya… Keep Calm And Support Bersih…

Pernah korang mengkaji asal-usul slogan di atas??

Untuk pengetahuan korang, slogan yang hampir serupa, iaitu: Keep Calm And Carry On

‘Keep Calm And Carry On’, adalah poster propaganda yang dihasilkan oleh kerajaan British pada tahun 1939 semasa awal Perang Dunia Kedua, yang bertujuan untuk menaikkan semangat rakyat British dalam misi penjajahan. Ianya dilihat hanya untuk pengeluran yang terhad, dan kurang dikenali. Poster ini telah dijumpai semula pada tahun 2000 dan telah disemak yang dikeluarkan oleh beberapa syarikat-syarikat sektor swasta, dan digunakan sebagai tema hiasan untuk pelbagai produk lain. . Terdapat hanya dua contoh poster yang diketahui masih wujud di luar arkib kerajaan sehingga kira-kira 20 koleksi asal telah dibawa masuk ke Pertunjukan Barangan Antik pada tahun 2012 oleh anak perempuan seorang bekas ahli Royal Observer Corps.

Poster pada mulanya dihasilkan oleh Kementerian Penerangan, pada tahun 1939, pada permulaan Perang Dunia Kedua. Ia bertujuan diagihkan untuk menaikkan semangat semasa perang. Walaupun poster diedarkan hanya dalam jumlah yang terhad, 2500000 salinan telah dicetak. Pereka poster tidak diketahui.

Sumber: Wikipedia: Keep Calm and Carry On

Jelas sekali terdapat agenda Barat di sebalik kempen Bersih 3.0. Misi penjajahan psikologi sudah pun bermula… Yang mana kalangan melayu tolol dan bodoh dek disebabkan terlalu selesa hidup dalam suasana aman-damai, turut sama menjayakan Bersih 3.0 ini… Adakah mereka sedar?? Tidak?? Mereka adalah terdiri dari kalangan melayu yang tolol dan bodoh sombong, manakan mungkin mereka akan sedar hatta pendedahan seperti ini dikeluarkan…

Mengapa eXception mengatakan terdapat agenda Dajjal di dalam Bersih 3.0?? Jika korang buka lembaran sejarah… Agenda Dajjal adalah bermula dari Britain sebelum merebak ke Amerika… Kita semua sedar bahawa Britain dan Amerika merupakan sekutu kuat dalam misi memerangi Islam…

Cuba lihat lambang salib di atas mahkota itu… Tahukah anda itu lambang apa?? Itulah lambang Templar Cross…

Ianya mempunyai kaitan dengan Knight of Templar…

The Knights Templar is an international philanthropic chivalric order affiliated with Freemasonry. Unlike the initial degrees conferred in a Masonic Lodge, which only require a belief in a Supreme Being regardless of religious affiliation, the Knights Templar is one of several additional Masonic Orders in which membership is open only to Freemasons who profess a belief in the Christian religion. The full title of this Order is The United Religious, Military and Masonic Orders of the Temple and of St John of Jerusalem, Palestine, Rhodes and Malta. The word “United” in this title indicates that more than one historical tradition and more than one actual Order are jointly controlled within this system. The individual Orders ‘united’ within this system are principally the Knights of the Temple (Knights Templar), the Knights of Malta, the Knights of St Paul, and only within the York Rite, the Knights of the Red Cross. The Order derives its name from the historical Knights Templar. One theory of the origins of Freemasonry claims direct descent from the historical Knights Templar through its final fourteenth-century members who took refuge in Scotland, or other countries where the Templar suppression was not enforced. Although the theory may not be dismissed, it is usually deprecated on grounds of lack of evidence by both masonic authorities and historians.

Sumber: Knights Templar (Freemasonry)

eXception tak nak cakap lebih… Cuba berharap kepada mereka yang tersesat… Buka hati… Buka minda… Renung-renungkan… Jika was-was, dirikanlah solat istikharah… Allah Maha Mengetahui… Jauhi sebarang aktiviti yang ada snagkut paut dengan pergerakan Dajjal Laknatullah… Na’uzubillah Min Zalik…


Propaganda Kristianiti Dan Dajjal Bershit 3.0

Tinggalkan komen

Propaganda Kristianiti Dan Dajjal Bershit 3.0

Poster di atas banyak tersebar dalam Internet… Slogannya… Keep Calm And Support Bersih…

Pernah korang mengkaji asal-usul slogan di atas??

Untuk pengetahuan korang, slogan yang hampir serupa, iaitu: Keep Calm And Carry On

‘Keep Calm And Carry On’, adalah poster propaganda yang dihasilkan oleh kerajaan British pada tahun 1939 semasa awal Perang Dunia Kedua, yang bertujuan untuk menaikkan semangat rakyat British dalam misi penjajahan. Ianya dilihat hanya untuk pengeluran yang terhad, dan kurang dikenali. Poster ini telah dijumpai semula pada tahun 2000 dan telah disemak yang dikeluarkan oleh beberapa syarikat-syarikat sektor swasta, dan digunakan sebagai tema hiasan untuk pelbagai produk lain. . Terdapat hanya dua contoh poster yang diketahui masih wujud di luar arkib kerajaan sehingga kira-kira 20 koleksi asal telah dibawa masuk ke Pertunjukan Barangan Antik pada tahun 2012 oleh anak perempuan seorang bekas ahli Royal Observer Corps.

Poster pada mulanya dihasilkan oleh Kementerian Penerangan, pada tahun 1939, pada permulaan Perang Dunia Kedua. Ia bertujuan diagihkan untuk menaikkan semangat semasa perang. Walaupun poster diedarkan hanya dalam jumlah yang terhad, 2500000 salinan telah dicetak. Pereka poster tidak diketahui.

Sumber: Wikipedia: Keep Calm and Carry On

Jelas sekali terdapat agenda Barat di sebalik kempen Bersih 3.0. Misi penjajahan psikologi sudah pun bermula… Yang mana kalangan melayu tolol dan bodoh dek disebabkan terlalu selesa hidup dalam suasana aman-damai, turut sama menjayakan Bersih 3.0 ini… Adakah mereka sedar?? Tidak?? Mereka adalah terdiri dari kalangan melayu yang tolol dan bodoh sombong, manakan mungkin mereka akan sedar hatta pendedahan seperti ini dikeluarkan…

Mengapa eXception mengatakan terdapat agenda Dajjal di dalam Bersih 3.0?? Jika korang buka lembaran sejarah… Agenda Dajjal adalah bermula dari Britain sebelum merebak ke Amerika… Kita semua sedar bahawa Britain dan Amerika merupakan sekutu kuat dalam misi memerangi Islam…

Cuba lihat lambang salib di atas mahkota itu… Tahukah anda itu lambang apa?? Itulah lambang Templar Cross…

Ianya mempunyai kaitan dengan Knight of Templar…

The Knights Templar is an international philanthropic chivalric order affiliated with Freemasonry. Unlike the initial degrees conferred in a Masonic Lodge, which only require a belief in a Supreme Being regardless of religious affiliation, the Knights Templar is one of several additional Masonic Orders in which membership is open only to Freemasons who profess a belief in the Christian religion. The full title of this Order is The United Religious, Military and Masonic Orders of the Temple and of St John of Jerusalem, Palestine, Rhodes and Malta. The word “United” in this title indicates that more than one historical tradition and more than one actual Order are jointly controlled within this system. The individual Orders ‘united’ within this system are principally the Knights of the Temple (Knights Templar), the Knights of Malta, the Knights of St Paul, and only within the York Rite, the Knights of the Red Cross. The Order derives its name from the historical Knights Templar. One theory of the origins of Freemasonry claims direct descent from the historical Knights Templar through its final fourteenth-century members who took refuge in Scotland, or other countries where the Templar suppression was not enforced. Although the theory may not be dismissed, it is usually deprecated on grounds of lack of evidence by both masonic authorities and historians.

Sumber: Knights Templar (Freemasonry)

eXception tak nak cakap lebih… Cuba berharap kepada mereka yang tersesat… Buka hati… Buka minda… Renung-renungkan… Jika was-was, dirikanlah solat istikharah… Allah Maha Mengetahui… Jauhi sebarang aktiviti yang ada snagkut paut dengan pergerakan Dajjal Laknatullah… Na’uzubillah Min Zalik…


Bersih 3.0: Contoh Tahap Kebodohan Pencacai Pakatan Rabak

Tinggalkan komen

Bersih 3.0: Contoh Tahap Kebodohan Pencacai Pakatan Rabak

Bersih 3.0 yang dijangka diadakan pada April ini, jelas menggambarkan betapa kotornya dan bodohnya akal pencacai Pakatan Rabak…

Seperti mana yang dituntut dalam Bersih 2.0 yang lepas, Suruhanjaya Pilihanraya telah pun meluluskan beberapa perkara yang penganjur Bersih 2.0 mahu, iaitu antaranya termasuklah penggunaan dakwat kekal dalam PRU 13 nanti… Itu pun masih nak anjurkan lagi perhimpunan haram….

eXception cukup hairan, mengapakah mereka mahu memilih Dataran Merdeka sebagai lokasi perhimpunan ini, tidak di Stadium Shah Alam… Tidak di Stadium Batu Kawan… Setelah melakukan bedah siasat terhadap otak seorang pencacai tegar Pakatan Rabak, maka gambaran seperti di bawah eXception perolehi…

Imej di atas jelas menunjukkan contoh mentaliti bodoh pencacai Pakatan Rabak yang melanggar apa sahaja segala amaran dan larangan…

Mereka peduli apa… Sebab otak mereka sudah rosak dan tidak boleh berfikir secara waras lagi…

Ayuh Ber-HIMPUN Hari Ini!!

Tinggalkan komen

Perhimpunan Sejuta Ummah Selamatkan Aqidah

Ayuh sahabat-sahabat sekelian kita turun ke Stadium Shah Alam hari ini untuk menyertai HIMPUN… Tak perlu korang takut, sebab perhimpunan ini merupakan perhimpunan aman… Dijamin bebas dari halangan pihak Polis… Tetapi tak tau la kot kerajaan negeri arahkan Polis menghalang pulak…

Kita tinggalkan sementara perbezaan fahaman politik kat rumah… Korang hadir ke stadium bukan kerana UMNO… Bukan kerana PAS… Bukan kerana PKR… Bukan kerana DAP… Ehhh… DAP Islam kerr?? Korang semua hadir adalah sebagai UMAT ISLAM yang berjuang mahu menyelamatkan aqidah umat Islam yang lain…

Bagi yang meminggirkan perhimpunan HALAL ini, eXception tak boleh nak kata apa sebab korang memang suka benda yang haram macam khinzir, arak dan BERSIH… Apapun eXception doakan supaya umat Islam yang enggan menyertai HIMPUN atas dasar politik sempit atau atas kerana tunduk kepada kafirin… Mudah-mudahan Allah bukakan pintu hati anda untuk menyertai HIMPUN… Tak perlu takut kepada kafirin… Terutama sekali dengan DAP yang jelas menentang HIMPUN tetapi menyokong BERSIH…

Kepada yang mengatakan bahawa HIMPUN ini anjuran UMNO, ternyata anda silap… Jika benar ianya anjuran UMNO, kami sudah pasti mengadakan HIMPUN ini di Stadium Bukit Jalil yang lebih besar dan luas… Atau di PWTC yang selesa dan berhawa dingin… Tetapi ianya dianjurkan oleh UMAT ISLAM yang sayangkan Agama dan Umatnya…

Syukur… Tindakan Pantas Kerajaan Menyelamatkan Negara…

Tinggalkan komen

Huru-Hara Di London. Syukur Malaysia Tak Jadi Macam Ni.

Lihatlah bagaimana keadaan kota London yang gah dulu kini berubah menjadi medan pertempuran antara perusuh dan Polis. Ianya bermula dari perhimpunan yang dikatakan ‘aman’ kemudian bertukar menjadi huru-hara…

Syukurlah kerana PDRM dan Kerajaan Barisan Nasional bertindak cepat semasa perhimpunan haram Bersih 2.0 yang lalu untuk mengelakkan perkara ini berlaku di Malaysia… Lihatlah sendiri bagaimana perhimpunan yang asalnya aman, bertukar menjadi mimpi ngeri. Mahukah kita melihat negara kita kucar-kacir sebegini?

Bersih 2.0 dikatakan mahu berhimpun secara aman, tetapi siapakah boleh memberikan jaminan huru-hara seperti di atas tidak berlaku? Siapa yang boleh beri jaminan? Ambiga? Anwar?

Lihatlah bagaimana rupa kota London sekarang… Bangunan-bangunan dibakar… Kedai dipecahkan… Bank-bank tak terkecuali dipecah masuk… Jika ini terjadi di Malaysia, siapa yang mahu bertanggungjawab? Ambiga pasti dengan mudah akan berkata; ‘Saya tak mampu untuk mengawal ribuan penunjuk perasaan dari bertindak ganas…’ Malah Anwar juga pasti akan berkata sebegini; ‘Huru-hara yang berlaku adalah berpunca dari kegagalan PDRM mengawal keadaan’… Mereka sudah pasti akan melepaskan diri dari bertanggungjawab jika huru-hara berlaku di Malaysia…

Apapun eXception mengucapkan tahniah kepada Polis Di Raja Malaysia dan Kerajaan Barisan Nasional kerana berjaya mengawal perhimpunan haram Bersih 2.0 dari terus merebak menjadi huru-hara.

Malah bilangan kematian juga adalah sifar sewaktu PDRM berusaha mengawal keadaan, kecuali ada yang buat-buat mati kerana nak dapat nama dan berharap PDRM dapat nama busuk… Tapi akhirnya tembelang pecah… Ha ha ha ha…

Nota: Kemungkinan punca huru-hara di London adalah akibat badi perhimpunan Bersih 2.0 yang didalangi oleh barat. Allah itu Maha Kuasa… Dipulangkan semula kekotoran dari Bersih 2.0 kembali ke barat… Amin…

BERSIH 2.0 – Bersih Sangat Ke PKR Ni?

Tinggalkan komen

BERSIH 2.0 – Bersih Sangat Ke PR Ni?

Satu Malaysia, PR dok palu gong mencanang dan mengajak rakyat Malaysia supaya turun ke ibu kota untuk melakukan perhimpunan haram kononnya untuk menuntut supaya diadakan pilihanraya yang bersih, telus dan adil…

Tapi di sini aku nak tanya kepada juak-juak PR yang dok palu canang ni… Pemimpin korang ni bersih sangat ke? Aku tengok PKR dengan PAS lagi lah lok lak…

PKR dengan masalah dalaman parti yang mana ramai kalangan ahli tidak berpuas hati dengan manipulasi undi yang mana muka-muka favorite Al-Juburi menaiki takhta PKR manakala muka-muka baru yang toya dan takde value serta tak tau mengampu Punaisihat Parti… Malah kebanyakan pemilihan berlaku kekecohan kerana ramai ahli tidak berpuas hati dengan undi… Isu ini gagal dijawab oleh Punaisihat PKR dan kebanyakan pemimpin PKR berdalih mengatakan ahli UMNO sengaja sabotaj pemilihan tersebut… Lawak sungguh…

Malah bukan sahaja dalam PKR, malah dalam PAS pun tak kurang hebat bau bangkainya… Dengan isu politik wang dalam pemilihan yang lepas-lepas malah pemilihan 2011 kita boleh lihat ramai golongan Ulama’ PAS disingkirkan, manakala golongan professional Pro Anwar (Erdogan) pula naik…

Isu Nik Aziz memberi ‘zakat’ kepada orang asli semasa pilihanraya kecil di Kelantan yang lepas juga juga menjadi isu hangat… Manakala Nik Aziz tidak mengaku ianya rasuah, tetapi merupakan zakat… Mengapakah sewaktu PRK baru nak beri zakat? Kenapa sebelum ini langsung Nik Aziz tak pedulikan hidup mati orang asli tersebut?

Satu soalan ingin eXception kemukakan kepada juak-juak PKR ni….

BERSIH SANGAT KE PERMIMPIN KORANG??

P/S: eXception meminta maaf sebab lama tak update blog ini kerana sibuk menguruskan majlis perkahwinan…

Wajarkah Kanak-Kanak Digunakan Bagi Mencapai Agenda Politik?

5 Komen


Oleh Noor Hayati Muda

KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Bernama) — Pepatah Melayu menyebut “melentur buluh biarlah dari rebung” bermaksud jika mahu mendidik seorang anak sebaiknya ia hendahlah bermula sedari kecil.

Namun insiden di tengah ibu kota pada Sabtu lalu, yang menyaksikan kanak-kanak dan remaja terlibat dalam satu perhimpunan haram didalangi parti-parti politik menimbulkan persoalan apakah bentuk didikan yang ingin diterap oleh mereka yang berkenaan itu.

Berpegang pada alasan perhimpunan dirancang secara aman, penganjur dan mereka yang menyokongnya mungkin berpendapat tidak salah mengheret anak-anak di tengah panas terik matahari untuk tujuan itu.

Ia acara santai, hujah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, yang juga antara orang kuat dalam menganjurkan perarakan membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) itu ketika diminta mengulas rasional melibatkan kanak-kanak dan remaja dalam protes jalanan tersebut.

“Seperti apa yang telah saya sebutkan banyak kali, perhimpunan yang kita anjurkan sebelum ini adalah satu perhimpunan yang aman, (untuk) bersantai dan memang saya banyak kali menyatakan boleh bawa anak-anak dan isteri kita bersama-sama,” katanya.

Malah, menurut Salahuddin, mereka merancang untuk bersurai selepas satu jam berhimpun.

Sekalipun mengakui peserta perhimpunan haram berisiko disembur air dan dilontar gas pemedih mata, Salahuddin berkata insiden pada hari berkenaan berpunca daripada pihak polis yang tidak mahu memberi kerjasama kepada mereka.

“Bukan kami tak tahu risiko, tapi kami ada niat nak berhimpun secara aman. Kalau kami ada niat tak baik buat apa kami nak isytiharkan rancangan kami,” katanya.

Ironinya itulah yang berlaku pada Sabtu lalu apabila pihak polis yang sebelum ini berulang kali meminta penganjur membatalkan perhimpunan, bertindak melepaskan tembakan gas pemedih mata dan menyembur air selepas keadaan menjadi tidak terkawal.

Lebih buruk lagi apabila segelintir mereka yang ditahan polis kerana menyertai perhimpunan haram itu adalah kanak-kanak dan remaja, sekali gus memberi ruang kepada parti politik yang mendalangi protes untuk terus mengecam pihak berkuasa.

Bagi pemerhati politik pula, protes jalanan menggunakan “perisai kanak-kanak” itu adalah taktik pengecut tetapi berkesan untuk menarik perhatian masyarakat.

“Taktik ini bukan suatu yang asing. Dulu Hindraf pun buat macam ini. Penggunaan kanak-kanak ini efektif sebab secara automatik meletakkan pihak berkuasa dalam keadaan serba salah untuk mengambil tindakan secara fizikal,” kata Asri Salleh, pensyarah di Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara kampus Dungun, Terengganu.

Beliau berpendapat tindakan membabitkan kanak-kanak dalam isu yang diperjuangkan lebih mudah mendapatkan simpati umum.

“Memang tidak wajar sama sekali mereka membabitkan kanak-kanak sebab mereka tidak faham apa yang berlaku sebenarnya. Tetapi kini ia sudah menjadi trend.

“Kita faham ada yang terbabit dalam perhimpunan itu adalah keluarga kepada mereka yang pernah ditahan di bawah ISA, tetapi wajarkah meletakkan anak-anak dalam keadaan bahaya seperti itu,” katanya.

Atau, kata Asri, parti pembangkang melihat kanak-kanak itu sebagai “collateral damage” iaitu korban sampingan demi mencapai agenda mereka.

“Pada mereka walaupun keselamatan kanak-kanak dan remaja itu terjejas, ia tidak sampai mengorbankan nyawa jadi halallah apa yang mereka lakukan,” katanya.

Persoalannya jika benar pembangkang mahu menjadikan golongan lemah seperti kanak-kanak sebagai korban sampingan, tidakkah mereka terfikir kesan psikologi yang dialami oleh golongan itu.

Pakar perunding psikologi dari Malaysian Psychology Centre Dr Edward Chan berkata pengalaman ditahan polis boleh meninggalkan kesan mendalam kepada kanak-kanak dan remaja berkenaan.

“Ini akan menjadi satu trauma kerana mereka akan merasa tertekan seolah-olah keselamatan dan kebebasan mereka terancam,” katanya.

Chan berkata kanak-kanak yang melihat demonstrasi jalanan seperti yang berlaku pada Sabtu lepas akan juga dibayangi igauan.

“Lebih buruk lagi jika mereka melihat sendiri perlakuan ganas dalam satu-satu demonstrasi,” katanya.

Akibatnya, kata Chan, kanak-kanak ini akan membesar dengan pemikiran yang negatif terhadap pihak berkuasa dan juga terhadap kerajaan jika sesuatu isu itu tidak dijelaskan dengan baik kepada mereka.

Bersetuju dengan pandangan pakar psikologi itu, pemerhati politik menyimpulkan bahawa tindakan parti pembangkang berhubung perkara itu boleh merosakkan masa depan kanak-kanak dan remaja.

Prof Dr Ahmad Atory Hussain daripada Universiti Sains Malaysia berkata: “Ini strategi murahan yang tidak membawa sebarang makna. Mereka gunakan kanak-kanak dan apabila kanak-kanak ini cedera terkena gas pemedih mata, kena tangkap, mereka (parti pembangkang) salahkan polis.

“Soalnya siapa yang membawa anak-anak ini mengikuti satu perhimpunan yang tidak dibenarkan?”

Sememangnya pengorbanan yang dilakukan golongan kanak-kanak dan remaja itu tidak membawa makna besar khususnya dalam konteks tujuan perhimpunan haram itu diadakan iaitu menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin bagi mendesak agar ISA dimansuhkan.

Ini kerana Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan sulungnya sebagai Perdana Menteri pada April lalu telahpun bersetuju untuk meneliti semula akta itu yang didakwa golongan anti-ISA sebagai bertentangan dengan hak asasi manusia.

Namun jika hak asasi manusia menjadi isu yang diperjuangkan mereka, bagaimana pula dengan hak asasi kanak-kanak dan remaja itu yang turut diseret dalam kancah permainan politik orang dewasa?

Sumber: Bernama

Kepada SUHAKAM, tolong ambil tindakan terhadap Pakatan Rakyat. Jangan campur adukkan soal politik dengan soal hak asasi manusia. PR mempergunakan kanak-kanak yang tak tahu apa-apa sebagai alat mencapai agenda politik sempit mereka. Jika SUHAKAM masih membisu dan salahkan Polis. Kami Blogger Pembela Negara mencabar agar bubarkan sahaja SUHAKAM….

GMI dan PAS cuba lari dari tanggungjawab

Tinggalkan komen

Tuntut RM10 juta dari KDN, Polis

KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Hrkh) – Sebarang kerugian para peniaga di ibu kota, Sabtu lalu mestilah dituntut daripada pihak Kementerian Dalam Negeri dan Polis kerana mengarahkan premis-premis perniagaan ditutup, di samping mencetuskan suasana huru-hara dengan tangkapan rambang serta tindakan ganas dalam menyuraikan perhimpunan aman ISA itu.

Pihak Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), telah memberi jaminan bahawa himpunan akan berlangsung secara aman dan memastikan para peserta tidak mengganggu dan melakukan tindakan salah sehingga menyusahkan orang awam namun keadaan bertukar kelam-kabut akibat tindakan pihak polis dan larangan KDN.

Demikian dinyatakan Bendahari PAS Pusat Dr Hatta Ramli ketika diminta mengulas berhubung tuntutan RM10 juta oleh 1,000 peniaga yang mendakwa mengalami kerugian akibat demonstrasi tempoh hari.

“Jika polis dan KDN benarkan kita berhimpun secara aman, pasti Kuala Lumpur tidak lumpuh 1 Ogos lalu dan tidak timbul suasana kecoh atau peniaga rugi.

“Sehingga kini, tidak kedengaran ada laporan rompakan, ceroboh, mencuri atau barangan dirampas daripada peniaga pada hari himpunan itu. Yang ada ialah peniaga rugi kerana polis mengarahkan perniagaan kedai-kedai ditutup.

“Selain itu orang ramai, pengguna dan pelanggan bertempiaran lari bukan suka-suka tetapi ditembak gas pemedih mata dan diasak ganas polis, jadi sebarang kerugian sila tuntut kepada polis dan KDN,” katanya ketika dhubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Sementera, itu beliau menjelaskan bahawa terdapat maklumt yang diterima mana-mana para peniaga yang ‘berani’ membuka kedai, mereka mendapat keuntungan lumayan, kerana jumlah peserta yang berhimpun amat ramai sekaligus menjadi pengguna dan pembeli pada hari tersebut.

Perkara ini turut diakui oleh Pensyarah Media Universiti Malaya,Dr Abu Hasan Hasbullah dalam sebuah laporan yang menyatakan bahawa para peniaga mendapat keuntungan berlipat ganda hasil himpunan aman besar-besaran Sabtu lalu.

Dalam masa yang sama, Dr Hatta menggesa pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menyiasat taksiran kerugian dan keuntungan yang diperolehi oleh peniaga yang dibimbangi dimanipulasi dan diada-adakan oleh pihak-pihak tertentu.

“Angkanya juga dicurigai. Jika sebuah pasaraya kerugian RM300,000 selama 2 jam, berapakah untung yang diperolehi jika ianya beroperasi selama 12 jam, tentunya RM 1.8 juta…jadi LHDN sila siasat jumlah ini. Jika benar tuntut kepada pihak polis dan KDN,” katanya yang turut dikasari pihak polis pada hari tersebut.

Beliau, juga tidak terkejut apabila Pemuda Umno cuba menjadi ‘hero’ untuk mewakili para peniaga membuat tuntutan kepada pihak penganjur yang menunggu masa untuk menjejaskan imej GMI, NGO dan Pakatan Rakyat yang menentang akta zalim ISA itu.

“Kita sentiasa bersedia, jika ada tuntutan undang-undang, kita akan berhujah dan bertemu di mahkamah,” katanya mengakhiri perbualan.

Semalam tiga persatuan peniaga di Jalan Masjid India di sini menuntut ganti rugi RM10 juta daripada penganjur perhimpunan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada Sabtu lepas.

Persatuan terbabit ialah Persatuan Peniaga Bumiputera Wilayah Persekutuan, Persatuan Penjaja dan Pekedai Bumiputera Wilayah Persekutuan dan Persatuan Peniaga dan Penjaja Lorong Tuanku Abdul Rahman (LTAR).

Pengerusi Persatuan Peniaga Bumiputera Wilayah Persekutuan, Rosli Sulaiman berkata, ketiga-tiga persatuan peniaga bersetuju untuk mengemukakan tuntutan saman sebanyak RM10 juta yang melibatkan 1,000 orang peniaga. – azm _

Sumber: HaprakDaily


Bila aku baca akhbar HaprakDaily ni, serta-merta bertambah meluat. GMI dan PAS menyarankan peniaga yang terlibat dengan penutupan premis mereka supaya menuntut ganti rugi mereka dari Kementerian Dalam Negeri dan Polis Di Raja Malaysia. Nampak sangat mereka cuba lari dari tanggungjawab. GMI dan PAS cuba lepas tangan dalam hal kerugian peniaga atas mereka sendiri yang berdegil mahu melakukan demonstrasi haram 1 Ogos lalu. Kini apabila Kerajaan Persekutuan menyarankan peniaga yang terlibat dengan penutupan premis semasa perhimpunan haram 1 Ogos lalu agar menuntut ganti rugi pada GMI.

Inikah Kerajaan Berkebajikan yang mereka war-warkan selama ini? Kebajikan para peniaga yang terlibat langsung tidak dipedulikan. Inikah pemimpin yang kita mahukan memerintah negara? Andai jika terjadi bencana alam seperti banjir, adakah mereka mahu bantu peniaga yang terlibat dengan bencana alam tersebut? Jawapannya sudah tentu tidak. Kerajaan Berkebajikan hanyalah kata-kata manis Pakatan Rakyat yang mahu memerintah Malaysia, tetapi tidak mahu mempedulikan nasib rakyat. Tengoklah apa yang terjadi pada negeri Selangor dengan kes-kes penyelewengan Exco dan ADUN.

Mahukah anda pemimpin seperti ini? Adakah anda mahu pemimpin yang mempertahankan tindakan seorang kafir harbi yang jelas bertentangan dengan undang-undang, tetapi melacurkan agama sendiri demi kepentingan kafir harbi tsb? Anda fikirkan sendiri. Tepuk dada tanya selera…

Anak saya diperguna sertai demonstrasi – Abdul Aziz

2 Komen


BUTTERWORTH 4 Ogos – Seorang pemandu lori hari ini berkata, anaknya berusia 15 tahun telah diperguna untuk menyertai demonstrasi membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di ibu negara pada Sabtu lepas.

Abdul Aziz Ibrahim, 45, berkata, anaknya Muhamad Azreen dibawa oleh penganjur dari sebuah parti pembangkang tanpa kebenarannya.

Bagaimanapun, menurut Abdul Aziz, anaknya dan 25 lagi peserta yang mengikuti rombongan itu terlibat dalam kemalangan jalan raya di Bukit Beruntung tidak jauh dari Kuala Lumpur pada 6 pagi Sabtu lepas.

“Anak saya cedera di bahagian mata kanan dan mulut. Pihak penganjur bersikap lepas tangan selepas kejadian itu,” katanya kepada pemberita di rumahnya di sini.

Beliau berkata, anaknya dan beberapa peserta lagi yang cedera dirawat di Hospital Sungai Buloh dan Muhamad Azreen dihantar pulang ke rumah di Permatang Rawa pada pagi Ahad lepas.

“Semalam wakil penganjur bawa anak saya ke hospital di sini tetapi hari ini kami terpaksa membawa Azreen sendiri ke hospital untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

Abdul Aziz berkata, beliau tidak pernah memberi kebenaran untuk anaknya menyertai sebuah unit dalam parti pembangkang itu mahupun untuk menyertai demonstrasi itu.

“Anak saya tidak pernah ke Kuala Lumpur, sebab itu dia beriya-iya sangat untuk pergi apabila diberi peluang,” katanya.

Muhamad Azreen pula berkata, 20 daripada peserta rombongan yang terdiri pelbagai lapisan umur itu adalah penduduk kampung dan enam lagi merupakan orang luar.

“Saya bayar RM35 untuk mengikuti rombongan itu dan saya diberitahu oleh penganjur bahawa kami pergi untuk menjaga keselamatan dan kami diberi sehelai baju berwarna merah untuk dipakai,” kata pelajar Sekolah Menengah Permatang Rawa itu.

Muhamad Azreen yang menyertai unit itu sejak tiga tahun lepas berkata, dua peserta rombongan itu mengalami kecederaan teruk dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sungai Buloh.

Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Seberang Jaya, Arif Shah Omar Shah yang melawat Muhamad Azreen di rumahnya, menasihati ibu bapa membuat laporan polis jika mendapati anak mereka dipergunakan untuk tujuan demonstrasi itu.

Sabtu lepas, sekitar 10,000 orang menyertai perarakan dan perhimpunan haram di ibu negara membantah ISA. – Bernama

Ni dia salah satu bukti Pakatan Rakyat mempergunakan kanak-kanak sebagai bahan politik mereka. Sepatutnya Suhakam perlu dakwa mereka, bukan komen pasal Polis melakukan tindakan. Suhakam perlu ingat Polis ada bidang kuasa dan tanggungjawab mereka. Suhakam juga perlu ingat apa tanggungjawab Suhakam. Jangan sibuk nak jaga Pakatan Rakyat….

Older Entries