KELUARGA ADUKA TARUNA NAK SAMAN BERITA HARIAN?

13 Komen


Rakan blogger lahanat yang kian popular mengalahkan Mawi, dek kerana kelancangannya menghina Almarhum Sultan Johor yang mangkat ingin mendakwa Berita Harian atas tuduhan menfitnah…

Kononnya dakwa rakan blogger lahanat ni, Berita Harian memfitnah Aduka Taruna dengan mengatakan Polis menahannya, sedangkan blogger lahanat itu sendiri yang menyerah diri.

Ini adalah kandungan berita dalam Berita Harian Online

Penulis blog hina Almarhum Sultan Iskandar ditahan

Oleh Azida Shaharuddin
azida@nstp.com.my

JOHOR BAHRU: Selepas dua hari menyembunyikan diri, penulis blog Aduka Taruna, akhirnya ditahan polis petang semalam bagi membantu siasatan berhubung kenyataan menghina Almarhum Sultan Johor, Sultan Iskandar dan kerajaan negeri.

Lelaki berusia 28 tahun itu ditahan di sekitar Kota Bharu, Kelantan, kira-kira jam 4 petang sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff, ketika dihubungi mengesahkan penahanan penulis blog itu yang disiasat mengikut Seksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Jika sabit kesalahan, penulis terbabit boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, selain dikenakan denda tambahan RM1,000 setiap hari dalam tempoh kesalahan.

Mohd Mokhtar berkata, lelaki terbabit dibawa ke IPD Muar kerana laporan awal yang dibuat terhadapnya, diterima IPD berkenaan.

Selain itu, IPD Kluang menerima 23 laporan yang dibuat orang awam serta ahli politik berhubung kenyataan penulis blog berkenaan; IPD Batu Pahat (empat); Johor Bahru Selatan (tiga) dan satu di IPD Seri Alam.

Sehubungan itu, Mohd Mokhtar menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang penghinaan, fitnah mahupun tuduhan tidak berasas di blog.

“Polis berkemampuan menjejaki pihak bertanggungjawab yang menyalahguna saluran multimedia,” katanya.

Difahamkan, penulis blog yang beralamat di Seremban, Negeri Sembilan itu, menyembunyikan diri di Kota Bharu selepas kenyataan yang disiarkan dalam blognya, Sabtu lalu, menimbulkan kemarahan ramai pihak.

Penulis blog terbabit menerima lebih 1,000 komen susulan kenyataan itu, dengan sebahagian besarnya menyatakan rasa tidak puas hati dan ada yang mengugut untuk membunuhnya.

Aduka Taruna dipercayai penulis blog keempat ditahan polis kerana menyiarkan kenyataan berunsur penghinaan atau hasutan.

Pada 0gos 2008, penulis blog `Penarik Beca’, Abu Bakar Mohd Rashid, ditahan kerana meletakkan gambar anjing pada logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam blognya yang disifatkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, sebagai satu penghinaan kepada pasukan itu dan cubaan menghasut orang ramai supaya membenci polis.

Kemudian baca pula kenyataan rakan blogger lahanat itu…. Penulisnya menamakan diri sebagai Ali…


UPDATED: Berita Palsu di Berita Harian Online

TV3 menerusi Buletin 1.30 sebentar tadi menyiarkan berita palsu yang sama seperti yang dilakukan oleh BHarian Online. Mengatakan bahawa AT di TAHAN!! Saman!
Keluarga AdukaTaruna sebenarnya Jutawan
oleh ali :

Salam satu Malaysia. Pagi ni den baco Berita Harian Online. Den terkejut campur kagum dengan kebodohan Berita Harian kerana boleh menyiarkan satu berita menipu. Berita malafide. Berita yang sebenarnya bermaksud jahat kepada AdukaTaruna. Yang salah tetap salah, yang benar tetap benar. Itu prinsip asas den dan semua orang. Tapi takkan penulis Azida Shaharuddin menjadi lebih mangkuk dari den. Dia penulis dari paper yang besar dan ternama. Utusan Malaysia lebih jujur menyiarkan berita tentang AdukaTaruna. Malah gambar Aduka pergi menyerah diri dah pun tersebar sejak malam tadi. Takkan Azida tidak mengetahui itu semua. Menyembunyikan diri ?? Ditahan Polis ?? Nampak sangat nak melariskan paper Berita Harian dengan berita sensasi tetapi menipu rakyat Malaysia. Di mana integriti anda wahai Berita Harian.

Kepada Keluarga AdukaTaruna

Jadi nasihat den kepada famili Adukataruna, sila saman Azida Sharuddin dan paper Berita Harian. Mereka berniat jahat memalukan Aduka dan keluarganya. Saman malu dan ganti rugi perlu untuk menebus maruah keluarga Aduka dan Aduka sendiri. Jangan biarkan Berita Harian memalukan anda sekeluarga. Saman RM101 juta. Yang satu juta tu bagi kek den. Den nak buek amal jariah. Ha Ha Ha. Sebelum ini ada kes yang individu tu menang saman terhadap media massa arus perdana. Den dah lupo. Takpo. Yang penting sekarang famili Aduka mulakan prosiding menyaman Berita Harian. Jangan tunggu esok hari.

Inilah kata-kata paling bodoh untuk manusia yang sememangnya bodoh… Segala kenyataan dalam akhbar dan dalam TV adalah BENAR!! Kalo nko dakwa kat mahkamah pun, nko dan keluarga blogger lahanat tu pun akan menanggung malu buat kali kedua dan menjadi bahan cemuhan dek kerana kebodohan yang melampau…

Memanglah si blogger lahanat tu menyerah diri, tapi Polis tetap ikut prosedur menahan blogger lahanat ni untuk siasatan lanjut… Sememangnya penulis artikel yang bodoh melampau ni jelas berniat jahat untuk menyatakan bahawa akhbar-akhbar arus perdana serta stesen tv sedia ada tidak boleh dipercayai. Adakah akhbar lain yang boleh dipercayai? Harakah lagi la tak boleh percaya… Apapun nasihat, jika nak saman, samanlah… Jangan pula menanggung malu kemudian hari…. Adios amigos…

Selepas Nizar Komunis, giliran Tian Chua pula…

9 Komen

TIAN CHUA KEMALANGAN?

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, dan pemandunya terselamat apabila kereta yang mereka naiki terbabas lalu melanggar pembahagi jalan di KM 400, Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) berhampiran Bukit Beruntung, dekat Rawang, petang tadi.

Dalam kemalangan pukul 5.30 petang itu, kereta Toyota Camry berwarna putih yang dipandu oleh pemandunya hilang kawalan lalu melanggar pembahagi jalan di laluan itu ekoran keadaan jalan yang licin selepas hujan.

Tian Chua yang dihubungi Bernama berkata beliau dan pemandunya bagaimanapun tidak mengalami kecederaan akibat kemalangan itu.

“I’m ok..tiada masalah atau cedera apa-apa, cuma kereta sahaja remuk sebab langgar pembahagi. Saya dan pemandu selamat,” katanya.

Tian Chua, yang juga pengarah strategik PKR, berkata ketika kejadian beliau dalam perjalanan untuk menghadiri satu ceramah di Lunas, Kedah, dan meneruskan perjalanan dengan menaiki kenderaan lain.

Tian Chua berkata beliau telah membuat laporan polis berhubung kemalangan itu dan Polis Daerah Hulu Selangor Supt Norel Azmi Affandi Yahya ketika dihubungi mengesahkan telah menerima laporan itu.

Wa ka ka ka… Padan la muka nko Tian Chua, haa hambik itu lah balasan dari Allah… Itu baru peringatan sahaja… Tempoh hari Nizar Komunis mengalami kejadian yang sama, di mana kereta yang dibawa lahanat itu terbabas lalu terbalik.

Nasib baik tak mamposss… Kalo 2-2 ekor ni mamposss, nak je aku buat kenduri doa selamat… Aku jemput semua blogger-blogger… Ha ha ha ha ha…

Apapun Tian Chua, berhati-hatilah… Ini baru satu… Peringatan dari Allah… Peringatan seterusnya akan menyusul… InsyaAllah… Prepare la keranda dan tempah la lot kubur dulu… Mana tau kot kali kedua eksiden terus kojol…

ADUKA TARUNA MENYERAH DIRI

4 Komen


Kes penulis blog yang didakwa menghina Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail kini disiasat oleh Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia, Bukit Aman, kata sumber polis.

Difahamkan penulis berkenaan – dikenali sebagai Aduka Taruna – menyerah diri kira-kira pada jam 4.40 petang tadi di ibu pejabat polis daerah (IPD) Kota Bharu.

Ketika dihubungi Malaysiakini, seorang anggota balai polis Kota Bharu mengesahkan kes tersebut dikendalikan Bukit Aman.

Selepas kemangkatan Sultan Johor Jumaat lalu, Aduka Taruna didakwa menyiarkan artikel di blognya adukataruna.blogspot.com yang didakwa menghina Almarhum.

Tulisan tersebut mencetuskan kemarahan orang ramai. Sekurang-kurangan 25 laporan polis dibuat terhadap penulis blog berkenaan.

Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff dilaporkan berkata, pihaknya menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat perkara itu dan seterusnya “mengheret penulis berkenaan ke mahkamah”.

Susulan kemarahan itu, Aduka Taruna kelmarin menyiarkan permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia terhadap keterlanjurannya.

Beliau juga menarik balik artikelnya itu sebagai tanda mengaku salah dan berjanji akan memperbaiki tingkah laku dari masa ke semasa.

Ketika menyerah diri hari ini, Malaysiakini juga difahamkam, Aduka Taruna ditemani beberapa rakan penulis blog daripada negeri itu.

Setakat jam 6.45 petang tadi, masih belum pasti sama ada polis akan memohon perintah reman terhadap penulis berkenaan..

Butiran lain penahanan, termasuk seksyen beliau disiasat setakat ini, juga masih belum jelas.


Kelihatan Aduka Taruna ditemani rakannya melangkah masuk ke dalam Balai Polis

>
Aduka Taruna menaiki tangga Balai Polis


Akhirnya blogger lahanat ini menyerah diri kepada Polis…

LAGI MANGKUK HAYUN CUBA HINA ALMARHUM SULTAN JOHOR

19 Komen


Aku betul-betul sakit hati bila ramai anak-anak melayu moden yang diresapi pemikiran liberal mempersoalkan adat berkabung selepas kemangkatan Almarhum Sultan Johor. Aku tak faham apa yang merasuk dalam fikiran budak-budak ini sekarang. Adakah ini hasil didikan mak bapak diorang? Jika benar ini hasil didikan mak bapak diorang, aku percaya si Tanggang moden akan muncul lagi…

Budak-budak hingusan ni mungkin tak pernah terdidik dengan tatasusila dan kesopanan. Malah langsung tak terdidik untuk menghormati sesama manusia. Aku tak kisahlah jika dia tak dapat terima adat berkabung tu. tapi janganlah terlalu angkuh hingga memaparkan dalam Facebook. Kononnya bangga la sangat bila dapat menyuarakan tak puas hati. Setakat diam sahaja dah cukup. Tak perlu suarakannya. Jika silap langkah maka, Polis akan menjamput anda ke balai. Time tu lah nko akan terkencing-kencing dalam seluar kena soal-siasat…

Adat berkabung bukan paksaan tetapi pilihan. Tak nak buat takpe. Jika musykil bercanggah dengan agama, abaikan sahaja. Duduk rumah diam-diam bukak tv… Jangan nak heboh-heboh bahawa akulah yang anti adat ni… Akulah yang tak suka adat ni. Akulah tak suka itu dan ini… Bila dah terlajak perbuatan, nak undur masa balik adalah mustahil… Time tu menjawab la nko dengan Polis… Nak menangis dan melalak pun tak guna dah… Sebab tak guna otak dulu sebelum melakukan sesuatu. Allah anugerahkan akal dan fikiran supaya manusia fikirkan baik dan buruk sesuatu tindakan sebelum melakukannya.

Aku nak tengok la nanti, bila mak bapak mangkuk hayun ni mampos, sorang pun tak sudi nak membantu menguruskan jenazah mak bapak dia… Dosa ini bukan dosa sesiapa, tetapi dosa mak bapak sendiri yang tak pandai mendidik anak-anak. Mungkin sewaktu di sekolah budak-budak ni antara pelajar-pelajar yang bermasalah. Pelajar yang bermasalah sukar menerima didikan oleh guru ibarat masuk telinga kiri dan keluar telinga kanan… Itulah jika terlalu manjakan anak, sampaikan cikgu pun dilempang kerana cikgu tersebut cuba mendidik anak-anak. Jika susah sangat, tak perlu hantar anak-anak ke sekolah… Cikgu pun takkan kena lempang. Cikgu pun sakit hati dengan perangai pelajar-pelajar sekolah yang makin lama makin liar. Payah untuk diajar…

Apapun aku terpaksa mendedahkan nama malaun-malaun ni… Supaya menjadi pengajaran buat semua orang supaya ingat akan satu peribahasa yang berbunyi:

Kerana Pulut Santan Binasa
Kerana Mulut Badan Binasa

Ingatlah, Allah berikan kita akal supaya berfikir baik dan buruknya sesuatu tindakan yang akan kita lakukan nanti…

Apapun nama malaun ini ialah Shahrul Reezwan, nama baik tapi hati hitam legam… Mungkin budak hingusan ni sering didedahkan cerita-cerita fitnah… Kata orang bila selalu dengar cerita fitnah dan percayakannya, hati kita akan tertutup dari menerima kebenaran… Segala kebenaran didepan mata dikatanya penipuan dan lakonan…

Di bawah ini dalah kenyataan Shahrul Reezwan yang jelas menghina Almarhum Sultan Johor.

Di bawah ini gambar mangkuk hayun bernama Shahrul Reezwan. Dek kerana takut, profil dalam Facebooknya telah diubah dan segala perbualan yang lepas-lepas berkaitan penghinaannya terhadap Almarhum telah dipadamkan. Tau takut…

(Klik gambar untuk besarkan)

Selain Shahrul Reezwan, terdapat sorang lagi budak hingusan bernama Mohd Amzar, nama je sedap. Tapi perangai macam babi… Lihatlah kenyataan dikeluarkannya…

(Klik gambar untuk besarkan)

Kesimpulannya, mak bapak sekelian. Didiklah anak-anak anda dengan betul. Jangan biarkan anda merana di kemudian hari apabila anak-anak anda tidak lagi menghormati anda. Malah jangan menangis bila anda dibuang oleh anak-anak anda apabila tua nanti… Didiklah anak-anak anda supaya menghormati orang lain…

LAGI PENGHINAAN TERHADAP ALMARHUM SULTAN JOHOR

13 Komen


Selain budak hingusan Aduka Taruna, nampaknya ada lagi yang menghina Almarhum Sultan Johor. Dua orang anak gampang ini bukan berbangsa melayu, tetapi cina.

Memang perangai macam anjing!! Anjing pun tak nak berkawan dengan dua orang lahanat ni…

Ini adalah blog yang aku maksudkan tu…

Sultan Johor makes a fool of himself

Pemilik blog ini ialah anak gampang yang muka sialnya itu terpampang di bawah ini…Nama dia Earl Ku Wei Hoong… Tak tau lah asal dari jirat cina mana anak gampang ni…

Tapi ini adalah blog lahanat bernama Rakyat:

http://bumiputera.blogspot.com

Walaupun artikel tersebut ditulis pada tahun 2006, tetapi kenyataannya jelas menghina kedaulatan Almarhum. Dasar komunis tak sedar diri…

Selain lahanat di atas, ada seekor lagi anjing sial bernama Pierre Lim… Lihat gambar lahanat ni di bawah…

Kalo korang berminat nak maki cina komunis ni, dipersilakan attack akaun Facebook Pierre Lim

Di bawah ini adalah screenshot kenyataan Pierre Lim anjing komunis ni…

Selain tu terdapat beberapa lagi kenyataan menghina Almarhum Sultan di dalam Internet…
Termasuklah laman ini…

Sultan of Johor and The Death Sentence

Penulis laman ini hanya dikenali sebagai Goldenhub

LAGI BLOG HINA ALMARHUM SULTAN

Ini satu lagi blog yang menghina Almarhum Sultan Johor…
Sultan of Johor is Dead ! Bravo!

Apapun diharap pihak berkuasa segera memberkas penulis-penulis blog yang menghina Almarhum Sultan Johor seberapa segera tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik…

ADUKATARUNA – BERSEDIALAH… POLIS AKAN MENJEMPUT ANDA KE BALAI…

16 Komen

Pasukan khas siasat blog hina Almarhum Sultan Iskandar

JOHOR BAHRU: Polis menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat blog yang dikatakan menghina Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail, yang mangkat kelmarin.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff, berkata sebanyak 25 laporan polis diterima daripada pelbagai pihak di seluruh negeri ini yang dukacita terhadap penulisan blog http://adukataruna.blogspot.com itu.

“Kita akan cari dan heret mereka ke mahkamah,” katanya sambil menegaskan kesalahan itu adalah sangat serius dan tidak dapat dimaafkan.

Mohd Mokhtar berkata, kes itu disiasat mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia serta Akta Hasutan 1948.

Nampaknya Adukataruna atau nama sebenarnya Khairul sudah terkucil-kucil menahan ketar. Itulah padahnya jika menulis tak menggunakan otak. Allah kurniakan otak supaya suruh nko pakai. Bukan suruh nko sepak merata-rata. Bodoh punya malaun blogger bernama Adukataruna @ Khairul ni…

Nko ingat blog no tak boleh trace balik? Dunia IT maju la brader, nko padam artikel tu, tapi ada yang dapat tangkap cache blog nko… Malah screenshot artikel yang nko tulis pun dah tersebar seluruh Malaysia… Jadi… Bersedialah… Polis akan datang ke rumah menjemputmu ke balai… Nko nak minta ampun dan maaf hatta nak hulur sorang seratus pun tak guna… Kes ni dah jadi isu besar… Isu ini melibatkan maruah Almarhum Sultan Johor dan kerabat-kerabat Di Raja Johor sekelian…

Jangan nko ingat nko boleh terlepas macam RPK? Jangan harap lah…

Ini link ke cache artikel blog dia… Artikel ni sebenarnya dia dah padam, tetapi berjaya dijejak kembali…

Dah mampos buat cara mampos la

So Adukataruna, anda tak boleh lari ke mana-mana lagi… Elok serah diri sahaja… Jangan tangguh-tangguh lagi…

Apapun… Smile… You are not in candid camera!!

P/S: Gambar dan link MySpace di dalam artikel ini terpaksa di keluarkan, atas sebab percanggahan identiti blogger lahanat ini… Sila rujuk group di bawah ini…. Terima kasih…

Ayuh Sertai Group Ini: Group Menentang Tindakan Blogger AdukaTaruna Menghina Almarhum Sultan Johor

P/S: (Update: 14/2/2010 – Memandangkan laman cache blog adukataruna sudah dipadamkan, so aku upload screen-shot blog yang menghina Almarhum Sultan Johor.

BELASUNGKAWA – TUN GHAZALI SHAFIE

Tinggalkan komen


KUALA LUMPUR, 24 Jan (Bernama) — Bekas Menteri Dalam Negeri Tun Ghazali Shafie meninggal dunia di kediamannya di Subang Jaya di sini kira-kira 7.45 malam Ahad.

Kematian Ghazali, 88, disahkan oleh cucunya Farah ketika dihubungi.

Ghazali, dilahirkan di Kuala Lipis, Pahang, meninggalkan dua orang anak lelaki Bachtiaer dan Sheriffudin.

Isteri beliau Toh Puan Khatijah Abdul Majid meninggal dunia pada April 2008.

— BERNAMA

Belum hilang kesedihan rakyat Malaysia dengan kemangkatan Sultan Johor, Malaysia sekali lagi kehilangan sebutir permata. Bekas Menteri Dalam Negeri Tun Ghazali Shafie meninggal dunia petang tadi kira-kira jam 7.45 petang. Allahyarham meninggalkan dua orang anak lelaki Bachtiaer dan Sheriffudin.

Allahyarham pergi menurut jejak isterinya Allahyarhamah Toh Puan Khatijah Abdul Majid yang meninggal dunia pada April 2008. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarham Tun Ghazali Shafie. Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan mereka yang dikasihi Allah…

PENGHINAAN TERLAMPAU TERHADAP ALLAH…

11 Komen

Inikah Natijahnya Jika Kalimah Allah Digunakan Oleh Kristian

Jika korang tengok video ni, memang hati korang akan rasa terbakar… Korang tentu rasa mcm nak humban je budak-budak ni dalam Sungai Rejang, biar kena baham dek buaya… Video ni dipercayai dirakam di sebuah gereja di kawasan Betong, Sarawak. Budak-budak hingusan ni memang betul kurang ajar.

Korang tengoklah aksi gedik budak-budak ni… Aku pun berbulu je tengok… MasyaAllah… Macam ni lah jadinya jika Kristian Sabah dan Sarawak dibenarkan guna kalimah Allah dalam ajaran mereka… Kepada Nazri Aziz, silalah lihat… Inilah natijahnya jika kalimah Allah digunakan sesuka hati oleh fahaman selain dari Islam.

Mereka mempersendakan kalimah Allah seolah-olah ianya bahan jenaka yang menggelikan hati. Tetapi bagi kita ianya menyakitkan hati.

INSIDEN PERAHU NAGA. LIM GUAN ENG TIDAK ENDAHKAN NASIHAT PDBA?

Tinggalkan komen


Persatuan Perahu Naga Pulau Pinang (PDBA) mendakwa pernah menasihatkan kerajaan Pulau Pinang agar tidak menganjurkan latihan atau perlumbaan perahu naga di kawasan laut terbuka kerana ia berbahaya tetapi teguran itu tidak diendahkan.

Presiden persatuan itu, Lim Chew Hock berkata, nasihat itu pernah disampaikan oleh beliau kepada Anggota Exco Kerajaan Negeri Danny Law Heng Kiang tetapi nasihat itu bafgai mencurah air ke daun keladi. Malah pandangan persatuan tidak diambil peduli.



“Nasihat dan cadangan itu ditolak dengan alasan saya bukan ahli jawatankuasa Penang International Dragon Boat Festival dan tidak berhak memberi apa-apa cadangan ataupun nasihat kepada penganjur,” katanya kepada pemberita di Pulau Pinang.

Lim mendakwa laut terbuka tidak sesuai dijadikan tempat latihan mahupun pertandingan perlumbaan perahu naga kerana ia boleh menyebabkan keadaan tidak terkawal dan mempunyai pelbagai risiko seperti ombak besar, arus deras, pasang surut air dan keadaan cuaca semasa.

Ahad lalu, seorang guru dan lima pelajar Sekolah Tinggi Chung Ling lemas apabila perahu naga yang dinaiki terbalik dipukul ombak sebelum berlanggar dengan sebuah tongkang di kawasan perairan dekat Lebuh Macallum.

Mereka adalah antara 18 pendayung kelab sekolah itu yang akan menyertai Lumba Perahu Antarabangsa Pulau Pinang pada Julai ini.

12 pelajar lain berjaya menyelamatkan diri dengan berenang dan dibantu oleh bot-bot berhampiran di tempat kejadian.



Subsidi kelab sekolah dikurangkan

Lim berkata sejak pakatan pembangkang yang diterajui oleh DAP mengambil alih kerajaan negeri Pulau Pinang, pusat latihan di Tanjong Tokong telah dipindahkan ke perairan Jeti Nelayan Bandar Seri Pinang iaitu satu kilometer dari tempat kejadian perahu naga terbalik itu.

Katanya kerajan negeri sekarang juga telah mengurangkan subsidi kepada kelab sekolah yang menyertai perlumbaan perahu naga daripada RM2,000 kepada RM1,000 sahaja dan disebabkan pengurangan peruntukan itu, ia menyukarkan kelab sekolah untuk berlatih di pusat kegiatan air yang dikenakan bayaran.

Persatuan itu menggesa kerajaan negeri mengenakan syarat keselamatan yang ketat sebelum memberi kelulusan kepada mana-mana kelab yang menyertai perlumbaan perahu naga.

Lim berkata syarat keselamatan itu haruslah merangkumi pengambilan jurulatih yang berpengalaman, pemilihan lokasi, kelengkapan latihan dan latihan berenang.

-Bernama

Lim Guan Eng sewajarnya dipersalahkan. Sikap ego dan angkuhnya memakan nyawa ramai pelajar. Nasihat yang diberi oleh orang yang levih arif ditolaknya mentah-mentah. Inikah sikap sebenar seorang kononnya mengaku ‘Khalifah’? Ini bukan khalifah… Ini namanya SAMPAH!! Kepada kaum keluarga pelajar yang terkorban dalam tragedi ini, aku ucapkan takziah.

Aku mencadangkan agar keluarga mangsa-mangsa tragedi ini membuat laporang Polis serta menyaman Lim Guan Eng. Tubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan khas untuk menyiasat insiden ini. Aku percaya Lim Guan Eng akan terus lari terkincit-kincit lepas ni… Aku juga percaya Lim Guang Eng akan menyalahkan orang lain… Malah dia juga akan menyalahkan ombak dengan menjerit-jerit ‘OMBAK JAHAT!!’

Ha ha ha ha, kita saksikan sahaja drama Lim Guan Eng lepas ni yea??

INSIDEN PERAHU NAGA. LIM GUAN ENG TIDAK ENDAHKAN NASIHAT PDBA?

4 Komen


Persatuan Perahu Naga Pulau Pinang (PDBA) mendakwa pernah menasihatkan kerajaan Pulau Pinang agar tidak menganjurkan latihan atau perlumbaan perahu naga di kawasan laut terbuka kerana ia berbahaya tetapi teguran itu tidak diendahkan.

Presiden persatuan itu, Lim Chew Hock berkata, nasihat itu pernah disampaikan oleh beliau kepada Anggota Exco Kerajaan Negeri Danny Law Heng Kiang tetapi nasihat itu bafgai mencurah air ke daun keladi. Malah pandangan persatuan tidak diambil peduli.



“Nasihat dan cadangan itu ditolak dengan alasan saya bukan ahli jawatankuasa Penang International Dragon Boat Festival dan tidak berhak memberi apa-apa cadangan ataupun nasihat kepada penganjur,” katanya kepada pemberita di Pulau Pinang.

Lim mendakwa laut terbuka tidak sesuai dijadikan tempat latihan mahupun pertandingan perlumbaan perahu naga kerana ia boleh menyebabkan keadaan tidak terkawal dan mempunyai pelbagai risiko seperti ombak besar, arus deras, pasang surut air dan keadaan cuaca semasa.

Ahad lalu, seorang guru dan lima pelajar Sekolah Tinggi Chung Ling lemas apabila perahu naga yang dinaiki terbalik dipukul ombak sebelum berlanggar dengan sebuah tongkang di kawasan perairan dekat Lebuh Macallum.

Mereka adalah antara 18 pendayung kelab sekolah itu yang akan menyertai Lumba Perahu Antarabangsa Pulau Pinang pada Julai ini.

12 pelajar lain berjaya menyelamatkan diri dengan berenang dan dibantu oleh bot-bot berhampiran di tempat kejadian.



Subsidi kelab sekolah dikurangkan

Lim berkata sejak pakatan pembangkang yang diterajui oleh DAP mengambil alih kerajaan negeri Pulau Pinang, pusat latihan di Tanjong Tokong telah dipindahkan ke perairan Jeti Nelayan Bandar Seri Pinang iaitu satu kilometer dari tempat kejadian perahu naga terbalik itu.

Katanya kerajan negeri sekarang juga telah mengurangkan subsidi kepada kelab sekolah yang menyertai perlumbaan perahu naga daripada RM2,000 kepada RM1,000 sahaja dan disebabkan pengurangan peruntukan itu, ia menyukarkan kelab sekolah untuk berlatih di pusat kegiatan air yang dikenakan bayaran.

Persatuan itu menggesa kerajaan negeri mengenakan syarat keselamatan yang ketat sebelum memberi kelulusan kepada mana-mana kelab yang menyertai perlumbaan perahu naga.

Lim berkata syarat keselamatan itu haruslah merangkumi pengambilan jurulatih yang berpengalaman, pemilihan lokasi, kelengkapan latihan dan latihan berenang.

-Bernama

Lim Guan Eng sewajarnya dipersalahkan. Sikap ego dan angkuhnya memakan nyawa ramai pelajar. Nasihat yang diberi oleh orang yang levih arif ditolaknya mentah-mentah. Inikah sikap sebenar seorang kononnya mengaku ‘Khalifah’? Ini bukan khalifah… Ini namanya SAMPAH!! Kepada kaum keluarga pelajar yang terkorban dalam tragedi ini, aku ucapkan takziah.

Aku mencadangkan agar keluarga mangsa-mangsa tragedi ini membuat laporang Polis serta menyaman Lim Guan Eng. Tubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan khas untuk menyiasat insiden ini. Aku percaya Lim Guan Eng akan terus lari terkincit-kincit lepas ni… Aku juga percaya Lim Guang Eng akan menyalahkan orang lain… Malah dia juga akan menyalahkan ombak dengan menjerit-jerit ‘OMBAK JAHAT!!’

Ha ha ha ha, kita saksikan sahaja drama Lim Guan Eng lepas ni yea??

Older Entries