Malaysiakini Diserang Malware Semua Salah UMNO… Takdir!!

Tinggalkan komen

Kebodohan Tahap Cipan Pencacai Pakatan Rabak Dalam Membezakan Antara Serangan Malware Dengan Hacker

Malaysiakini diserang malware lagi… Nampaknya kes ini yang ke berapa agaknya… Ha ha ha ha ha… Tapi ada blogger bodoh tolol tahap cipan tak tahu beza antara serangan malware dengan serangan hacker… Kemudian secara semberono menyerang UMNO… Kononnya UMNO mengupah hacker letakkan malware dalam Malaysiakini… Ha ha ha ha… Tak kuasa la hacker BN setakat nak letak malware… Baik kasi shutdown terus Malaysiakini…

Kepada yang gagal membezakan antara serangan hacker dan malware… Serangan hacker ada dua akibat, samaada laman utama Malaysiakini kena tukar kepada gambar lain, sebagai contoh gambar Nuar sedang mengotey China Doll… Ini dinamakan deface… Kedua… dengan memadamkan semua kandungan berita dalam Malaysiakini… Kemudian menutup terus Malaysiakini… Itu baru dinamakan serangan hacker… Kalau serangan malware, amaran seperti imej di atas akan terpapar…

Itulah kebodohan yang berlaku kepada blogger Milo Suam yang menganggap serangan malware terhadap Malaysiakini adalah gara-gara hacker UMNO… Tengok sahaja nota kaki di dalam blognya… “Taktik kotor sudah bermula… “

Kepada siapa mesej tersebut disampaikan? Kepada PAS? Kepada DAP? Tidak… Dah tentu ditujukan kepada UMNO serta BN… Disebabkan otak penuh cecair berlendir kunyit, maka otak tak boleh berfikir secara betul… Malah mata juga digenangi cecair kunyit… Lihat sahaja komen-komen di dalam blog Milo Suam ni…

Inilah bukti kebodohan pencacai Pakatan Rabak…

eXception mengambil inisiatif untuk membuktikan bahawa serangan malware terhadap Malaysiakini tidak ada kena mengena dengan UMNO, BN, NFC atau lembu… Jika berkait dengan lembu sekalipun ianya hanya disebabkan otak pencacai PR tahap bodoh macam lembu… Jadi eXception telah check status Malaysiakini melalui Google Safe Browsing… Diagnostic page for malaysiakini.com, maka paparan di bawah telah keluar…

Jadi Google Safe Browsing mengesan malware ini dihost oleh satu domain iaitu: Diagnostic page for jhcgqjwhegorqtg.co.cc, paparan di bawah terpapar…

Dikatakan malware tersebut dihostkan dari domain ini…

Jadi… Lain kali… dalami dulu ilmu blogging… Jangan setakat pandai tabur fitnah dalam blog sahaja dah kira expert dalam blogging… Fahami dulu apa itu serangan malware… Apa itu serangan hacker… Jangan main semberono menuduh tanpa bukti…

Blog penyebar fitnah: Malaysiakini diserang penggodam!

Panduan mengesan malware dalam blog: Bagaimana Hendak Mengesan Serangan Malware Pada Blog?

Advertisements

Bagaimana Hendak Mengesan Serangan Malware Pada Blog?

Tinggalkan komen

Serangan Malware Pada Blog! Bagaimana Hendak Mengesannya?

Adakah blog korang mempunyai masalah seperti di atas bila hendak diakses? Adakah blog korang benar-benar diserang malware?

eXception mendapat laporan dari rakan-rakan lain yang mengatakan blog ini diserang malware, sedangkan eXception sendiri tidak melihat paparan mesej tersebut. Jadi bagaimana hendak mengesannya?

eXception di sini ingin beri tips… Ini hanya terhad untuk pemilik blog yang berdaftar di bawah Google Blogger (blogspot) sahaja… WordPress atau domain lain kena cari sendiri laa… He he he he he…

Mula-mula periksa blog korang menggunakan Google Safe Browsing… Caranya amat mudah, salin barisan ini: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=
kemudian selepas site=, masukkan domain atau url blog korang, sebagai contoh: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=http://exception2008.blogspot.com/

Korang akan menerima keputusan seperti ini, yang mana menunjukkan tidak ada aktiviti mencurigakan di dalam blog korang. Untuk mengetahui samaada ada aktiviti mencurigakan, pastikan ianya tercatat seperti ini: This site is not currently listed as suspicious.

Sekiranya terdapat aktiviti mencurigakan di dalam blog korang, mesej ini akan keluar.
Site is listed as suspicious – visiting this web site may harm your computer.

Korang juga boleh memeriksa kandungan blog korang sekiranya ada kandungan kod yang mencurigakan atau tidak dengan menggunakan Redleg’s Blogspot/Blogger Tool, di sini: Redleg’s Blogspot/Blogger Tool

Masukkan domain atau url blog korang di dalam kotak atau textbox yang disediakan. Kemudian tekan butang Submit. Ianya akan mengambil masa sedikit kerana ia akan korang akan mendapat keputusannya… Sebagai contoh, mesej amaran malware yang terpapar pada blog eXception adalah disebabkan salah satu link di dalam bloglist adalah blog yang telah dikesan malware atau flagged… Dan Redleg’s Blogspot/Blogger Tool akan memberitahu blog yang mana telah ditanda sebagai flagged… Maka korang perlu remove url blog tersebut dari bloglist korang.

Cara kedua, log masuk akaun blog korang, kemudian pergi ke: Google Webmaster Tools.

Klik pada nama blog korang, klik pada menu Diagnostic di sebelah kiri. Kemudian klik pada menu Malware. Sekiranya blog korang bersih dari Malware, status ini akan keluar: Google has not detected any malware on this site.

Rujukan:

Removing a malware warning Blogspot (Blogger) site