Abby Abadi Buta Sirah Rasulullah??

Tinggalkan komen

Benarkah Rasulullah SAW Tak Maafkan Musuhnya Hingga Ke Akhir Hayat Baginda??

Ostazah Abby Abadi yang bangang abadi di mana ilmunya hanya sejengkal panjang kail hendak menduga sirah Rasulullah SAW berjaya membuktikan kedangkalan ilmunya yang tak seberapa itu dengan mengantoikan dirinya dalam twitter di atas…

Mana mungkin Rasulullah SAW yang bersifat lembut dan zuhud itu tidak memaafkan musuhnya sehingga ke akhir hayat Baginda… Malah kisah Rasulullah SAW dilempar dengan batu ketika berdakwah sebelum peristiwa Hijrah juga membuktikan sifat pemaaf Baginda walaupun cedera dilempar oleh batu oleh penduduk Tha’if sehingga berlumuran darah.

Malah, Malaikat penjaga gunung juga menawarkan khidmatnya untuk meranapkan Tha’if dengan menimpakan sebuah gunung kepada penduduk Tha’if, tetapi ditolak oleh Rasulullah SAW. Rasulullah SAW bersabda, “Tidak, sesungguhnya jika mereka tidak mahu beriman, mungkin anak-anak atau cucu-cucu atau keturunan mereka suatu hari akan beriman.”

Bukan itu sahaja, malahan Rasulullah SAW juga tetap bersabar apabila cubaan demi cubaan membunuh Baginda oleh golongan kafir Quraisy yang diketuai oleh Abu Jahal. Malah Rasulullah SAW tetap melayan Abu Jahal dengan lembut walaupun sedar Abu Jahal memusuhi Baginda. Walaupun begitu Baginda tak putus-putus berdoa agar Abu Jahal diberikan hidayah oleh Allah untuk memeluk Islam.

Rasulullah SAW tidak pernah menyimpan dendam terhadap keluarga Abu Jahal, malah menerima Ikramah anak kepada Abu Jahal yang mahu memeluk Islam, walaupun dahulunya Ikramah pernah beberapa kali cuba membunuh Baginda dengan membantu bapanya, Abu Jahal mencekik Rasulullah SAW. Setelah memeluk Islam, Ikramah menjadi pahlawan Islam kemudian gugur sebagai syahid di dalam Perang Yarmuk.

Jadi kepada Abby Abadi, eXception cadangkan supaya Abby baca buku-buku di bawah ni ya?? Takkan tak mampu kot?? Dapat duit ceramah beribu-ribu…


Tajuk: Ensiklopedia Sejarah Muhammad
Harga RM 330.00 (Semenanjung)/ RM 333.00 (Sabah & Sarawak)


Tajuk: Biografi Muhammad bin Abdullah
Harga: RM 35.00 (Semenanjung)/RM 38.00 (Sabah & Sarawak)

Abby Abadi jangan melenting ya? Jangan fikir Abby Abadi sudah cukup Islamik bila menyertai PAS… Jangan jadi bodoh sombong…

Oh My English!! Nizar Lambai Terlalu Idiot Untuk Memahami Idiom!!

Tinggalkan komen

Oh My English!! Nizar Lambai Terlalu Idiot Untuk Memahami Idiom!!

KUALA LUMPUR: Kenyataan berkias bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa “lebih baik (memilih) syaitan yang anda kenali dari malaikat yang anda tidak kenal”, boleh mengelirukan umat Islam.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, kenyataan Mahathir itu juga bertentangan dengan akidah Islam yang mewajibkan setiap muslim percaya dan beriman kepada malaikat seperti termaktub dalam rukun iman, sedang syaitan pula katanya, adalah musuh yang nyata bagi orang Islam.

“Berpegang kepada akidah Islam, kita kena percaya kepada malaikat, dan syaitan itu musuh kita.

“Kenyataan (Mahathir) itu agak mengelirukan. Kalau suruh pilih syaitan, itu tidak boleh,” katanya kepada Harakahdaily.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang berkata demikian ketika diminta mengulas tulisan terbaru Mahathir dalam blognya chedet.cc semalam.

Dalam entri terbarunya itu, Mahathir berkata lebih baik mengundi “syaitan yang dikenali dari malaikat yang anda tidak kenal”.

Katanya, Barisan Nasional (BN) telah terbukti mendengar keluhan rakyat dan banyak perubahan telah dibuat berbanding Pakatan Rakyat yang menjanjikan banyak perubahan tetapi tiada jaminan bahawa janji tersebut akan ditunaikan.

Mahathir juga berkata tindakan memberikan peluang kepada Pakatan Rakyat membentuk kerajaan selama lima tahun boleh mewujudkan kucar-kacir dan memusnahkan negara.

Membidas kenyataan itu, Nizar yang juga Timbalan Ketua Penerangan PAS Pusat berkata, rekod 54 tahun pemerintahan BN sememangnya telah meletakkan Malaysia dalam keadaan kucar-kacir termasuk soal perundangan, ekonomi dan juga politik.

“Saya tak tahu dia (Mahathir) rujuk syaitan dan malaikat itu kepada siapa. Tapi sepertinya Syaitan itu dirujuk kepada Umno BN. Seperti mengatakan Umno itu syaitan.

“Yang penting kita tak boleh pilih syaitan, kita kena percayakan malaikat,” katanya. – Haramjadah Online

Mungkin Nizar Lambai ni terlalu IDIOT untuk memahami IDIOM…

IDIOM merupakan satu ungkapan yang mempunyai maksud tersirat…

Idioms are words, phrases, or expressions that cannot be taken literally. In other words, when used in everyday language, they have a meaning other than the basic one you would find in the dictionary. Every language has its own idioms. Learning them makes understanding and using a language a lot easier and more fun!

Sebagai contoh IDIOM ‘Break a leg’… Yang membawa maksud ‘Good luck’ atau dalam bahasa melayu, semoga berjaya… Bukan suruh patahkan kaki…

Jadi disebabkan Nizar Lambai terlalu IDIOT untuk memahami IDIOM yang disampaikan oleh Tun Dr Mahathir yang berbunyi:

“Better the devil you know than the angel you don’t”

IDIOM ini membawa maksud:

If you have to choose between a familiar but unpleasant situation and an unfamiliar situation, choose the familiar one because the unfamiliar situation may turn out to be worse.

Di dalam bahasa melayu pula…

Jika anda perlu memilih antara keadaan yang sudah terbiasa tetapi tidak menyenangkan dan situasi yang tidak biasa, pilih sahaja yang anda biasa kerana keadaan yang tidak biasa boleh berubah menjadi lebih teruk.

Kepada Nizar Lambai… Harapkan ada kelulusan dalam bidang kejuruteraan ingatkan dia faham le IDIOM ni… Rupa-rupanya IDIOT… Ntah-ntah sijil pun main beli…

Sumber:

Better the devil you know than the devil you don’t know

@mbnizar #OhMyEnglish!!! “Better the devil you know than the angel you don’t” cc @KhalidSamad @DrDzul

Punyalah Bengong Tak Faham Perumpamaan Sampai Tun Mahathir Terpaksa Jelaskan ! ( Video )

Pencacai DAP Tak Faham Isu Air??

1 Komen

Pencacai DAP Tak Faham Isu Air??

Pencacai DAP telah seolah-olah buta atau langsung tak faham pasal isu air yang sedang melanda Syabas ini…

Mereka beranggapan bahawa isu ini berkaitan dengan air mentah… Kemudian menuduh Syabas berpakat dengan Kerajaan Persekutuan untuk menipu rakyat…

Perlu diingatkan di sini bahawa ini bukan berkaitan dengan krisis kemarau yang menyebabkan kekurangan bekalan air mentah… Tetapi ini adalah isu berkaitan krisis air bersih yang mana loji sedia ada TIDAK LAGI MAMPU MENAMPUNG PERMINTAAN BEKALAN AIR…

Air kat empangan memanglah banyak… Tetapi takkan kita nak salurkan terus air dari empangan ke rumah… dah la air tidak dirawat… Bodoh betul la korang ni… Korang ni faham ke tak faham isu??

Untuk pengetahuan korang semua, permintaan air bersih di Lembah Kelang telah mencapai tahap tepu yang mana sekiranya mengalami permintaan melebihi kapasiti yang termampu dikeluarkan oleh loji air. Loji air berfungsi membekalkan air bersih yang telah dirawat sebelum disalurkan kepada pengguna… Akan tetapi setiap loji mempunyai kemampuan yang terhad menyebabkan kapasiti bekalan air terawat adalah terhad. Maka apabila berlaku permintaan yang berlebihan, tekanan air akan menjadi rendah… Ini akan menyebabkan berlakunya krisis air…

Jika kita ambil contoh apabila sesebuah loji rawatan air mengalami masalah akibat pencemaran sumber air mentah. Sesebuah loji air terpaksa menghentikan operasi untuk beberapa hari bagi membolehkan kerja pembersihan tangki… Pencemaran minyak, bahan kimia dan sampah sarap adalah musuh utama loji rawatan air.

Jangan lah korang terus memperbodohkan diri sendiri jika tak faham isu… Jika kerajaan Selangor ambil alih Syabas sekalipun takkan mampu untuk mengatasi masalah ini… Beginilah jadinya apabila sesebuah negeri dipimpin oleh seorang yang dungu dan bahalol…

Mahfuz Bean Bodoh!! Cuba Putar Belit Kenyataan @NajibRazak

Tinggalkan komen

Mahfuz Bean Cuba Menunjukkan Kebodohannya

Nampaknya Mahfuz Bean cuba menunjuk sikap kurang cerdiknya dengan memutar belit kenyataan Datuk Seri Najib… Siapa tak kena dengan Mahfuz Bean… Bukan tahu buat kerja pun… Hanya pandai mencari populariti dengan membuat kenyataan yang BODOH dan KURANG CERDIK…

Cuba baca kenyataan sebenar Datuk Seri Najib di dalam Utusan Malaysia…

TAIPING 30 Jun – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu menggunakan tempoh mandat yang ada untuk memberi keyakinan kepada rakyat mengenai kebolehan serta keprihatinan kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinannya terhadap rakyat.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, keputusan Najib yang menghormati mandat lima tahun diberi rakyat untuk mentadbir negara sebelum mengadakan pilihan raya umum adalah sesuatu yang lebih baik.

“Tetapi ada kemungkinan pula, jika kerajaan beri masa yang panjang (sebelum mengadakan pilihan raya umum), desakan dan tuntutan yang bukan-bukan terhadap kerajaan akan bertambah dan mereka akan mengugut kerajaan, jika tidak bagi ini, mereka tidak akan sokong,” katanya.

Dr Mahathir berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) kebangsaan kali ke-51 di sini hari ini.

Semalam, Najib berkata tidak timbul soal BN kurang yakin menghadapi pilihan raya umum akan datang berikutan dakwaan pembangkang yang beliau sengaja melambatkan tarikh pilihan raya.

Presiden UMNO merangkap Pengerusi BN itu menegaskan, BN diberi mandat oleh rakyat untuk tempoh lima tahun bagi memperlihatkan kemampuan memimpin dan mentadbir negara serta membawa kemajuan dan membela untung nasib rakyat. – BERNAMA

Jelas sekali, Datuk Seri Najib hanya menyatakan mandat rakyat terhadap Barisan Nasional… Ternyata kenyataan Mahfuz Bean adalah bersifat syok sendiri dan sekadar mencari populariti menjelang PRU 13 nanti.

Pesan eXception kepada Mahfuz Bean… Sekarang rakyat sudah bijak… Mereka takkan pilih pemimpin yang kerjanya hanya bercakap dan mencari populariti melalui kenyataan akhbar… Mereka pilih pemimpin yang bijak berkerja serta membantu rakyat…

Sumber Merapu: Rakyat beri mandat kepada Abdullah, bukan Najib

Sumber Hakiki: Guna tempoh mandat untuk yakinkan rakyat