Datuk Seri Najib Tiba Di Gaza Mengunjungi Rakan Sejawat

Alhamdulillah… Semalam Perdana Menteri kesayangan kita tiba dengan selamat di Gaza dalam rangka lawatan beliau ke sana… Datuk Seri Najib Razak ditemani isteri beliau dan delegasi lain iaitu Bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa, Menteri Luar Dato’ Seri Anifah Aman & Menteri di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir Baharom dan lain-lain delegasi.

Kunjungan Datuk Seri Najib ini mencipta sejarah menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama menjejakkan kaki ke wilayah bergolak itu. Lawatan Perdana Menteri itu merupakan sebagai sebahagian daripada lawatan kerja beliau selama tiga Najib ke Kaherah, Mesir serta Gaza, yang berjiran dengan Palestin.

Kunjungan Datuk Seri Najib disambut oleh rakan sejawat beliau, Perdana Menteri Palestine Ismail Haniyeh. Melalui perjalanan darat dari Lapangan Terbang Antarabangsa El Arish di Mesir dekat sempadan Gaza, Najib dan isteri melalui sempadan Mesir-Gaza di Rafah dan memasuki bilik menunggu sementara menunggu pasport mereka untuk pemeriksaan sebelum dibenarkan memasuki Gaza.

Rombongan Datuk Seri Najib juga turut berkesempatan melawat kawasan kejadian serangan udara Israel yang mengorbankan seorang rakyat Palestine, Ahmed Al-Jaabari serta menyedekahkan Al-Fatihah dan berdoa.