Isu Pekerja KFC Tumbuk Pelanggan

3 Komen

Isu Pekerja KFC Tumbuk Pelanggan

Sebenarnya eXception malas nak mengulas lanjut pasal isu ni… Tapi bila tengok Facebook page KFC ramai kalangan kaum kiasu lahanat masih lagi dok maki-maki KFC… Malah campur tangan orang politik dalam isu ini ternyata mempunyai agenda tersembunyi… Malah kalangan yang memberikan komen banyak memuji-muji Mc Donalds…

Di sini ramai tidak sedar agenda mereka yang sebenar… Biarlah eXception dedahkan agenda terancang untuk menjahanamkan perniagaan bumiputera…

Mungkin ramai tidak tahu bahawa pemegang saham terbesar KFCH Malaysia ialah QSR Brands yang mana barisan Board of Director majoriti terdiri dari orang melayu…

Cuba bandingkan dengan Mc Donalds Malaysia yang kaum kiasu ni dok puji-puji… Siapakah barisan Board of Director Mc Donalds Malaysia ni…

Semuanya terdiri dari kaum-kaum kerabat mereka jugak… Maka tak hairanlah mereka dok puji-puji melangir Mc D ni…

Kesesakan bukan berlaku di KFC sahaja, malah Mc D juga berlaku kesesakan pelanggan… Malah eXception pernah menyaksikan pelanggan cina sendiri marah-marah kepada krew restoran sebab lambat serve hidangan mereka… Cuma eXception tidak pernah lagi menyaksikan adegan bertumbuk bagaikan aksi di dalam filem Tamil…

Ada banyak sebab… Pertama, walaupun mereka marah-marah tapi tidak sampai mencaci maki krew restoran ketika itu sebab krew restoran juga kaum kerabat mereka jugak… Kita sepatutnya bersabar dan tidak perlu menunjukkan ego kita… Jika korang rasa membuang masa tunggu lama-lama krew restoran KFC serve hidangan korang, ada baiknya korang cari lah restoran lain… Jangan kita ingat krew restoran itu semuanya robot yang perlu menurut perintah korang sorang… Mereka juga ada perasaan, mereka juga tahu marah, mereka juga tahu penat, mereka juga manusia macam kita… Cubalah bersabar sedikit…

eXception banyak mendengar dan membaca banyak fitnah terhadap KFC… Antaranya ayam tidak disembelih… Kilang memproses ayam KFC kotor… Ayam KFC tidak HALAL… tetapi jarang sekali eXception mendengar cerita ini berlaku pada makanan yang dihidang di Mc Donalds Malaysia… Mengapa? Malah kenyataan fitnah itu mendakwa kilang tersebut milik KFC sedangkan pembekal ayam mentah kepada KFC ialah syarikat Ayamas… Bukan KFC yang memproses ayam itu secara sendirian… Maka ini satu lagi fitnah sengaja dirancang…

Sila baca fitnah di bawah ini…

KFC – Haram dimakan.

Persoalannya sekarang bukan ini sahaja (fizikal) yang menentukan halal atau haram sesuatu makanan itu diperbuat contohnya daging babi…sememangnya haram. Persoalannya ialah cara penyediaan sesuatu makanan itu dibuat.

Saya ambil satu contoh, semasa saya menghadiri satu kuliah ilmu, Ustaz Daud Che Ngah ada menceritakan Kes KFC. Begini ceritanya:

Pihak KFC bercadang hendak memberi makanan percuma berupakan ayam goreng KFC kepada jemaah haji Malaysia yang sedang menunggu giliran sebelum untuk diangkut dari Kelana Jaya ke Subang/KLIA. Maka Boss Ustaz Daud menyuruh beliau menyiasat cara penyediaan ayam itu dibuat dan memberikan laporan kepadanya sama ada boleh atau tidak mengikut syarak.Pusat Penyembelihan ayam KFC dibuka dan ia dimulakan seawal jam 6.00 pagi. Ustaz Daud mengambil keputusan untuk sembahyang Subuh berdekatan dengan pusat tersebut. Selesai solat subuh kedengaran siren dibunyikan menanda pekerja KFC mesti memulakan tugas memyembelih ayam. Para pekerja yang duduk berhampiran dengan pusat penyembelihan/ hostel muda-muda terus memakai pakaian seragam mereka dan terus membuat kerja. Satu persatu ayam digantung dengan kaki keatas dan sayap dikepit. Ayam dipotong dan seterusnya dijatuhkan dalam air suam.

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan dihidangkan kepada jemaah haji kerana:

a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang sembelih yang menunaikan solat subuh

b. Ayam yang disembelih tidak mati/dibiarkan bebas tetapi terus dijatuhkan dalam air panas/letrik

c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat.

Oleh yang demikian maka Ayam tersebut tidak boleh dimakan. Oleh kerana ianya telah disahkan oleh JAKIM maka dosa itu depa yang tanggung. Kita cuma perlu berhenti memakan KFC.

Saya sejak dengar tempoh hari tidak makan KFC Insyallah dan wallahualam.
Assalamualaikum wbt.

Ini cerita pengalaman seorang hamba Allah di kampung aku la. Recently seorang hamba Allah di kampung aku ni dapat offer masuk KFC/Pizza Hut management trainee. Lepas buat medical checkup, etc, maka berangkatlah dia ke KFC training center kat Kelana Jaya. Khabarnya dia diberi penginapan kat Sentul. So tiap2 hari kenalah dia berulang ke Kelana Jaya untuk training session dia. Sepanjang waktu latihan, beliau diberi subsidi makan dan uniform serta penginapan percuma. Selepas beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang meragukan.

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga orang penyembelih dan dua daripadanya ialah perempan. Perempuan sembelih ayam? mmm…macamana tu?.

Kemudian diperhatikannya pula ayam2 (dari kotak tetapi ada seekor dua yang tak bergerak langsung dan tak nampak aktif. Maka ditanya pada orang yang menggantung ayam tentang ayam2 tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa adakalanya ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau keadaan sesak di dalam kotak plastik itu sendiri. Sudah Mati, ianya masih digantung untuk masuk ke ruang penyembelihan. Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal? Sekali lagi, hmmm….macamana tu?

Akibat daripada timbulnya rasa was2 yang berat, hamba Allah ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita dapat tengok anggota yang menjadi ahli dalam menguruskan soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan ini memastikan semua hidangan di KFC dan Pizza jikalau cerita hamba Allah ni salah.

Kalau betul, maknanya tanda ditanggung halal di premis KFC dan Pizza Hut boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan beragama Islam

Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang saudaranya dapat kerja sebagai penyembelih diKFC. Tak sampai seminggu dia resign kerana tak sanggup menanggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya ( kerana nak sembelih banyak ) dia hanya sempat sebut ” bis ” saja untuk setiap ekor yg disembelih, lepas tu rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan.

**Setiap apa yg kita makan akan menjadi darah daging, sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya, ” setiap daging dari sumber yg haram akan menjadi makanan api neraka ” .

MAKA BERHATI – HATILAH DGN APA YG KITA MAKAN SEMOGA KITA TERSELAMAT

DARI API NERAKA YG MAHA DAHSYAT.

Wassalam.

“Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari, sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu.”

by : -sabri ahmad-

Jelas sekali ianya berbaur fitnah… Siapakah yang bertanggungjawab menyebar fitnah ini? Semoga Allah berikan balasan yang amat berat kepada pemfitnah…

Akhir kata dari eXception…

AYUH BOIKOT MC D!! SUPPORT KFC!! KFCH MALAYSIA DIPEGANG SYARIKAT BUMIPUTERA!!

Rujukan…

QSR Brands Executive Director
Mc Donalds Board of Director

Artikel Berkaitan…

TERKINI : Pengakuan Pekerja Melayu KFC Yang Belasah Pelanggan Cina..
KISAH SEBENAR PEKERJA MELAYU KFC BELASAH PELANGGAN CINA…
Pelanggan Cina KFC I-City Tidak Mengaku Mencarut ‘C*bai Punya Melayu’ …
HALLO DANNY, LU MACAM PONDAN MAA !
“Cibai Punya Melayu” Bangkitkan Kemarahan Staff KFC

Populariti Najib Merudum Gara-Gara Anwar?

Tinggalkan komen

Populariti Anwar Berjaya Membuatkan Populariti Najib Bersepai

Berita yang paling menggembirakan buat Anwar dan cai-cai (anjing-anjing) peliharaan Anwar… Anwar pasti berpuas hati dengan peningkatan popularitinya yang mendadak yang berjaya mengatasi rekod populariti Datuk Seri Najib iaitu mencapai 127 juta berbanding Datuk Seri Najib yang hanya mendapat undi populariti 28 juta… Jumlah yang sangat besar!!

Jika Datuk Seri Najib hanya popular di Malaysia… Datuk Seri Anwar pula bukan hanya popular di Malaysia, Indonesia, Israel, Amerika… Malah kini nama Datuk Seri Anwar meniti di bibir kalangan penduduk negara matahari terbit, iaitu Jepun…

Malah populariti Anwar juga bakal meranapkan populariti Maria Ozawa yang juga dikenali sebagai Miyabi yang merupakan SIMBOL SEKS di Jepun… Yang mana banyak melakonkan filem bergred 18SX… Berikutan tersebarnya video klip rakaman kamera tersembunyi yang merakamkan aksi Anwar mengongkek China Doll…

Jika di dada-dada akhbar arus perdana di Malaysia seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan lain-lain banyak menyebut nama Datuk Seri Najib, media di Jepun apa kurangnya… Lihat sahaja gambar di bawah ini…

Majalah di atas merupakan antara majalah menjadi kegilaan remaja Jepun terutama sekali kepada kaki porno. Majalah ini namanya BUBKA… Tak tahu lah apa mende BUBKA tu… Apapun majalah ini tidak ada kena mengena dengan Sergey Bubka… Ha ha ha ha ha…

Jadi, mari kita tanya apa pendapat Anwar dengan populariti beliau yang meningkat ini??

Emmm… Seperti yang diduga… Ayat yang tipikal…

Teresa Cock (Ayam) Adalah Kaifeng Jews?

1 Komen

Benarkah Teresa (Ayam) Cock Adalah Kaifeng Jews?

Mungkin ramai tidak tahu… Tidak menyangka dan tidak sedar bahawa Teresa Ayam ini merupakan keturunan Chinese-Jewish atau lebih dikenali sebagai Kaifeng Jews… Apakah Kaifeng Jews ini? Dari manakah asal-usul Kaifeng Jews ini?

Kaifeng Jews merupakan antara bangsa baru berasal dari keturunan Yahudi yang berasimilasi (kahwin campur) dengan bangsa lain di dunia… Kaifeng Jews merupakan hasil asimilasi bangsa Yahudi ini dengan bangsa cina di China… Selain Kaifeng Jews, ada keturunan Yahudi lain iaitu Black Jews, Mulatto Jews dan lain-lain.

Bangsa-bangsa baru berdarah Yahudi itu pula mewarisi sikap mereka yang mengejar keuntungan dunia dan sebagai musuh kepada Islam. Antara bangsa baru berdarah Yahudi di Asia yang mereka beri nama ialah bangsa Yahadut Mizrah. Mereka menamakan keturunan campuran mereka di salah sebuah wilayah di Asia sebagai Yahadut Mizrah.

Berkenaan dengan Teresa Ayam ni pulak… Laman web Nation Master ada menyebut bahawa Teresa Ayam ni merupakan keturunan Chinese-Jewish (Kaifeng Jews)… Maka tak hairanlah jika Pakatan Rakyat lebih banyak berkiblatkan Israel… Malah ketua mereka juga turut mendakwa untuk mempertahankan keselamatan kerajaan haram Israel… Kerajaan yang ditubuhkan dari hasil titisan darah rakyat Palestine…

Sumber (Sori… Semua sumber bukan diperolehi dari Utusan Malaysia ya?)

Teresa Kok Suh Sim
Kaifeng Jews
History of the Jews in China
Yahudi di Asia Timur : Yahadut Mizrah
Bloodline: Yahadut Mizrah

Epic Fail! Cabaran Kepada Hacker Tamat Hari Ini!

1 Komen

Hacker Gagal Godam Blog Dalam Masa 7 Hari

Cabaran 7 hari yang eXception berikan kepada hacker-hacker taik hanjing untuk hack blog ini, telahpun tamat tepat jam 12 tengah malam tadi… Jelas menggambarkan bahawa mereka borak sahaja lebih… Habuk pun takde… Kesian…

Lihatlah komen-komen yang mereka berikan… Tak lebih sekadar masuk bakul angkat sendiri… eXception hanya guna hosting Blogspot sahaja itupun masih gagal untuk menggodam blog ini… Aparaaa!!

Jadi… Bagaimana hacker-hacker sekelian?? Masih perlukan lagi 7 hari untuk hack blog ni?? Atau nak extend sampai 1 bulan?? Kalo dah gagal tu mengaku sahaja… Tak payah nak gebang lebih-lebih…

Perangai hacker dengan perangai totok PAS lebih kurang jer… Mereka merasakan tindakan mereka itu BETUL untuk MEMBETULKAN KEADAAN… Tapi malangnya… mereka tak lebih sekadar memperjuangkan slogan MATLAMAT MENGHALALKAN CARA… Mereka seboleh-boleh menganggap hacking itu HALAL… Mereka anggap menceroboh laman web orang lain itu HALAL… Mereka beri bermacam-macam alasan, sebagai contoh rumah yang tidak berkunci… Adakah mereka mempunyai HAK untuk menceroboh masuk mana-mana premis tanpa disedari dan tanpa izin Tuan Rumah walaupun alasan mereka, rumah itu tidak berkunci? Apabila eXception mempersoalkan apa HAK mereka menceroboh masuk laman web orang lain, mereka pusing cerita yang lain pulak… Serupa sahaja dengan totok-totok PAS… Selalu dok pusing-pusing…

Kepada hacker-hacker sekelian… Tak perlulah korang dok pusing cerita… Mengaku sahaja KEGAGALAN korang…. JUST ADMIT IT… YOU ALL TOTALLY LOOSER!!

Rujuk Artikel Ini: DragonForce – Kumpulan Hacker Takde Otak

Nota: Next… eXception akan berikan tutorial untuk secure blog korang dari hacker… Very easy… Nantikan ya??

Newer Entries