Selangor berhak tentu sendiri tarikh PRU

PETALING JAYA – Kerajaan Selangor berhak tidak menyertai Pilihan Raya Umum (PRU) yang dijadualkan Kerajaan Pusat dan menetapkan tarikhnya sendiri.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Pusat juga tidak boleh halang jika Kerajaan Negeri mahu memilih tarikh PRU berasingan.

Beliau diminta mengulas rancangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri yang dimenangi dalam PRU ke-12 dalam PRU akan datang.

Abdul Khalid, yang juga Pengerusi PKR Negeri berkata, Pakatan Rakyat (PR) akan berusaha untuk kekal sebagai pemerintah di negeri itu selepas PRU-13.

“Kita akan berusaha kalahkan Barisan Nasional (BN) dan rakyat perlu menilai kebaikan dan faedah yang akan mereka perolehi sekiranya mereka mengundi PR,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan sumbangan RM2 juta kepada 52 sekolah jenis kebangsaan Cina, di sini, semalam.

Sinar Harian 14 Dis 2009

Khalid Ibrahim adalah satu-satunya MB Selangor dalam sejarah Melayu Moden merupakan pemimpin yang bacul dan takut pada kekalahan. Perang belum mula dah takut nak menyertai perang. Apa punya pondan la Khalid ni… Mungkin konek kecik kot… Kesian… Kesian… Jika Pilihanraya Umum ingin diadakan dan Yang Di Pertuan Agong memperkenankan seluruh DUN dan Parlimen dibubarkan. Maka ikut ajelah, kenapa perlu mengelak?

Negeri-negeri lain di bawah pemerintahan PAS seperti Kelantan dan Terengganu (ketika masih di bawah pemerintahan PAS), berani membubarkan DUN serta Parlimen dan menyertai PRU. Tetapi malangnya pemimpin PKR (Parti Keadilan Untuk Anwar Sekeluarga dan Kroni-Kroninya Sahaja) seperti Khalid Ibrahim ni tersangat-sangatlah pondan. Belum berperang dah lari… Kesian rakyat Selangor dapat pemimpin pondan…

Advertisements